Direktlänk till inlägg 4 mars 2021
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
100 g mjölkfritt smör
1,5 dl socker
0,5 dl lönnsirap eller ljus sirap
1 tsk vaniljpulver
3–4 söta apelsiner
1 lime
200 g smördeg (POP Bakery, gluten- och mjölkfri)
färsk rosmarin
Gör så här:
Skala apelsinerna och limen och ta bort så mycket av det vita som möjligt.
Skär dem i skivor. T
a bort kärnorna.
(Du kan ha med skalen, tänk då på att tvätta noggrant, det kan bli lite beskt om skalen följer med.)
Ta fram en ugnssäker stekpanna, cirka 24 cm i diameter, till exempel en gjutjärnspanna, utan trä eller plastdetaljer.
Har du ingen så kan du börja med att använda en vanlig stekpanna och innan tarten ska in i ugnen byter du till en ugnsform.
Smält smöret på låg värme i stekpannan, rör ner socker, sirap och vaniljpulvret.
Låt smälta ihop på fortsätt låg värme.
Sätt ugnen på 200 grader.
När sockret börjar se gyllene och karamelliserat ut, ta av pannan.
Om du ska använda en ugnsform och har en löstagbar botten så klä utsidan av formen med folie så att det inte rinner ut klet i ugnen.
Lägg ut apelsin och limeskivorna omlott i hela pannan, eller häll sockersmeten i ugnsformen och lägg sen apelsinskivorna.
Skär en rundel av smördegen, lite större än stekpannan, och placera som ett lock över apelsinerna.
Det gör inget om kanterna är ojämna.
Tillaga i mitten av ugnen i 20–25 minuter.
Ta ut tarten och låt svalna innan du vänder den upp och ner.
Lägg ner den i pannan igen eller upp på en tallrik.
Strössla på rosmarinen.
Servera ljummen med valfri vispad grädde eller vaniljglass.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|