Alla inlägg under juli 2020

Av Maria - 7 juli 2020 15:45

Antal: ca 20 stycken

Ugn: 225 grader, 12-15 minuter

Jäsning: dubbel storlek + jäsa upp


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl vatten

1 tsk salt

2 msk olja

1 msk krossad kummin

7 dl (350 g) rågmjöl

7-8 dl (420-480 g) vetemjöl


Gör så här:
Värm vattnet fingervarmt och slå det över den smulade jästen.

Tillsätt salt, olja och kummin samt rågmjölet och ca 6 dl av vetemjölet.

Arbeta degen smidig, täck över och låt jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta in mera vetemjöl om det behövs.

Kavla ut till en kaka och flytta över till lätt smord plåt.

Nagga kakan och markera rutorna, täck över och låt jäsa upp.


Grädda i 225 graders ugnsvärme i 12-15 minuter och pensla därefter kakan med varmt vatten, bryt eller skär den i rutor, täck över och låt kallna.

Av Maria - 7 juli 2020 13:45

Ingredienser:

15 strömmingar

3/4 tsk fransk senap

1/4 tsk (drygt) vitpeppar

1/4 tsk (drygt) salt

1,5 msk socker

1,5 dl god ättika

3 msk olja

1,5 tsk torkad dill

Vatten


Gör så här:

Strömmingen rensas, skinn och ben tagas bort.

Av kryddorna, oljan och ättika göres en stark lag, spädes med litet vatten om ättikan är för stark.

Strömmingarna lägges ner i lagen, efter 1/2 timme äro de färdiga att servera.

Av Maria - 7 juli 2020 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

hackad gul lök
hackade vitlöksklyftor
1 msk socker
2 tsk gurkmeja
1 tsk kajennpeppar
2 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1 tsk salt
lime, finrivet skal och saft
tomater, i bitar
1 burk kokta kikärtor, sköljda, ca 400 g
140 g bladspenat

 

Gör så här:

Stek lök, vitlök, socker, gurkmeja och kajennpeppar i olja 2-3 min.

Slå på kokosmjölk, salt och finrivet limeskal (endast det gröna) och koka kraftigt ca 5 min.

Tillsätt tomater, kikärtor och spenat under fortsatt omrörning.

Lägg i spenaten i omgångar vart eftersom den mjuknar.

Pressa i limen och koka ytterligare någon minut.

Av Maria - 7 juli 2020 07:00

Antal: 1 glas


Ingredienser:
1 citron

2 rödbetor

2 stjälkar bladselleri

1 tredjedels gurka

10 g ingefära

1 näve persilja


Gör så här:
Skölj ingredienserna.

Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.

Skär bort topp och botten på rödbetan.

Skär allt in mindre bitar.

Varva persilja (både kvistar och blad) med andra ingredienser (då får du ut mer juice ur persiljan).

Kör allt i juicepress.

Häll upp i glas och servera.

Av Maria - 7 juli 2020 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 st avokado

1 st ananas

1 st lime, saften

1 tsk vaniljpulver


Gör så här:

Mixa avokado och ananas med stavmixer, rör pressad lime och vaniljpulver.
Låt stå i frysen i minst 2 timmar och ta fram cirka 20 minuter innan servering.

Servera gärna med färska bär.

Av Maria - 6 juli 2020 17:30

Måndag:

Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.


Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.


Tisdag:

Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.


Aprikoskräm.


Onsdag:

Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.


Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.


Torsdag:

Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.


Chokladkräm.


Fredag:

Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.


Peach Melba:

Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.


Lördag:

Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.


Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.


Söndag:

Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.


Helens bästa äppelkaka.

Av Maria - 6 juli 2020 16:00

Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.


Färsk frukt i säsong.


Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.


Nyponsoppa och mandelbiskvier.


Onsdag:

Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.


Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.


Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över.

Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen.

Ca 20 minuter i 200 grader.

Pressad potatis och sallad.


Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.


Fredag:

Bönbiffar:

Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor.

Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.


Chokladpudding med vispad grädde.


Lördag:

Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.


Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.


Söndag:

Nordafrikanska lammlägg:

Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong.

Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.


Zabaglione och fruktsallad.

Av Maria - 6 juli 2020 16:00

Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.


Färsk frukt i säsong.


Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.


Nyponsoppa och mandelbiskvier.


Onsdag:

Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.


Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.


Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över.

Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen.

Ca 20 minuter i 200 grader.

Pressad potatis och sallad.


Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.


Fredag:

Bönbiffar:

Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor.

Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.


Chokladpudding med vispad grädde.


Lördag:

Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.


Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.


Söndag:

Nordafrikanska lammlägg:

Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong.

Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.


Zabaglione och fruktsallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards