Alla inlägg under april 2021

Av Maria - 29 april 2021 07:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:

500 g potatis

250 g morötter

250 g palsternackor

Smör&rapsolja

1½ tsk salt

2 krm svartpeppar

2 dl tärnad ost

30 g rucola


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Tvätta potatisen och skala rotfrukterna.

Skär dem i stora bitar och lägg i en ugnssäker form.

Spraya över smör&rapsolja.

Salta och peppra.

Rosta i mitten av ugnen 20-25 minuter.

Vänd ner ost och rucola.

Servera med t.ex grillad kyckling eller stekt lax.

Av Maria - 29 april 2021 07:00

Ingredienser:

6 dl sky eller buljong

4 msk vetemjöl

2 msk vinbärsgelé

2 dl grädde


Gör så här:

Sila skyn och öka ut den med buljong i en kastrull.

Red med mjöl och späd med grädde.

Smaksätt med vinbärsgelé.

Koka såsen 5 minuter.

Av Maria - 28 april 2021 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 schalottenlök

2 krukor färsk basilika

1 vitlöksklyfta

3 msk majonnäs

1 dl créme fraiche

1/2 citron

2 tsk vit balsamvinäger

1 soltorkad tomat

Salt

Peppar

500-600 g kcyklingfilé

Smör eller kokosfett att steka i

Salladsblad


Gör så här:

Hacka schalottenlöken och plocka bladen från basilikakrukorna och lägg i en bunke med höga kanter.

Tillsätt riven eller pressad vitlök, majonnäs, créme fraiche, saften av en halv citron, balsamvinäger och hackad soltorkad tomat.

Mixa slätt med stavmixer.

Smaka av med salt och peppar.

Ställ in i kylen.

Stek kycklingfiléerna i smör eller kokosfett.

Salta och peppra.

Servera med salladsblad och basilikasås.

Av Maria - 28 april 2021 07:45

Antal: 1 portion


Ingredienser:

1-2 dl kesella, 10 procentig

En näve valnötter

1/2 dl färska granatäpplekärnor

Eventuellt 1-2 hårdkokta ägg


Till dekoration:

Citronmeliss eller myntablad


Gör så här:

Servera kesellan med bär och nötter.

Dekorera med citronmeliss eller myntablad.

Komplettera gärna måltiden med 1-2 hårdkokta ägg för extra mättnad.

Av Maria - 28 april 2021 07:15

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 175 grader, 12-14 minuter


Ingredienser:

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

3 dl havregryn

100 g hackade torkade aprikoser

3 dl vetemjöl (180 g)

1 tsk bakpulver

200 g mjukt smör

100 g hackad mörk choklad


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna med mjukt smör och rör ner chokladen.

Dela degen i två bitar och forma dem till 15 cm långa längder.

Låt längderna vila övertäckta i kylen ca 1 timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Dela varje längd i ca 15 bitar och forma till runda kakor.

Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen 12-14 minuter.

Av Maria - 28 april 2021 07:00

Ingredienser:

1 kg jordgubbar

300-800 g (4-9 dl) socker

(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta av sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka gryta då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 28 april 2021 06:45

Antal: 12 stycken

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 ägg

1½ dl gräddmjölk

1½ dl vetemjöl

75 g smör eller margarin

Socker


Gör så här:

Blanda ägget och gräddmjölken.

Hacka samman matfettet och mjölet och rör ner äggblandningen.

Fyll pastejformar till hälften med smeten.

Grädda i 200 grader ca 15 minuter tills kakorna pöst upp och blivit lätta.

Strö på lite socker och servera munkarna varma.

Av Maria - 27 april 2021 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 msk riven ingefära

½ dl vatten

1 dl ketjap manis

ca 600 g laxfilé

4 portioner ris

100 g shiitakesvamp

½ påse (á 125 g) salladslök

2 msk olja

Chilipulver

½ tsk salt


Gör så här:

Skala och riv ingefäran.

Blanda den med vatten och ketjap manis.

Skär laxen i portionsbitar.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Ansa och skiva svampen och salladslöken.

Stek svampen i hälften av oljan i en stekpanna ca 2 minuter.

Häll över ketjap manismarinaden och häll allt i en bunke.

Vänd ner salladslöken.

Stek laxen i resten av oljan ca 5 minuter.

Vänd laxen efter halva tiden och krydda med chilipulver och salt.

Servera laxen med shitake och ris.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards