Alla inlägg under september 2019

Av Maria - 19 september 2019 19:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g kycklingfilé, i mindre bitar
2 squash, gärna olika färger, i stavar
2 paprikor, gärna i olika färger, strimlade
2 röda lökar, i smala klyftor
1 + 1 tsk salt
2 + 2 krm svartpeppar
½ dl sweetchilisås
1-2 tsk sambal oelek


Gör så här:

Stek kycklingen och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.

Stek grönsakerna lätt och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.

Blanda ned kycklingen i grönsakerna och ringla över sweetchilisås.

Om du vill ha en het rätt från början så blanda sambal oelek med sweetechilisåsen, låt annars var och en ta så mycket de vill ha.

Om man tycker att man vill ha mer kolhydrater eller något som dämpar hettan, så servera ris till.

Av Maria - 19 september 2019 18:45

Antal: 10-15 bufféportioner


Ingredienser:
1 dl majonäs
1 dl vispgrädde, vispas
några ananasskivor, fint tärnade
1 äpple, fint tärnat
2 hårdkokta ägg, (se nedan)
1 dl tinade gröna ärtor
1 stjälk blekselleri, strimlad

 

Gör så här:
Blanda majonäsen med den vispade grädden.

Dela äggen och hacka vitan.

Rör ned äggvitebitarna, frukten, ärtorna och sellerin.

Passera äggulorna genom en sil över salladen.

Av Maria - 19 september 2019 18:15

Ugn: 200 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:
100 g rabarber
0,5 dl vatten
0,5 dl + 3 dl strösocker
100 g smör
2 ägg
2,5 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Skiva rabarbern och koka den tillsammans med vattnet och 0,5 dl av sockret.

När vattnet nästan kokat bort klickas smöret ner och kastrullen tas av värmen.

Rör samman ägg och 3 dl socker och tillsätt vetemjölet.

Rör ner rabarbersmeten. Häll smeten i en smord form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.

 


Låt kakan svalna.

Servera med vispgrädde.

Av Maria - 19 september 2019 07:15

Mängd: ca 5 dl


Ingredienser:

500 g röda tomater
1/2 dl strösocker
2 ½ dl gelésocker multi
2 msk kokosflingor


Gör så här:

Skölj tomaterna och skär i mindre bitar.
Lägg i en kastrull med strösocker och låt tomaterna sjuda och kokas sönder något, 5-10 minuter.

Du kan mixa med en stavmixer om du inte vill ha stora bitar i.
Rör ner kokosflingorna.

Tillsätt därefter gelésocker multi och sjud i 1 minut.
Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar, sätt på lock och låt svalna.

Förvaras svalt och mörkt oöppnad.

Öppnad burk förvaras i kyl.

Av Maria - 18 september 2019 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

250 g champinjoner

½ msk olja

1 vitlöksklyfta

½ msk majsstärkelse

1 dl mjölk

1½ dl vispgrädde

½ köttbuljongstärning eller motsvarande mängd fond

½ msk japansk soja

Salt

Peppar


Gör så här:

Skala och hacka löken.

Ansa och skär svampen i klyftor.

Stek löken och svampen i oljan i en stekpanna.

Pressa i vitlöken.

Lägg över i en kastrull.

Blanda majsstärkelsen med mjölken.

Tillsätt grädde, mjölk, buljongtärning och soja över svampen och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 18 september 2019 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400-500 g falukorv

2 dl matlagningsyoghurt

2 stora lökar

2 msk smör eller margarin

2 tsk paprikapulver

2-3 msk chilisås

Salt

Peppar


Gör så här:

Skala och skiva löken och stek den i en gryta utan att den tar färg.

Skär korven i tärningar och lägg i, strö på paprikapulver och slå på chilisåsen.

Rör om och tillsätt matlagningsyoghurten.

Hetta upp, men koka inte - rätten kan skära sig.

Smaka av  med salt och peppar och servera.


Till pasta ris eller pressad potatis.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - 18 september 2019 10:45

Ingredienser:

8 st ägg, stora
1 st rödbeta, kokt och skalad, medelstor
½ dl majonnäs

1 tsk wasabipasta

2 tsk dijonsenap

3 tsk gräslök, finhackad
16 st myntablad

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar, malen

 

Gör så här:

Koka äggen i 10 minuter och låt sedan svalna.
Skala äggen, dela dem på längden och ta ur äggulorna och lägg dem i en skål.
Skär rödbetan i mindre bitar och mixa ihop med äggulor, majonnäs, senap, salt, peppar, wasabi och gräslök.
Lägg upp äggvitorna på ett fat och fyll med blandningen.

Toppa med myntablad.

Av Maria - 18 september 2019 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g laxfilé

Salt

Svartpeppar


Salviapesto:

1 kruka färsk salvia

1 dl pumpafrön

2 vitlöksklyftor

1½ dl riven färsk parmesanost

1 dl olivolja

Saften av ½ citron

Salt

Peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 150°C.

Skär laxen i fyra bitar och lägg i en ugnssäker form.

Strö över salt och peppar.


Peston: 

Lägg alla torra ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut.

Häll på olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.


Fördela peston över laxbitarna och sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Servera med kokt quinoa med smak av citron, avokado och sallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards