Alla inlägg under juli 2021
Mängd: 1 liten flaska
Ingredienser:
1 dl koncentrerad flädersaft
1 dl vatten
2 dl Vit Sirap
Saften av 1 citron
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 5 minuter.
Rör om då och då.
Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock.
Låt svalna utan lock.
Förvaras i kylen.
Ingredienser:
Omkring ½ liter rester av kokt eller stekt kött (gärna litet salt kött), fläsk eller dylikt
1½ liter skivad rå potatis
½ lagerbärsblad
10 vitpepparkorn
Salt
1 liter kött- eller fläskspad (eller sås, blandad med vatten)
Gör så här:
I en tämligen tjockbottnad kastrull lägges ett lager av potatisskivor, därpå kommer ett tunt lager av köttärningar, så potatisskivor, därpå köttrester osv tills alltsammans är nedlagt.
Kryddorna fördelas mellan varven, varefter så mycket vätska påspädes, att det står jämt med översta potatislagret.
Anrättningen får under lock sakta koka och omröres ej förrän potatisen kännes mjuk, då det hela röres mosigt.
Serveras mycket varm.
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
150 g bubblig rågsurdeg
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1½ dl strösocker
3½ dl ljummet vatten
4 stora lime, pressad saft och hälften rivet skal
½ dl finhackad färsk mynta
2 dl ljus rom
2 ägg, endast vitor
1 liter rensade och tunt skivade färska jordgubbar
1 dl strösocker
1 lime, rivet skal
Gör så här:
Rör socker och ljummet vatten tills sockret löst sig i en plastburk som tål att frysas.
Tillsätt pressad lime, rivet limeskal, mynta och rom.
Låt stå i frysen över natten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner blandningen i den frysta sorbeten.
Ställ tillbaka sorbeten i frysen och låt stå över natten.
Lägg jordgubbsskivorna som en blomma, lite omlott, på 8 små desserttallrikar.
Blanda socker och rivet limeskal och strö över jordgubbarna.
Klicka på sorbet.
Antal: 6-8 personer
Ugn: 175 grader, 10 minuter + 20 minuter
Ingredienser:
200 g glutenfria digestivekex
125 g smör
En knivsudd muskotnöt
Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk, 400 g
5 äggulor
5 limer, saften
1 msk rivet limeskal + 2 msk till garnering
Garnera med:
3 msk kokosflingor
Limeskal
Ev. limeskivor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen och blanda med smält smör och lite riven muskot.
Tryck ut smulorna lite upp mot kanterna i en pajform med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna.
Vispa samman kondenserad mjölk, äggulor, limesaft och rivet limeskal.
Häll blandningen i pajskalet och grädda 20 minuter.
Låt svalna på galler.
Strö över en blandning av kokosflingor och rivet limeskal, garnera ev. med skivor av lime.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4-6 korvar med hög kötthalt
Olja till stekning
2 paprikor
1 zucchini
10 champinjoner
1 tsk hel kummin
1 burk färdig tomatsås, ca 500 g, gärna med lök och örter
2 dl crème fraiche
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär korven i skivor och bryn i olja i en stekpanna.
Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i olja tillsammans med kumminfröna.
Blanda korv och grönsaker i pannan.
Häll på tomatsås och crème fraiche, blanda och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar och ev. mer örtkryddor.
4 små limpor
Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.
Färsk frukt i säsong.
Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.
Nyponsoppa och mandelbiskvier.
Onsdag:
Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.
Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.
Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över.
Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen.
Ca 20 minuter i 200 grader.
Pressad potatis och sallad.
Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.
Fredag:
Bönbiffar:
Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor.
Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.
Chokladpudding med vispad grädde.
Lördag:
Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.
Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.
Söndag:
Nordafrikanska lammlägg:
Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong.
Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.
Zabaglione och fruktsallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|