Alla inlägg under september 2019

Av Maria - 21 september 2019 06:00

Antal: 8 stycken

Ugn: 250 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

4-5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk


Gör så här:

Sätt ugnen på 250°C
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen. 
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela upp degen i 8 stycken bullar som du lägger ut på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter.


Njut av dina nybakade scones med smör och ost eller varför inte creme cheese och en god sylt.

Av Maria - 21 september 2019 06:00

Ugn: 200 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

½ vitkålshuvud, ca 600 g
smör till stekning
1 msk ljus sirap
salt och peppar

½ dl vatten


Fyllning:

 ½ gul lök, hackad
 500 g bland- eller fläskfärs
1½ dl kokt ris
1 ägg 
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar


Gör så här:

Skär bort stocken på vitkålen och skär kålen i mindre bitar.
Fräs kålen lätt i smör i stor panna, ringla över sirap, salta och peppra.
Häll på vatten och sjud samman i några min.
Fräs löken mjuk.

Blanda med färs, ris, ägg, grädde och kryddor till en lös färs.
Låt kålen rinna av.

Lägg hälften i en smord ugnsfast form.

Bred på färsen och täck med resterande kål.
Grädda mitt i ugnen i 200°, ca 45 min.
Garnera med hackad persilja.

Servera kålpuddingen med kokt potatis, pressgurka och lingonsylt.

Av Maria - 20 september 2019 19:15

Ingredienser:

1 dl ättika (12 %)
3 1/2 dl vatten
2 1/2 msk socker
1 gurka
2 msk persilja, finklippt
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar


Gör så här:

Blanda ättika och vatten.
Tillsätt socker och rör tills sockret har smält.
Skiva gurkan med osthyvel eller mandolin och lägg i lagen.
Tillsätt hackad persilja.

Låt stå i minst 30 minuter innan servering.

Krydda med en nypa salt och vitpeppar.

Av Maria - 20 september 2019 16:45

Ugn: 200 grader, 50-55 minuter


Ingredienser:

2 dl fiberberikade havregryn
3 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl dinkelmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl torkade aprikoser, hackade
1 dl valnötter, grovhackade
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser.

Blanda samman med övriga ingredienser till en kletig smet.

Häll ner i en smord bakform, ca 1,5 liter.

Grädda 50-55 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen.

Låt brödet svalna på ett galler under bakduk.

Av Maria - 20 september 2019 16:45

Antal: 26 stycken

Ugn: 210 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 ägg
0,75 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 g flytande margarin
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en liten nypa salt

 

Gör så här:

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det är riktigt vitt och fluffigt.

Rör ner mjölk och margarin försiktigt.

Blanda vetemjöl, bakpulver och saltet i en bunke, rör ner i äggsmeten.

Häll upp i formar och grädda ca 10 minuter i 210 grader.

Låt muffinsen svalna på galler under en bakduk.

Av Maria - 20 september 2019 16:45

Ingredienser:
600g nötfärs
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk potatismjöl
3 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
1 ask cocktailtomater i halvor (eller 3-4 stora)


Gör så här:

Rör ut potatismjölet i mjölken och blanda sedan med färs.

Salta och peppra.

Platta ut färsen till en stor biff som täcker hela botten på stekpannan och stek ca 4-5 min.

Dela biffen i 4 bitar, vänd och stek ytterligare 4-5 min.

Tillsätt soyan blandad med grädden och tomathalvorna.

Låt småkoka någon minut.

Av Maria - 20 september 2019 07:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 st gul lök
2 st tomater
1/2 grön paprika
3 dl bulgur
1 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
(lite chiliflakes)
2 msk tomatpuré
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
1/2 tsk salt


Gör så här:

Hacka gul lök, paprika och tomater.

Hetta upp olivolja i en kastrull.

Fräs lök och paprika på medelvärme 4-5 min.

Tillsätt hackade tomater, spiskummin, malen koriander, paprikapulver, (chiliflakes) och tomatpuré.

Fräs 4-5 min.
Tillsätt bulgur, vatten, socker, peppar och salt.

Smula i buljongtärningen.

Sjud på svag värme under lock 8-10 min, eller tills bulguren är klar.
Fluffa till bulguren med en gaffel och servera!

Av Maria - 19 september 2019 19:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1 kg grytbitar av kalv, nöt, lamm eller vildsvin
1 purjolök
3 morötter
10 st vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
ca 1/2 dl ättika
1/2 dl strösocker
1 kruka färsk dill, finhackad
Maizena


Gör så här:

Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar.

Lägg det i en kastrull och täck med vatten.
Koka upp och skumma väl.
Skär morötter och purjolök i stora bitar och tillsätt i kastrullen.

Lägg i vitpepparkorn, salt och lagerblad.
Låt grytan koka på svag värme ca 2 timmar tills köttet är mört.
Tillsätt grädde och dill och smaka av med ättika, socker och eventuellt mer salt.
Red av med maizena.
Servera med kokt potatis.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards