Direktlänk till inlägg 9 februari 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Wontondeg:
2 dl vetemjöl
½ tsk majsstärkelse
½ tsk salt
1 ägg
1 msk vatten
Fyllning:
½ dl vatten
1 msk grönpeppar
½ purjolök
400 g nötfärs, fläskfärs, kycklingfärs eller skalade grovhackade räkor
25 g färsk ingefära
½ dl kinesisk soja
½ dl neutral matolja
½ msk salt
Gör så här:
Degen:
Mixa mjöl, stärkelse, salt och ägg i matberedare.
Tillsätt så mycket vatten att degen går ihop till en boll.
Kör degen tills den känns smidig.
Låt den vila någon timme i rumstemperatur.
Rulla degen till en lång korv, dra loss degklumpar och forma till små bollar, ca 2 cm i diameter.
Mjöla deg och händer vid behov.
Kavla ut varje degboll till en rundel, ca 5 cm i diameter.
Lägg dem på hög i väntan på att de ska fyllas, mjöla mellan lagren.
Fyllning:
Koka upp vattnet i en kastrull.
Tillsätt grönpeppar och ställ åt sidan och dra.
Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
Tillsätt nötfärs/fläskfärs/kycklingfärs eller räkor.
Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
Tillsätt soja, olja och salt samt grönpepparvattnet.
Rör ihop allt till en jämn smet.
Fylla dumplings:
Ta en rundel wontondeg i handen och lägg på 1 matsked av fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck samt överlappa gärna kanterna lite.
Eller nyp ihop degen högst uppe på mitten som en liten säck.
Ställ dumplingarna på en bricka.
Koka dumplings:
Koka upp 2 liter vatten i en kastrull.
Lägg i ca 20 i taget och koka dem några minuter.
De är klara när de flyter på ytan, det tar 3-4 minuter.
Det är ungefär som att koka färsk pasta.
Ta upp dumplingarna med en hålslev.
Fritera dumplings:
Värm 1 liter matolja, t.ex solrosolja, i en gryta med lock till 180 grader.
Fritera ca 10 i taget i 2-3 minuter.
Ta upp med hålslev och låt rinna av på ett hushållspapper.
Ånga dumplings:
Du behöver helst en bambukorg med lock eller annan ångkokare.
Placera alla dumplings i bambukorgen och ånga dem i ca 5 minuter.
Här är ett bra grundrecept på en användbar deg som är lätt att kavla ut, och en fyllning som kan varieras med olika råvaror.
Man kavlar degen tunt, nyper ihop den runt fyllningen och väljer sedan om man vill koka, fritera eller ånga de små knytena.
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|