Direktlänk till inlägg 23 juni 2019
GIFTFRIA GRÖNSAKER.
Fukta händerna och strö på lite bikarbonat, gnugga frukten och grönsakerna, då neutraliseras kemikalier och de sköljs lättare bort.
GODA, FASTA GRÖNSAKER.
Tillsätt 1/2 tesked bikarbonat i kokvattnet, då får du fram smaken och grönsakerna håller sin fasta konsistens.
KNAPRIG BLOMKÅL.
Tillsätt 1 tsk bikarbonat när du kokar blomkål, den blir knaprig, vit och luktfri.
GASFRIA BÖNOR.
Kokar du bönor tillsätter du 1 tsk bikarbonat i kokvattnet och de blir gasfria.
De mjuknar också fortare.
MINDRE BESKA I GRAPEN.
Strö lite bikarbonat över fruktköttet.
MOTVERKA SYRAN.
En nypa bikarbonat i tomatsåsen minskar syran.
ÖVERDOSERAT VINÄGERN?
Dutta i lite bikarbonat och den syrliga smaken försvinner.
MINDRE SOCKER I KRÄMEN.
När du gör rabarberkräm behöver du mycket mindre socker om du lägger rabarbern i blöt med en nypa bikarbonat innan den kokas.
Byt vatten och tillaga som vanligt.
Du behöver inget extra socker eftersom bikarbonaten har neutraliserat syran.
OMOGEN FRUKT?
Pudra lätt med bikarbonat på all syrlig frukt som inte är riktigt mogen.
SKÄR SIG SÅSEN?
Dutta i lite bikarbonat i pannan och vips så har du en jämn och fin sås!
FLUFFIG OMELETT.
Tillsätt en nypa bikarbonat med 3 ägg, vispa upp och laga till som vanligt.
Detta kan du även göra med potatismoset, det blir då vitt och fluffigt.
SPRICKFRI GLASYR.
För att glasyren ska bli glansig och inte spricka, kan du tillsätta en halv tsk bikarbonat.
Glasyren breder ut sig som smör!
CHOKLADIG KAKA.
Tillsätt 1 tsk bikarbonat i mjölet när du bakar chokladkaka!
Läckert resultat.
TA BORT JORDSMAKEN I VILT.
När man tillagar vilt kan man enkelt få bort jordsmaken genom att tillsätta ungefär en tsk bikarbonat i vattnet man använder för att göra rent köttet.
FRASIGT OCH KNAPRIGT GRISSVÅL?
Gnid in skinnet med bikarbonat innan du steker eller grillar köttet.
Genom att bikarbonaten reagerar med fettet blir skinnet ”bubbligt” och knaprigt.
MÖRA DITT KÖTT.
Gnid in köttet med bikarbonat innan tillagning.
MÖRA DIN KYCKLING.
Gnid in insidan med bikarbonat ett par timmar innan tillagning!
GRYNIG MJÖLK I POTATISGRATÄNGEN?
Strö lite bikarbonat mellan lagren av potatis och tillaga sedan som vanligt.
Men du behöver inte salta på potatisen.
På det här sättet slipper du den lite sura smaken av ystad mjölk.
SKINNFRI MJÖLK.
Tillsätt en aning bikarbonat i kastrullen när du värmer mjölk, så ystar den sig inte!
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|