Alla inlägg under augusti 2013
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10-15 minuter
Ingredienser:
75 g nötkärnor
75 g naturella jordnötter
3 dl florsocker
1½ krm salt
2 stora äggvitor eller 3 små
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal nötkärnorna till fint mjöl i en mandelkvarn.
Blanda med florsockret och saltet.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Det ska sitta kvar i bunken när du vänder den upp och ner.
Vänd ner nötmjölet i äggvitevispet och blanda om.
Klicka eller spritsa ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Dekorera med en hel nötkärna på toppen av varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, till gyllenbrun färg.
Antal: 6 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 smördeg på rulle
1 liten burk ansjovis, ca 25 g
2 ägg
1 dl vispgrädde
Salt
Nymald svartpeppar
1 rödlök
1-2 kokta potatisar
2 dl riven lagrad ost, t.ex svecia
Garnering:
Kapris
Tunt skuren rödlök
Dill
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ut smördegen på en mjölad bänk.
Tryck ut sex cirklar ur degen, ca 10 cm i diameter, med hjälp av ett slas och klä sex små pajformar.
Nagga botten ohc frys i 30 minuter.
Öppna ansjovisburken, spara både spadet och filéerna.
Vispa ägg och vispgrädde till en äggstanning.
Smaka av med ansjovisspadet samt salt och peppar.
Hacka rödlöken fint och skiva potatisen tunt.
Fyll pajskalen med potatisen, löken och riven ost.
Häll över äggstanningen och grädda i ugnen ca 20 minuter eller tills den har fått en gyllenbrun färg.
Garnera pajerna med ansjovisfiléerna, kapris och tunna ringar av rödlök vid servering.
Toppa med dill.
Mängd: ca 250 g
Ingredienser:
100 g hackat tamarindinkråm eller tamarindpasta
4½ dl vatten
En halv jalapeñopeppar (eller efter smak), färsk, urkärnad och hackad
55 g brun farin, eller efter smak
½ tsk salt
Gör så här:
Häll tamarindinkråmet och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp på hög värme.
Sänk till lägsta värme och koka långsamt i 25 minuter eller tills massan är mjuk.
Rör om då och då för att ta isär fruktköttet.
Häll över tamarindköttet i en sil och pressa ner fruktmassan i den ursköljda kastrullen med hjälp en träsked.
Blanda chilipeppar, socker och salt och fortsätt att koka långsamt i ytterligare 10 minuter eller till önskad konsistens.
Låt svalna en stund och rör sedan i ytterligare socker eller salt efter smak.
Låt svalna helt, förvara med tättslutande lock i kylskåpet upp till 3 dagar eller frys in.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g fetaost
2 dl lättyoghurt
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk chiliflakes
Salt
Gör så här:
Mosa fetaosten med en gaffel.
Rör ut den med yoghurt och olivolja.
Pressa vitlöken.
Smaka av med chiliflakes och salt.
Ingredienser:
2 kg ekologiska citroner
1 l vatten
1 dl havssalt
½ l vitvinsvinäger
2 dl Strösocker
2 lagerblad
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
Gör så här:
Tvätta citronerna noga och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp.
Häll den heta lagen över och förslut.
Låt mogna i minst fyra veckor innan de serveras.
Citronerna kan även delas i fyra klyftor eller skivas.
Dessa är klara att ätas redan efter 1-2 veckor.
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Vila: minst 30 minuter
Ingredienser:
1 dl socker
200 g smör
4½ dl mjöl
1 äggula (kan uteslutas)
½ dl sirap
Ca 1 msk ingefära, beroende på styrka
Fyllning:
175-200 g philadelphiaost
½-1 citron, saft
2-3 msk florsocker
Gör så här:
Hacka smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna och äggulan.
Blanda mördegen snabbt med sirap och ingefära.
Smaka av degen - vilken styrka ingefärssmaken ska ha är individuell.
Kavla ut degen och tryck med hjälp av en rund form eller ett glas ut kakor.
Lägg dem på en plåt.
Låt dem vila kallt övertäckta med plast i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått lite färg.
Låt dem svalna på galler.
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Lägg en klick philadelphiakräm mellan två kalla kakor och tryck till.
Ingredienser:
3 dl grovt hackad dill
½ dl finriven parmesanost
½ dl pinjenötter
2 dl olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Kör dill, ost, nötter och olivolja till en sås.
Smaka av med salt och peppar.
Passar bra till t.ex friterade ostbollar.
Antal: 1 sats pajdeg
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
3 msk kallt vaten
Gör så här:
Blanda samman vetemjöl, smör och kallt vatten för hand eller i matberedare.
Vira in degen i plastfolie eller lägg i en plastpåse.
Låt ligga i kylen i ca 30 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|