Alla inlägg under september 2019
Ingredienser:
4 portioner kokt bulgur
50 g rostade pinjenötter
1 liten rödlök i små bitar
1 stånd kokt broccoli i små buketter
salt och peppar
250 g keso
1 kruka basilika
1 tsk olivolja
4 stekta kycklingfiléer, hela eller i bitar
Gör så här:
Blanda bulgur, pinjenötter, rödlök och broccoli.
Smaka av med salt och peppar.
Mixa keso med basilika och olivolja.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kyckling.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Börja med att koka potatisen.
Gör bullarna:
Mixa solroskärnorna fint i en mixer.
Lägg över i en separat skål.
Mixa kidneybönorna och havregrynen.
Blanda ned i skålen med frömixet.
Riv den gula löken fint, blanda i. Slå på soja, och peppar (tex svartpeppar men vitpeppar är också gott). Rulla till bollar, blir ca 20 stycken.
Stek på medelvärme i olja.
Gör löksåsen:
Skär de gula lökarna i ringar.
Fräs i olja till de blir blanka och mjuka.
Ta undan löken ur stekpannan.
Vispa i havregrädden i pannan och smula ned buljongtärningen så att den löser sig.
Blanda mjöl och vatten (är enkelt att göra i en glasburk som du stänger och skakar lite).
Slå över på såsen, låt koka upp så att den tjocknar lite.
Låt såsen puttra.
Lägg i soja, salt och peppar efter smak.
Lägg i löken.
Servera nykokt potatis med vegobollarna och löksås och gärna morötter och lingon till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.
Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.
Häll blandningen över kycklingen.
Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6oo g kolja- eller sejfilé
4 tomater
1 rödlök
1 kruka färsk basilika
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Sveciacréme:
1 burk crème fraiche
100 g riven stark sveciaost
½ tsk hel kummin
Salt
Svartpeppar
Dekoration:
Basilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en ugnsfast form med olivolja.
Fördela torskfiléerna på botten.
Strö på salt och svartpeppar.
Hacka tomaterna.
Skala och hacka rödlöken fint.
Hacka basilikan fint och lägg i en skål.
Tillsätt tomater och rödlök och häll på lite olivolja.
Blanda och smaka av med salt och svartpeppar.
Fördela tomatblandningen över fisken och gratinera i ugn ca 15 minuter.
Sveciacréme:
Blanda crème fraiche och sveciaost i en skål.
Rosta kummin i en torr, het panna i några minuter.
Blanda ner i sveciacrémen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera fiskgratängen med en klick sveciacréme och garnera med ett par basilikablad.
Ingredienser:
1 äggula, i rumstemperatur
1,5 dl neutral olja
1/2 citron, saften
salt, peppar
1 vitlöksklyfta, pressad
Gör så här:
Vispa upp äggulan i en skål och tillsätt oljan droppvis till att börja med och sedan i en tunn stråle.
Smaka av med citronsaft för syra, pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar.
Antal: 8 bitar
Ugn: 150 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 citron
1,5 dl vetemjöl
Gör så här:
Vispa ihop ägg och socker.
Tillsätt rivet skal och saft från citron.
Vispa ner vaniljsocker och smält smör.
Vänd i vetemjöl.
Häll smeten i smord form.
Grädda mitt i ugnen i 150C i ungefär 35 minuter.
Servera kakan kall, pyntad med siktad florsocker och tillsammans med lättvispad grädde och gärna färska hallon eller andra bär.
Antal: 2 portioner
Ugn: 200 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
2 babyaubergine
1 sötpotatis
2 nävar ruccola
100 g feta
3 salladslökar, hackad
½ citron, saften
extra virgin olivolja
salt, peppar
Gör så här:
Tvätta auberginen och tärna ganska smått (½ x ½ cm).
Skala sötpotatisen och tärna i lika stora bitar.
Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och skaka runt med olivolja.
Salta och peppra.
Rosta i ugnen tills mjuka, 20-30 minuter i 200C.
När grönsakerna rostats klart så ta fram två djupa tallrikar och lägg en näve ruccola i varje.
Fördela auberginen och sötpotatisen mellan tallrikarna och smula över fetaosten.
Toppa med salladslök och dressa med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
Ingredienser:
15 ramslöksblad, förvällda
2 dl solrosolja (eller annat neutral olja)
1 äggula, rumstempererad
citronsaft
salt
vitpeppar
Gör så här:
Mixa oljan med ramslöksbladen tills du har en så slät olja som möjligt.
Lägg äggulan i en hög smal bägare och vispa med stavmixer/elvisp medan du tillsätter oljan först droppvis sedan i en tunn stråle.
Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.
Låt stå en halvtimme för att smakerna ska framträda.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|