Alla inlägg under maj 2013
Antal: 8 portioner
Tid: ca 20 minuter + 30 minuter i kyl
Ugn: 225°C, 10-15 minuter
Ingredienser:
8 piggham fläskkotletter
Apelsinmarinad:
4 apelsiner
1 dl koncentrerad apelsinjuice
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 apelsinskal, rivet
2 finhackade röda chilifrukter
Paprikatapenade:
4 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till marinaden.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g potatis
Bbq-sås:
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
½ st röd chili
1 tsk smör
1 tsk fänkålsfrö
2 tsk paprikapulver
2 msk japansk soja
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk råsocker
2 dl ketchup
600 g fläskytterfilé
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 st vitlöksklyfta
2 msk sweet chili
1 tsk dragon
3 krm salt
2 krm vitpeppar
½ st gurka
½ st rädisor, i strut
150 g sockerärtor
35 g machésallad
Gör så här:
Förbered grillen
Tvätta av potatisen och koka den mjuk om du inte redan kokat den dagen innan.
Gör BBQ-såsen.
Skala och finhacka rödlök, vitlök och chili.
Stek lök, vitlök och chili ett par minuter i smör i en gryta på medelvärme.
Lyft av grytan från plattan och rör i mortlade fänkålsfrö, paprikapulver, soja, vinäger, socker och ketchup.
Mixa slät.
Spara 2/3 av såsen till maten.
Grilla köttet och pensla undertiden med 1/3 av bbq-såsen.
Rör ihop crème fraiche, majonnäs, skalad och pressad vitlök, sweet chili, dragon, salt och peppar i en skål.
Hacka gurkan fint, strimla rädisorna och sockerärtorna.
Rör ihop med såsen.
Blanda såsen med kokt tärnad potatis.
Ingredienser:
3 bananer
3 äpplen
3 apelsiner
150 g fikon
225 g socker
2,5 dl vatten
3/4 dl vitt vin
Gör så här:
Frukten skalas och skäres i bitar, fikonen skäras sönder.
Av socker och vatten kokas en klar lag, som får kallna, avsmakas med vin och hälles över frukten.
Vinet kan mycket väl uteslutas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ dl hackad bladpersilja, och/eller gräslök
½ finhackad gul lök
2 msk kapris, hälften hackad
1 msk flingsalt
Nymalen svartpeppar
600 g strömmingsfiléer
1 hackad gul lök
1½ dl vatten
2 msk vit balsamvinäger, eller halva mängden vitvinsvinäger
5 persiljestjälkar
150 g smör
3 ägg, endast gulor
1 citron, rivet skal
3 msk pressad citron
½ tsk salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Blanda örter, lök, kapris, hälften av saltet och lite svartpeppar.
Fördela blandningen på hälften av strömmingsfiléerna och lägg på resten av filéerna, köttsidorna mot varandra.
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna utan fett och stek dem på medelstark värme, cirka 3 minuter på varje sida.
Salta med resten av saltet och peppra när du steker.
Citronsmörsås:
Koka upp lök, vatten, vinäger och persiljestjälkar och koka tills ½ dl vätska återstår.
Sila bort lök och stjälkar.
Smält smöret och låt det svalna.
Låt en kastrull med vatten sjuda upp.
Blanda vinägervätska och äggulor i en rostfri bunke och ställ den i det sjudande vattnet.
Vispa hela tiden tills blandningen tjocknar.
Fortsätt vispa och häll i det smälta smöret i en fin stråle (häll inte i bottensatsen).
Såsen ska vara tjock och fluffig.
Tillsätt rivet citronskal och citronsaft.
Ta bunken från värmen och smaka av med salt och peppar.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
150 g kålrot
2 medelstora morötter
2 äpplen
1 citron, pressad saft
½ dl koncentrerad apelsinjuice
½ tsk salt
½ krm peppar
Gör så här:
Skala rotfrukterna.
Riv dem fint och äpplena grovt.
Häll över citronsaft och apelsinjuice.
Smaka av med salt och peppar.
Låt stå och dra en stund före serveringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Broccoliköttbullar:
500 g nötfärs
1 ägg
½ dl grädde
½ broccolistånd
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomater i olja
Salt
Svartpeppar
Smör
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
1 tsk torkad basilika
Salt
Svartpeppar:
Tillbehör:
250 g fullkornstagliatelle
Färskriven parmesanost
Rostade pinjenötter
Gör så här:
Gör först tomatsåsen: Finhacka lök och vitlök och bryn dem gyllenbruna i en kastrull med olivolja. Tillsätt krossade tomater, lagerblad, salt och peppar. Låt koka på svag värme i minst 20 minuter.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl ris t ex bamati
400 g nötfärs
1 tsk salt
10 cm strimlad purjolök
1 grön strimlad paprika
200 g delade körsbärstomater
1 tsk torkad ingefära
2 ägg
2 msk vatten
1 msk olivolja
300 g tunt strimlad vitkål
finrivet skal och saft av 1 lime
1 msk olivolja
Gör så här:
Koka ris.
Hetta upp en stor stekpanna och stek färsen tills den är brun och smulig.
Salta.
Vänd ner purjolök, paprika, tomat, ris och ingefära.
Varmhåll.
Vispa äggen lätt med vatten och lite salt.
Stek i olja i en annan panna.
Strimla omeletten och lägg ner i riset.
Blanda vitkålen med lime och olja och smaka av med salt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
20 st potatis
4 st lagerblad
Örtsmör:
2 st hackade vitlöksklyftor
½ dl färsk basilika
½ dl färsk persilja
2 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
100 g Smör
½ tsk salt
Gör så här:
Börja med smöret.
Mixa vitlök, örter, senap och olja.
Blanda eller mixa ner smöret.
Salta.
Forma till en rulle i smörpapper.
Låt stelna i kyl ca 1 tim.
Koka potatisen knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Dela ev lagerbladen i två delar.
Trä potatis varvat med lagerblad på fyra grillspett eller blötlagda träspett.
Grilla spetten runtom 5-6 min.
Servera med örtsmöret.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|