Alla inlägg under september 2021

Av Maria - 13 september 2021 10:00

Måndag:

Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.


Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.


Tisdag:

Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.


Keso med gula russin och rostade nötter och frön.


Onsdag:

Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost.

Gratinera 10 minuter i 225 grader.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Parisare: 

Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.

Lägg dem på varsin skiva formbröd.

Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.

Toppa med stekt ägg.


Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.


Fredag:

Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.


Päppelkaka: 

Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.

Hyvla över smör så att det täcker.

Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.

Grädda 30 minuter i 200 grader.

Vaniljsås.


Lördag:

Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.


Vit chokladmousse: 

Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.

Servera i glas.


Söndag:

Enkel kasslergratäng: 

Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.

Salta och peppra.

Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.

Fullkornsris och brysselkål till.


Banan- & kiwiglass: 

Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.

Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.

Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.

Frys minst 3 timmar, rör om då och då.

Av Maria - 13 september 2021 09:15

Måndag:

Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:

Skär korven nästan rakt igenom på längden.

Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.


Fruktkompott.


Tisdag:

Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.


Semlor.


Onsdag:

Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.


Färsk frukt.


Torsdag:

Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.


Chokladkräm.


Fredag:

Chili con carne, bröd och sallad.


Apelsinsallad med grovkrossade nötter.


Lördag:

Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.


Brulépudding, halvfabrikat.


Söndag:

Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.


Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde


Av Maria - 12 september 2021 17:45

Antal: 10 portioner

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

Pajskal:

100 g smör eller magarin

2 dl (120 g) vetemjöl

2 msk strö rörsocker

1 krm bakpulver

1/2 krm salt


Fyllning:

2-3 apelsiner

200 g mandelmassa

2 ägg

2 msk rörsocker


Gör så här: 

Pajdeg:

Smält matfettet i en kastrull.

Blanda vetemjöl, rörsocker, bakpulver och salt i en bunke.

Tillsätt matfettet och rör ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Kanten på degen behöver bara vara ca 2 cm hög.

Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.


Fyllning: 

Skölj och riv skalet av en apelsin.

Skala apelsinerna och skiva dem tunt.

Riv mandelmassan.

Vispa ner äggen i mandelmassan.

Rör i apelsinskalet.

Häll smeten på pajdegen.

Lägg på apelsinskivorna lite omlott och strö på rörsockret.

Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. 

Låt pajen svalna.

Av Maria - 12 september 2021 17:30

Antal: 4 limpor


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

3 msk olivolja

2 tsk salt

12 dl dinkelsikt

2½ dl polenta majsgryn

1 burk konserverad majs (300 g)


Gör så här:

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet och tillsätt olja och salt.
Tillsätt dinkelsikt och polentagryn (men spara 1 msk till dekoration) och blanda till en deg.
Den ska vara ganska lös.
Skölj majsen väl och arbeta in kornen i degen.
Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.


Sätt ugnen på 225°C.
Häll ut degen på en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Skär tre snitt genom brödet med en mjölad kniv så du får fyra längder.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 20 minuter.


Strö på 1 msk polentagryn och grädda brödet i mitten av ugnen i 20 minuter.

Av Maria - 12 september 2021 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt tärnat bacon

1 stor gul lök i tärningar

3 msk kinesisk soja

3 finhackade vitlöksklyftor

1 paket passerade tomater

3 msk tomatpuré

¾ dl mörkt muscovadoråsocker

2 msk farinsocker

2 msk cane syrup (råsockersirap)

1 krm rökextrakt

1 msk chilipulver

2 msk senapspulver

2 tsk paprikapulver

1½ tsk salt

1 lagerblad

2 krm malda nejlikor

1 krm cayennepeppar


Gör så här:

Bryn baconet i en gryta.
Tillsätt den hackade löken och fräs denna.
Tillsätt övriga ingredienser och sjud i ca 45 minuter tills såsen är tjock och simmig.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.

Av Maria - 12 september 2021 08:00

Antal: ca 75 st

 

Ingredienser:

175 g smör eller margarin

1 dl socker

2 dl (ca 125 g) nötkärnor

3 dl vetemjöl

2 msk mjölk eller grädde

 

Garnering:

50 g blockchoklad

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Rör matfett och socker.
Tillsätt de malda eller finhackade nötkärnorna och mjölet.

Rör till sist i vätskan.
Rulla ut degen till knappt fingertjocka längder.

Lägg dem bredvid varandra.
Skär alla längderna på samma gång i 5 cm långa bitar.

Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Smält blockchokladen i vattenbad.

Doppa ena änden av kakorna i choklad.

Av Maria - 12 september 2021 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färsk lök

3 msk smör eller margarin

1 krm salt

½ tsk örtkryddor

Finhackade lökstjälkar


Gör så här:

Skala löken, skär den i skivor och bryn den i matfett på svag värme tills den är mjuk och genomstekt.

Smaksätt med salt och örtkryddor och strö hackade lökstjälkar över.


Servera till kokta och stekta fiskrätter.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - 11 september 2021 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

520 g torskfilé

4 portioner basmatiris

1 hönsbuljongtärning

1/2 msk curry

Salt

Peppar

1 msk olja

1 1/2 dl matlagningsgrädde

1 citron

2 morötter

65 g färsk babyspenat


Gör så här:

Tina fisken. 

Koka riset i buljongen enligt anvisningen på förpackningen.

Dela fisken i ungefär 5 cm stora bitar och krydda med curry, salt och peppar.

Stek fisken ca 3 minuter på varje sida i oljan i en en stekpanna, slå på grädden mot slutet.

Skär citronen i klyftor. 

Skala och skär morötterna i stavar.

Vänd ner spenaten i riset när det är klart.

Servera currytorsken med ris, morötter och citronklyftor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards