Alla inlägg under april 2021
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
500 g potatis
250 g morötter
250 g palsternackor
Smör&rapsolja
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl tärnad ost
30 g rucola
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Tvätta potatisen och skala rotfrukterna.
Skär dem i stora bitar och lägg i en ugnssäker form.
Spraya över smör&rapsolja.
Salta och peppra.
Rosta i mitten av ugnen 20-25 minuter.
Vänd ner ost och rucola.
Servera med t.ex grillad kyckling eller stekt lax.
Ingredienser:
6 dl sky eller buljong
4 msk vetemjöl
2 msk vinbärsgelé
2 dl grädde
Gör så här:
Sila skyn och öka ut den med buljong i en kastrull.
Red med mjöl och späd med grädde.
Smaksätt med vinbärsgelé.
Koka såsen 5 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 schalottenlök
2 krukor färsk basilika
1 vitlöksklyfta
3 msk majonnäs
1 dl créme fraiche
1/2 citron
2 tsk vit balsamvinäger
1 soltorkad tomat
Salt
Peppar
500-600 g kcyklingfilé
Smör eller kokosfett att steka i
Salladsblad
Gör så här:
Hacka schalottenlöken och plocka bladen från basilikakrukorna och lägg i en bunke med höga kanter.
Tillsätt riven eller pressad vitlök, majonnäs, créme fraiche, saften av en halv citron, balsamvinäger och hackad soltorkad tomat.
Mixa slätt med stavmixer.
Smaka av med salt och peppar.
Ställ in i kylen.
Stek kycklingfiléerna i smör eller kokosfett.
Salta och peppra.
Servera med salladsblad och basilikasås.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1-2 dl kesella, 10 procentig
En näve valnötter
1/2 dl färska granatäpplekärnor
Eventuellt 1-2 hårdkokta ägg
Till dekoration:
Citronmeliss eller myntablad
Gör så här:
Servera kesellan med bär och nötter.
Dekorera med citronmeliss eller myntablad.
Komplettera gärna måltiden med 1-2 hårdkokta ägg för extra mättnad.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, 12-14 minuter
Ingredienser:
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 dl havregryn
100 g hackade torkade aprikoser
3 dl vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver
200 g mjukt smör
100 g hackad mörk choklad
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna med mjukt smör och rör ner chokladen.
Dela degen i två bitar och forma dem till 15 cm långa längder.
Låt längderna vila övertäckta i kylen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela varje längd i ca 15 bitar och forma till runda kakor.
Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen 12-14 minuter.
Ingredienser:
1 kg jordgubbar
300-800 g (4-9 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta av sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka gryta då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 12 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
1 ägg
1½ dl gräddmjölk
1½ dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
Socker
Gör så här:
Blanda ägget och gräddmjölken.
Hacka samman matfettet och mjölet och rör ner äggblandningen.
Fyll pastejformar till hälften med smeten.
Grädda i 200 grader ca 15 minuter tills kakorna pöst upp och blivit lätta.
Strö på lite socker och servera munkarna varma.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk riven ingefära
½ dl vatten
1 dl ketjap manis
ca 600 g laxfilé
4 portioner ris
100 g shiitakesvamp
½ påse (á 125 g) salladslök
2 msk olja
Chilipulver
½ tsk salt
Gör så här:
Skala och riv ingefäran.
Blanda den med vatten och ketjap manis.
Skär laxen i portionsbitar.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och skiva svampen och salladslöken.
Stek svampen i hälften av oljan i en stekpanna ca 2 minuter.
Häll över ketjap manismarinaden och häll allt i en bunke.
Vänd ner salladslöken.
Stek laxen i resten av oljan ca 5 minuter.
Vänd laxen efter halva tiden och krydda med chilipulver och salt.
Servera laxen med shitake och ris.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|