Alla inlägg under september 2019
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g kycklingfilé, i mindre bitar
2 squash, gärna olika färger, i stavar
2 paprikor, gärna i olika färger, strimlade
2 röda lökar, i smala klyftor
1 + 1 tsk salt
2 + 2 krm svartpeppar
½ dl sweetchilisås
1-2 tsk sambal oelek
Gör så här:
Stek kycklingen och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
Stek grönsakerna lätt och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
Blanda ned kycklingen i grönsakerna och ringla över sweetchilisås.
Om du vill ha en het rätt från början så blanda sambal oelek med sweetechilisåsen, låt annars var och en ta så mycket de vill ha.
Om man tycker att man vill ha mer kolhydrater eller något som dämpar hettan, så servera ris till.
Antal: 10-15 bufféportioner
Ingredienser:
1 dl majonäs
1 dl vispgrädde, vispas
några ananasskivor, fint tärnade
1 äpple, fint tärnat
2 hårdkokta ägg, (se nedan)
1 dl tinade gröna ärtor
1 stjälk blekselleri, strimlad
Gör så här:
Blanda majonäsen med den vispade grädden.
Dela äggen och hacka vitan.
Rör ned äggvitebitarna, frukten, ärtorna och sellerin.
Passera äggulorna genom en sil över salladen.
Ugn: 200 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
100 g rabarber
0,5 dl vatten
0,5 dl + 3 dl strösocker
100 g smör
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
Gör så här:
Skiva rabarbern och koka den tillsammans med vattnet och 0,5 dl av sockret.
När vattnet nästan kokat bort klickas smöret ner och kastrullen tas av värmen.
Rör samman ägg och 3 dl socker och tillsätt vetemjölet.
Rör ner rabarbersmeten. Häll smeten i en smord form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.
Låt kakan svalna.
Servera med vispgrädde.
Mängd: ca 5 dl
Ingredienser:
500 g röda tomater
1/2 dl strösocker
2 ½ dl gelésocker multi
2 msk kokosflingor
Gör så här:
Skölj tomaterna och skär i mindre bitar.
Lägg i en kastrull med strösocker och låt tomaterna sjuda och kokas sönder något, 5-10 minuter.
Du kan mixa med en stavmixer om du inte vill ha stora bitar i.
Rör ner kokosflingorna.
Tillsätt därefter gelésocker multi och sjud i 1 minut.
Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar, sätt på lock och låt svalna.
Förvaras svalt och mörkt oöppnad.
Öppnad burk förvaras i kyl.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
250 g champinjoner
½ msk olja
1 vitlöksklyfta
½ msk majsstärkelse
1 dl mjölk
1½ dl vispgrädde
½ köttbuljongstärning eller motsvarande mängd fond
½ msk japansk soja
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Ansa och skär svampen i klyftor.
Stek löken och svampen i oljan i en stekpanna.
Pressa i vitlöken.
Lägg över i en kastrull.
Blanda majsstärkelsen med mjölken.
Tillsätt grädde, mjölk, buljongtärning och soja över svampen och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400-500 g falukorv
2 dl matlagningsyoghurt
2 stora lökar
2 msk smör eller margarin
2 tsk paprikapulver
2-3 msk chilisås
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och skiva löken och stek den i en gryta utan att den tar färg.
Skär korven i tärningar och lägg i, strö på paprikapulver och slå på chilisåsen.
Rör om och tillsätt matlagningsyoghurten.
Hetta upp, men koka inte - rätten kan skära sig.
Smaka av med salt och peppar och servera.
Till pasta ris eller pressad potatis.
Köksalmanack, 1997
Ingredienser:
8 st ägg, stora
1 st rödbeta, kokt och skalad, medelstor
½ dl majonnäs
1 tsk wasabipasta
2 tsk dijonsenap
3 tsk gräslök, finhackad
16 st myntablad
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, malen
Gör så här:
Koka äggen i 10 minuter och låt sedan svalna.
Skala äggen, dela dem på längden och ta ur äggulorna och lägg dem i en skål.
Skär rödbetan i mindre bitar och mixa ihop med äggulor, majonnäs, senap, salt, peppar, wasabi och gräslök.
Lägg upp äggvitorna på ett fat och fyll med blandningen.
Toppa med myntablad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
Salt
Svartpeppar
Salviapesto:
1 kruka färsk salvia
1 dl pumpafrön
2 vitlöksklyftor
1½ dl riven färsk parmesanost
1 dl olivolja
Saften av ½ citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.
Skär laxen i fyra bitar och lägg i en ugnssäker form.
Strö över salt och peppar.
Peston:
Lägg alla torra ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut.
Häll på olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Fördela peston över laxbitarna och sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Servera med kokt quinoa med smak av citron, avokado och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|