Direktlänk till inlägg 27 september 2021
Måndag:
Amerikanska pannkakor:
Vispa samman 1 ägg, 3 dl filmjölk och 2 msk smält smör. Tillsätt 3 dl vetemjöl blandat med 1 msk socker, 1 tsk bakpulver, ½ tsk bikarbonat och ½ tsk vatten. Pensla stekpannan med fett och lägg i matskedsstora klickar av smeten när pannan är riktigt het. Servera med lönnsirap och ev. med stekt bacon (lägg baconet på hushållspapper så fettet rinner av).
Tisdag:
Löksoppa:
Skiva och fräs 6 gula lökar och 2 vitlöksklyftor i lite fett. Häll över 1 liter mörk oxbuljong och låt puttra ca 15 minuter. Rosta 4 skivor vitt bröd. Häll upp soppan i 4 portionsskålar, lägg de rostade skivorna på toppen av soppan, strö över 1 msk riven ost på varje skiva. Gratinera i 275 graders varm ugn tills osten smält och fått fin färg.
Onsdag:
Ugnsstekt sillfilé i tomatmarinad:
Salta lätt 600 g strömming- eller sillfiléer. Lägg dem med köttsidan ner i en smord långpanna. Lägg en liten klick smör på varje filé. Ställ in filéerna i 250 graders varm ugn i ca 15 minuter. Lägg över de nystekta filéerna i en form och slå på en marinad av 1 dl passerade tomater (burk), 2 dl vatten, 1 msk vinäger, 1 tsk salt och 1 krm grovstött svartpeppar. Täck ytan med skivad rå rödlök. Låt sillen stå och ta smak i ett par timmar. Servera med kokt potatis och gröna ärter.
Torsdag:
Köpenhamsbiff:
Låt 3/4 dl ströbröd svälla med 2½ dl mjöl i ca 10 minuter. Tillsätt 500 g köttfärs, 1 ägg, 1 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Blanda färsen och bred ut den i en smord form. Grädda ca 40 minuter i 200 graders varm ugn. Skiva och stek 2 lökar och lägg löken ovanpå den färdiga färsen tillsammans med skivade tomater. Servera med kokt potatis.
Fredag:
Pizza med kassler:
Rör ut 25 g jäst i 2½ dl ljummet vatten. Tillsätt 2 msk olja, ½ tsk salt och ca 7 dl vetemjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela i 4 bitar. Rulla dem till bullar och kavla ut dem till runda bottnar, ca 25 sm i diameter. Lägg bottnarna på bakpappersklädda plåtar och bred på tomatpuré. Skiva 300 g champinjoner, tärna 200 g kassler eller rökt skinka och fördela det på pizzorna. Strö över lite oregano och riven ost. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. Servera med vitkålssallad.
Lördag:
Söndag:
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|