Alla inlägg under juli 2021

Av Maria - 14 juli 2021 11:45

Mängd: 1 liten flaska


Ingredienser:

1 dl koncentrerad flädersaft
1 dl vatten
2 dl Vit Sirap
Saften av 1 citron


Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.

Koka i 5 minuter.

Rör om då och då.

Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock.

Låt svalna utan lock.
Förvaras i kylen.

Av Maria - 14 juli 2021 08:00

Ingredienser:

Omkring ½ liter rester av kokt eller stekt kött (gärna litet salt kött), fläsk eller dylikt

1½ liter skivad rå potatis

½ lagerbärsblad

10 vitpepparkorn

Salt

1 liter kött- eller fläskspad (eller sås, blandad med vatten)


Gör så här:

I en tämligen tjockbottnad kastrull lägges ett lager av potatisskivor, därpå kommer ett tunt lager av köttärningar, så potatisskivor, därpå köttrester osv tills alltsammans är nedlagt.
Kryddorna fördelas mellan varven, varefter så mycket vätska påspädes, att det står jämt med översta potatislagret.
Anrättningen får under lock sakta koka och omröres ej förrän potatisen kännes mjuk, då det hela röres mosigt.
Serveras mycket varm.

Av Maria - 13 juli 2021 18:00

Antal: 20 stycken


Ingredienser:

150 g bubblig rågsurdeg

500 g vatten 
18 g salt 
700 g mjöl, tex lika delar av rågsikt, vetemjöl och rågmjöl
 
Gör så här: 
Rör ihop degen och låt den vila i 1 timme.
 
Dela degen i 20 bitar och forma dem till bullar.
Lägg dem på en mjölad bakduk och bädda in dem för jäsning över natten.
Låt de jäsa i ca 7-8 timmar i rumstemperatur. 
 
Sätt ugnen på 250 grader. 
 
Lägg bullarna på ett bakplåtspapper och gör ett snitt med en kniv i skorpan.
Grädda bullarna i ugnen tills de fått fin färg, cirka 15-20 minuter. 
 
Ta ut och låt de svalna helt på galler innan de skivas upp. 
Av Maria - 13 juli 2021 13:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

1½ dl strösocker
3½ dl ljummet vatten
stora lime, pressad saft och hälften rivet skal
½ dl finhackad färsk mynta
2 dl ljus rom
ägg, endast vitor
1 liter rensade och tunt skivade färska jordgubbar
1 dl strösocker
lime, rivet skal

 

Gör så här:

Rör socker och ljummet vatten tills sockret löst sig i en plastburk som tål att frysas.

Tillsätt pressad lime, rivet limeskal, mynta och rom.

Låt stå i frysen över natten.

Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner blandningen i den frysta sorbeten.

Ställ tillbaka sorbeten i frysen och låt stå över natten.

Lägg jordgubbsskivorna som en blomma, lite omlott, på 8 små desserttallrikar.

Blanda socker och rivet limeskal och strö över jordgubbarna.

Klicka på sorbet.

Av Maria - 13 juli 2021 11:45

Antal: 6-8 personer

Ugn: 175 grader, 10 minuter + 20 minuter


Ingredienser:

200 g glutenfria digestivekex

125 g smör

En knivsudd muskotnöt


Fyllning:

1 burk kondenserad mjölk, 400 g

5 äggulor

5 limer, saften

1 msk rivet limeskal + 2 msk till garnering


Garnera med:

3 msk kokosflingor

Limeskal

Ev. limeskivor


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Krossa kexen och blanda med smält smör och lite riven muskot.

Tryck ut smulorna lite upp mot kanterna i en pajform med löstagbar kant.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna.

Vispa samman kondenserad mjölk, äggulor, limesaft och rivet limeskal.

Häll blandningen i pajskalet och grädda 20 minuter.

Låt svalna på galler.

Strö över en blandning av kokosflingor och rivet limeskal, garnera ev. med skivor av lime.

Av Maria - 13 juli 2021 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4-6 korvar med hög kötthalt

Olja till stekning

2 paprikor

1 zucchini

10 champinjoner

1 tsk hel kummin

1 burk färdig tomatsås, ca 500 g, gärna med lök och örter

2 dl crème fraiche

Salt

Peppar


Gör så här:

Skär korven i skivor och bryn i olja i en stekpanna.

Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i olja tillsammans med kumminfröna.

Blanda korv och grönsaker i pannan.

Häll på tomatsås och crème fraiche, blanda och låt allt bli varmt.

Smaka av med salt och peppar och ev. mer örtkryddor.

Av Maria - 13 juli 2021 08:00

4 små limpor 

Räkna med ungefär 13 timmar jästid sammanlagt. 
 
Surdeg 
25 g rågsurdegsgrund 
300 g vatten 
165 g rågmjöl 
 
Deg 
100 g torkade fikon 
100 g torkade dadlar 
800 g rågsikt 
20 g salt 
450 g vatten 
 
Blanda din surdegsgrund med mjöl och vatten i en bunke.
Täck löst med lock eller plastfolie och låt stå tills surdegen har bubblat upp, 6-10 timmar. 
 
Hacka fikonen och dadlarna grovt. Spara en klick av surdegen (25 g) i en burk i kylskåpet för framtida bak. 
Rör ihop resterande surdeg med övriga ingredienser till en deg i en bunke.
Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i 3-5 timmar. 
 
Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop degen till ett kvadratiskt paket genom att vika över- och underkanterna mot mitten och sedan vika in sidokanterna.
Vänd degen så att skarven hamnar nedåt, platta till det en aning och strö på lite mjöl. 
Täck med en bakhanduk och låt jäsa tills degen har jäst upp till omkring en och en halv gånger sin ursprungliga storlek, cirka 2 timmar. 
 
Sätt på ugnen minst 30 minuter före gräddning på 250 grader. 
 
När degen jäst färdigt dela den i fyra bitar och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 230 grader och grädda i cirka 35 minuter. Låt svalna på galler. 
Av Maria - 12 juli 2021 16:15

Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.


Färsk frukt i säsong.


Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.


Nyponsoppa och mandelbiskvier.


Onsdag:

Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.


Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.


Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över.

Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen.

Ca 20 minuter i 200 grader.

Pressad potatis och sallad.


Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.


Fredag:

Bönbiffar:

Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor.

Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.


Chokladpudding med vispad grädde.


Lördag:

Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.


Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.


Söndag:

Nordafrikanska lammlägg:

Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong.

Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.


Zabaglione och fruktsallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards