Direktlänk till inlägg 9 februari 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Wontondeg:
2 dl vetemjöl
½ tsk majsstärkelse
½ tsk salt
1 ägg
1 msk vatten
Fyllning:
½ dl vatten
1 msk grönpeppar
½ purjolök
400 g nötfärs, fläskfärs, kycklingfärs eller skalade grovhackade räkor
25 g färsk ingefära
½ dl kinesisk soja
½ dl neutral matolja
½ msk salt
Gör så här:
Degen:
Mixa mjöl, stärkelse, salt och ägg i matberedare.
Tillsätt så mycket vatten att degen går ihop till en boll.
Kör degen tills den känns smidig.
Låt den vila någon timme i rumstemperatur.
Rulla degen till en lång korv, dra loss degklumpar och forma till små bollar, ca 2 cm i diameter.
Mjöla deg och händer vid behov.
Kavla ut varje degboll till en rundel, ca 5 cm i diameter.
Lägg dem på hög i väntan på att de ska fyllas, mjöla mellan lagren.
Fyllning:
Koka upp vattnet i en kastrull.
Tillsätt grönpeppar och ställ åt sidan och dra.
Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
Tillsätt nötfärs/fläskfärs/kycklingfärs eller räkor.
Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
Tillsätt soja, olja och salt samt grönpepparvattnet.
Rör ihop allt till en jämn smet.
Fylla dumplings:
Ta en rundel wontondeg i handen och lägg på 1 matsked av fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck samt överlappa gärna kanterna lite.
Eller nyp ihop degen högst uppe på mitten som en liten säck.
Ställ dumplingarna på en bricka.
Koka dumplings:
Koka upp 2 liter vatten i en kastrull.
Lägg i ca 20 i taget och koka dem några minuter.
De är klara när de flyter på ytan, det tar 3-4 minuter.
Det är ungefär som att koka färsk pasta.
Ta upp dumplingarna med en hålslev.
Fritera dumplings:
Värm 1 liter matolja, t.ex solrosolja, i en gryta med lock till 180 grader.
Fritera ca 10 i taget i 2-3 minuter.
Ta upp med hålslev och låt rinna av på ett hushållspapper.
Ånga dumplings:
Du behöver helst en bambukorg med lock eller annan ångkokare.
Placera alla dumplings i bambukorgen och ånga dem i ca 5 minuter.
Här är ett bra grundrecept på en användbar deg som är lätt att kavla ut, och en fyllning som kan varieras med olika råvaror.
Man kavlar degen tunt, nyper ihop den runt fyllningen och väljer sedan om man vill koka, fritera eller ånga de små knytena.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|