Alla inlägg under september 2019

Av Maria - 29 september 2019 07:30

Ingredienser:

700 g sjötunga
2½ dl mjölk
7 msk olja
2 vitlöksklyftor, krossade
1 liten röd chili, krossad
3 schalottenlökar, krossade
1 msk fisksås
2 msk socker
1 msk tamarindjuice eller vinäger

 

Gör så här:

Skölj och rensa fisken, blötlägg den sedan 1 timme i mjölken.

Låt rinna av.

Stek fisken i 6 msk het olja tills den är gyllenbrun.

Tag fisken ur pannan och håll den varm.

Sautera vitlöken, chilin och schalottenlöken i 1 msk olja tills det brynts svagt.

Tillsätt fisksås, socker och tamarindjuice.

Häll denna sås över fisken och servera.

Av Maria - 29 september 2019 06:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:
1 kyckling

1 dl havrekli

½ dl riven parmesanost

½-1 tsk salt

½ tsk paprikapulver

1 krm svartpeppar

2 krossade vitlöksklyftor

1 dl mjölk

Smör eller margarin


Gör så här:

Tina ev fryst kyckling och dela i grytbitar, dra av skinnet.

Blanda kli, ost, salt och kryddor i en djup tallrik och blanda vitlök och mjölk på en annan.

Vänd kycklingbitarna först i kliblandningen sedan i mjölken och åter i kliblandningen och lägg på väl smort ugnssäkert fat.

Stek kycklingbitarna i 200 graders ugn tills de är helt genomstekta, 30-40 minuter, beroende på tjocklek.

Ös med skyn några gånger under stekningen.

Garnera med persilja och körsbärs- eller klyftor av tomater.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - 28 september 2019 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250g broccoli

200 g skivade champinjoner

1 gul lök

1-2 msk smör

5 dl mjölk

2 grönsaksbuljongtärningar

ev 2,5 dl kokspad

salt, svartpeppar

1/2 dl vispgrädde

1 äggula


Gör så här:

Koka broccolin i lättsaltat vatten.

Ta upp broccolin, skär bort knopparna till garnityr i soppan.

Låt stjälkarna koka ytterligare några minuter tills de är helt mjuka.

Passera eller mixa broccolistjälkarna. 

Skölj och skiva de färska champinjonerna.

Skala och finhacka löken och svampen i smör i en kastrull.

Tillsätt mjölken och buljongtärningarna.

Späd ev med kokspad. 

Lägg i de passerade broccolistjälkarna.

Låt soppan koka några minuter.

Smaksätt med salt och peppar.

Vispa samman grädden och äggulan.

Vispa ner det i soppan. 

Lägg i broccolibuketterna i soppan.

Låt soppan bli varm.

OBS! Den får ej koka!

Av Maria - 28 september 2019 16:15

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
200 g smör
200 g mörk choklad (behöver inte vara hög kakaohalt)
4 ägg
4 dl socker
2 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g hasselnötter, mandel eller valnötter
1 msk snabbkaffe löst i 2 msk hett vatten


Gör så här:

Smörj och bröa en vanlig långpanna.

Hacka nötterna. Värm ugnen till 175 grader.

Smält smöret och låt chokladen smälta med på eftervärmen.

Vispa ägg och socker pösigt.

Rör ned mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Rör ned smörchokladen i smeten tillsammans med kaffet.

Rör ned hälften av nöthacket.

Bred ut smeten i långpannan.

Strö över resten av nöthacket.

Grädda i 20-25 minuter.

De ska vara lite kladdiga.

Låt kallna och skär i rutor.

Av Maria - 28 september 2019 16:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

4 kycklingfiléer

1 stor ask dessertost t ex vitlök eller tacos

salt och peppar

4-8 skivor parmaskinka

1 dl grädde


Gör så här:

Ugnstemperatur 225 grader.

Skär en djup skåra i varje kycklingfilé och fyll kycklingen med ca 2/3 av dessertosten.

Salta och peppra filén och linda sedan kycklingfilén med 1-2 skivor parmaskinka.

Stek kycklingen i en stekpanna runt om så den får fin färg.

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.

Vispa ihop grädden med ca 1/3 av osten och häll detta i botten av formen.

Sätt in ugnsformen i ugnen på 225 grader i ca 35-40 minuter.

Servera med t ex potatisklyftor...

Av Maria - 28 september 2019 14:30

Ingredienser:

1 burk inläggningssill

2 dl gräddfil

½ dl majonäs

1½ msk curry

2 msk bostongurka

½ hackat syrligt äpple

½ dl hackad gräslök

½ dl socker


Gör så här:

Skiva sillen i bitar och blanda övriga ingredienser i en skål.

Vänd ner sillbitarna.

Låt stå 1 dygn innan servering.

Hållbarhet i kylskåp 7 dygn.

Av Maria - 28 september 2019 13:45

Ingredienser:

500 g fläskfärs

Potatis till 4 personer

1 gul lök

1 krm grovmalen svartpeppar

½ tsk slat

3 msk tomatpuré

3 dl vatten

1 tomat

1/4 gurka


Gör så här:

Skala och koka potatisen.
Skala och skär löken i skivor.

Stek på medelvärme tills de är halvmjuka, ca 8-10 min.

Ta sedan upp löken på ett fat.
Stek köttfärsen tills den är genomstekt, ca 7-10 min.
Krydda med salt och svartpeppar.
Tillsätt tomatpuré, vatten och den stekta löken.
Låt puttra i 5-10 min.
Skölj och skär grönsakerna i skivor.
Servera köttfärssåsen med potatisen och salladen.

Av Maria - 27 september 2019 16:30

Antal: beror på hur stora man gör


Ingredienser:

250 g kokosfett

1 ägg

150 g florsocker

3 msk kallt kokt kaffe

5 msk kakaopulver

vårgårdaris


Gör så här:

Smält kokosfettet.
Vispa ägg och florsocker och tillsätt kaffe och kakao.
Vispa sedan ner kokosfettet i blandningen, lite i sänder.
Blanda tills sist ner vårgårdaris till lagom konsistens.
Klicka ut smeten i bakformar och ställ dem kallt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards