Alla inlägg under september 2019
Antal: ca 50 stycken
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3 dl socker
2 tsk vanillinsocker
1 dl olja med neutral smak
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör smör, socker och vanillinsockret smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder.
Blanda hjorthornssaltet i mjölet och rör sedan ner allt i degen.
Rulla 50 bollar och lägg på bakplåtspapper.
Grädda i 150°C i 20 minuter.
Ingredienser:
Smet:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
Glasyr:
75 g margarin
2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Garnering:
kokosflingor eller chokladströssel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt, alltså i flera minuter.
Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och det smälta smöret.
Häll smeten i en bakpappersklädd plåt, 30 x 40 cm och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
Låt kakan svalna.
Smält under tiden smöret till glasyren.
Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan.
Strö över rikligt med kokos eller chokladströssel.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g falukorv
1 gul lök
1 burk krossade tomater á 400 g
2 tsk rosmarin
Ev 1 pressad vitlöksklyfta
2 dl riven ost
Gör så här:
Skär korven i skivor.
Skala och hacka löken.
Blanda lök, tomatkross, rosmarin och vitlök i en oval form.
Lägg korven ovanpå.
Täck formen och tillaga på full effekt i 8 minuter.
Strö på osten, låt den smälta lite.
Servera med pasta.
Köksalmanack, 1997
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g lammrostbiff
1 msk flingsalt
1 tsk nymalen svartpeppar
70 g salladsmix med rucola
50 g färska böngroddar
12 jordgubbar i bitar
avokado, tärnad
100 g fetaost
½ msk rosépeppar
½ citron, finrivet skal och saft
2 tsk olivolja
2 tsk flytande honung
Flingsalt
Gör så här:
Salta och peppra köttet.
Grilla ca 10 min runt om till en innertemperatur på 52°.
Låt vila 5 min på skärbrädan innan köttet skärs upp i skivor.
Fördela sallad, böngroddar, jordgubbar och avokado på ett serveringsfat.
Bryt fetaosten i bitar, lägg på salladen och strö över rosépeppar.
Finriv citronskal (endast det gula) och pressa saft över salladen.
Ringla över olja och honung, strö på flingsalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ pkt fullkornsnudlar eller sobanudlar (nudlar gjorda på bovete, finns att köpa i hälsokostbutiker)
2 morötter
1 liten rättika
1 pkt sockerärtor
1 pkt minimajs
1 msk rapsolja
2 msk riven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
2 msk rostade sesamfrön
Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.
Skala morötter och rättika och "svarva" till långa spagettitrådar med hjälp av en grönsakssvarv eller en potatisskalare.
Strimla sockerärtor och minimajs på längden.
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs ingefära, vitlök samt grönsakerna tillsammans med nudlarna.
Strö på salt, peppar och sesamfrön.
Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, ca 8-10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl mjölk, 37°
2 dl havregryn
75 g smält smör
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
5 dl rågsikt
7-9 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken, smöret och havregrynen.
Rör om och låt stå och svälla ca 15 minuter.
Tillsätt salt, socker, ägg, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.
Knåda till en smidig deg och låt jäsa 45 minuter.
Kavla ut degen 1 1/2 cm tjock och tryck ut runda bröd ca 10 cm i diameter med tex ett glas.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper, nagga dom och pudra över lite mjöl.
Låt dom jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills de får fin färg.
Låt svalna på galler under en bakduk.
Mängd: ca 10 dl
Ingredienser:
600 g rabarber, skivade i centimeterstora bitar
2 rödlökar, finhackade
1 msk ättika
1 dl vatten
5 dl socker
1 msk färskriven ingefära
1/2 röd chili, finhackad
6-8 torkade aprikoser, finhackade eller 1/2 dl torkade russin/tranbär
2 msk curry
1 nypa salt
Gör så här:
Blanda rabarber, rödlök, ättika, vatten, socker, ingefära, chili och aprikoser i en kastrull.
Låt koka upp och tillsätt curry och salt.
Låt koka under cirka 25-35 minuter, rör om då och då så det inte bränns vid.
Häll i glasburkar som du steriliserat.
Det gör du genom att noggrant diska glasburkarna och locken.
Sedan ställer du dem i ugnen på 125 grader i 10 minuter.
Låt svalna och förvara sen i kylen.
Ingredienser:
2 ägg, separera gulan och vitan
2 dl mjölk
4 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk majonnäs(japansk om du får tag på annars tar du vanlig)
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
olja att steka i
Gör så här:
Vispa äggulor, socker, mjölk, vaniljsocker och majonnäs.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten och rör till en jämn smet.
I en annan skål vispar du äggvitorna till ett fast skum.
Vänd i äggvitorna försiktigt i den andra smeten.
Klicka ut smeten i en stekpanna med olja och stek på låg värme under lock ca 3-4 minuter per sida.
Har du metallformar kan du använda dom att hälla smeten i.
Lägg gärna lite smörpapper emellan då så smeten inte fastnar.
Servera med lönnsirap och färska bär!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|