Alla inlägg under september 2019
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 vitlöksklyftor
3 msk olja
3 tsk curry
1 burk krossad tomater (400 g)
1 tsk sambal oelek
salt
Gör så här:
Hacka vitlöken fint och fräs den i oljan.
Blanda ner curryn och rör om.
Häll ner tomaterna och tillsätt sambal oelek.
Låt koka ihop. Smaka av med salt.
Denna sås passar till grillat kött bland annat.
Den kan serveras kall eller varm.
Såsen går även bra att spara i flera veckor i kylen.
Ingredienser:
Gör en egen pizzabotten med vetemjöl, bakpulver, salt, vatten och olivolja.
Gör en egen tomatsås med krossade tomater.
Alternativt 2 färdiga pizzakit innehållande pizzadeg och tomatsås
300 g riven ost
oregano
Förslag på topping:
kokt strimlad skinka
strimlad salami
tonfisk
stekt strimlad bacon
överbliven köttfärssås
räkor
musslor
champinjoner
marinerade kronärtskockshjärtan
grillad paprika
lökringar
ananasringar
oliver
fetaost
soltorkade tomater
Gör så här:
Sätt på ugnen enligt anvisning på förpackningen till pizzakitet.
Rulla ut pizzadegen och fördela tomatsåsen jämnt över pizzan.
Strö över den rivna osten och den topping du önskar på.
Avsluta med torkad oregano och sedan in i ugnen enligt anvisning på förpackningen.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
6-8 potatisar
4 färska lökar
2 stora klyftor vitkål (ca 400 g)
½ tsk salt eller buljongpulver
200 g falukorv
2 krm kummin
Gör så här:
Borsta potatisen ren.
Koka upp 2 dl vatten, lägg i potatisen och koka den 5 minuter.
Putsa löken och dela den mitt itu.
Lägg den i grytan och koka 5 minuter till.
Skär kålen i grova strimlor, lägg den i grytan och strö över salt eller gärna buljongpulver.
Dra av korvskinnet och skär korven i strimlor eller skivor och lägg dem i kålen.
Strö över kummin över alltsammans.
Koka grytan 10 minuter till under lock.
Servera med senap.
Bonniers kokbok, 1985
Antal: 1 tårta
Ingredienser:
Botten:
Gör så här:
Botten:Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 skivor grovt bröd
2 kvisttomater
1 pkt (125 g) mozzarellaost
1 dl frysta gröna ärter
2 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Ärtpesto:
2 dl frysta gröna ärtor
1 dl hasselnötter eller skållad mandel
½ dl olivolja
1 liten vitlöksklyfta
Citronsaft
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Gör först peston:
Lägg i alla ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Lägg brödskivorna på två tallrikar.
Skär tomaterna och lägg på brödet.
Dela mozzarellan och lägg på tomaterna.
Lägg på en klick ärtpesto och strö på flingsalt och nymalen svartpeppar.
Ugn: 180 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Topping:
2 äpplen
1 msk muscavadosocker
1 msk socker
1 msk smör
Kaka:
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl crème fraiche
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°.
Skiva äpplena. Smält muscavadosocker, socker och smör i en stekpanna, som får plats i ugnen, till en karamell.
Tänk på att använda en stekpanna som tål att stå i ugnen.
Det vill säga inte en panna med plast eller trä.
Lägg i äppelskivorna i karamellen.
Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten över äppelskivorna och karamellen och ställ in i ugnen.
Grädda i ca 20 minuter.
För att testa om kakan är klar, stick spetsen på en kniv i mitten av kakan.
Om ingen smet fastnar är kakan klar.
Låt kakan vila 5-10 minuter och vänd därefter upp den på ett fat.
Servera tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Börja med risotton:
Hacka gul lök och vitlök fint.
Hetta upp en kastrull och fräs lök och vitlök i olja och rökt paprikapulver till de blir blanka.
Lägg i matvetet och rör om.
Slå på krossade tomater, smula i buljongtärningen och lägg i lagerblad.
Rör i lite vatten och rör om.
Häll försiktigt på lite vatten i taget och rör under tiden.
Det tar ca 15 minuter innan risotton är klar, och du får röra i vatten under tiden.
Hur mycket vatten som behövs kan variera men den ska inte vara blöt.
Vill du ha vin låter du det röras i på slutet.
Smula ned torkad timjan, salta och peppra.
När den känns klar:
ställ från spis och låt stå under lock i ca 10 min och låt svälla.
Gör toppingen:
Hacka soltorkade tomater och oliver.
Blanda med kikärtor, lite olja från de soltorkade tomaterna och smula i fetaost.
Servera matvete-risotton med toppingen.
Ingredienser:
4 skalade morötter
2 skalade palsternackor
6 ägg
4 msk vatten
salt och svartpeppar
hackad persilja
Gör så här:
Grovriv morötterna och palsternackorna.
Fräs det rivna i matfett i en stekpanna på svag värme.
Salta och peppra lätt.
Vispa ihop 6 ägg och 4 msk vatten.
Häll det i pannan och låt det stelna till en omelett.
Rör och stick i den så den blir jämnt gräddad.
Strö över rikligt med hackad persilja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|