Alla inlägg under augusti 2021
Måndag:
Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:
Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.
Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.
Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.
Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.
Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.
Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.
Servera med kokt ris.
Tisdag:
Ostgratinerad kotlett:
Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.
Salta och peppra.
Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.
Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.
Fördela blandningen på kotletterna.
Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn. S
ervera med kokt ris.
Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:
Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.
Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.
Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.
Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.
Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.
Salta och peppra. Tärna 1 äpple.
Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.
Servera med pressad potatis.
Torsdag:
Rödbetssoppa:
Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.
Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.
Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.
Fredag:
Hemgjorda hamburgare:
Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.
Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.
Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Rotfruktsgratäng:
Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka.
Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form.
Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna.
Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen.
Grädda i 225 grader, ca 50 minuter.
Servera ev. med knaperstekt bacon.
Tisdag:
Fisk i folie:
Skiva en purjolök och hacka 4 tomater.
Fördela torskfilé, 100-125 g per person på fyra folieark.
Fyll på med purjolök, tomat och fördela 4 msk hackad basilika.
Blanda samman 3 msk smör med salt och citronpeppar.
Klicka det över fisken.
Tillaga i ugn, 225 grader, ca 20 minuter.
Servera med pressad potatis.
Onsdag:
Röda soppan:
Koka 500 g hela tomater under ca 5 minuter i lättsaltat vatten.
Puréa dem sedan genom en sil.
Fräs 1 msk av vadera smör och mjöl i en kastrull.
Späd med 5 dl mjölk, lite i taget och koka under omrörning några minuter.
Rör i tomatpurén.
Koka upp och smaka av med salt, peppar, en gnutta socker och lite riven muskot.
Torsdag:
Pasta med kassler:
Koka 4 portioner pasta och tina 2 dl gröna ärter.
Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar.
Börja med att fräsa lök och morötter i lite smör i en panna, tillsätt paprika och kassler.
Låt allt steka några minuter.
Blanda ner 2 msk chilisås i pastan.
Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.
Fredag:
Lördag:
Söndag:
Strimlad skinkschnitzel med ananas:
Strimla och bryn 400 g skinkschnitzel och 1 gul lök i 1 klick smör.
Krydda med 1 tsk salt, 1 krm parpikapulver, 1 krm ingefära och lite svartpeppar.
Blanda i 1 liten (200 g) bruk ananasbitar med naturell juice.
Späd med 2 dl köttbuljong ohc låt allt puttra ihop under lock ca 30 minuter.
Rör sist i 1 dl créme fraiche blandad med 1 msk vetemjöl, koka ett par minuter.
Servera med kokt ris och strimlad kinakål.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g fiskfilé
1 stor gul lök
1 ägg
1 dl kall, kokt quinoa
1 dl sojamjölk
5 små ansjovisfiléer
2 msk hackad gräslök
Salt
Peppar
Rapsolja till stekning
Gör så här:
Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite smör.
Hacka ansjovisfiléerna och gräslöken.
Kör fiskfiléerna till en färs i en matberedare eller mixer.
Blanda ner ägg, quinoa och sojamjölk.
Krydda med salt och peppar och blanda i ansjovisfiléerna och gräslöken.
Rulla små bullar med vattensköljda händer och lägg på ett skärbräde.
Stek bullarna i omgångar i olja på medelstark värme.
Antal: 10 stycken
Jästid: 30 minuter + 20 minuter
Ugn: 250°C, ca 10 minuter
Ingredienser:
½ paket jäst
100 g smör/margarin
2½ dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
7 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
2½ msk mjölk
Garnering:
2 dl vispgrädde
Florsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 minut.
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.
Dela degen i 10 bitar (för 10 stycken).
Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakplåtsklädd plåt.
Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt bullarna kallna på galler.
Fyllning:
Skär ett lock på varje bulle. Gröp ut lite av inkråmet.
Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk.
Fyll tillbaka i bullarna.
Garnering:
Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp.
Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken.
Pudra över florsocker och servera semlorna.
Antal: 4 portioner
Ev ugn: 175°C, 20-30 minuter
Ingredienser:
1 påse tandoori chicken spice mix
2 dl matlagningsyoghurt
4 stycken kycklingfiléer
Servering:
Basmatiris
Raita
Mangochutney
Gör så här:
Blanda kryddmix och yoghurt till en tandoorimarinad.
Rör ner kycklingen och marinera ca 5 minuter.
Stek de marinerade filéerna i matfettet.
Går även att steka i ugn, 175°C i ca 20-30 minuter.
Servera med basmatiris, Raita och mangochutney.
Ingredienser:
ca ½ kg färska rabarber
2 dl vit sirap
1 kanelstång
Gör så här:
Skär rabarbern i 2 cm bitar och blanda med sirapen och kanelstången.
Koka allt i 10-15 minuter tills rabarbern är simmig.
Antal: 4 personer
Tid: 30 minuter + 1 dygn i kylen
Ingredienser:
1 burk inläggningssill, 420 g
1 röd chili
1 purjolök
½ kruka färsk koriander
Lag:
1 vitlöksklyfta
½ dl ättikssprit, 12%
2 dl strösocker
1½ dl vatten
Gör så här:
Lag:
Skiva vitlöken tunt.
Koka upp ättikssprit, socker och vatten med vitlöken.
Låt svalna helt.
Skölj sillen och skär den i 1½ cm breda bitar.
Skiva chilin med frön.
Skiva det späda gröna på purjolöken tunt.
Varva sillen, chilin och purjolöken i en burk och slå på den kalla lagen.
Låt dra i kylskåp 1-2 dagar.
Blanda ner korianderbladen och servera sillen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stora bondbröd
1 vitlöksklyfta
4 färska fikon
2 dl smaksatt crème fraiche, tex crème fraiche gourmet karljohan, timjan, citron
4 dl blandad sallad, plockad och sköljd
8 skivor lufttorkad skinka
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Ev färska örter
Gör så här:
Skala vitlöken.
Rosta eller grilla brödet och gnid det med vitlök.
Skär fikonen i klyftor.
Bred crème fraiche på brödskivorna.
Lägg på sallad och skinka.
Garnera med fikon.
Droppa över lite olivolja och strö över flingsalt, svartpeppar och ev färska örter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|