Alla inlägg under september 2021

Av Maria - 11 september 2021 17:30

Antal: 8 stycken


Ingredienser:

Olivolja

8 skivor bröd (baka gärna tex majsbröd eller välj något annat nyttigt bröd)

2 vitlöksklyftor

2 msk hackade färska örter, tex basilika, persilja eller timjan

Skalet av 1 citron

1 liten squash

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek brödskivorna på bägge sidor.
Finhacka vitlök och örter och riv citronen.
Skär tunna skivor av squashen och stek den tillsammans med vitlök och rivet citronskal i olivolja.
Strö på örter, salt och peppar.
Fördela squashen på brödskivorna och servera med soppa.

Av Maria - 11 september 2021 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 burk aprikoser (410/225g)

½ dl farinsocker

1½ dl vitvinsvinäger

1 dl cane syrup (rörsockersirap)

1 dl koncentrerad apelsinjuice

¾ dl söt senap

2 msk kycklingfond

1 msk vitlökspulver

1 msk salt

½ tsk mald svartpeppar

½ tsk chiliflakes

1 tsk flytande rökarom, kan uteslutas


Gör så här:

Mixa eller passera aprikoserna.
Blanda samtliga ingredienser utom rökaromen i en gryta och sjud i ca 15 minuter eller tills såsen är simmig.
Tillsätt rökaromen om så önskas.
Låt kallna.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Det här en stark "hot sauce" som blir starkare och starkare ju längre du sparar den.

Av Maria - 11 september 2021 07:45

Antal: ca 45 st

 

Ingredienser:

3½ dl havregryn

1½ dl socker

150 g smör eller margarin

 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175°C.
Blanda havregryn och socker i en skål.
Smält matfettet och häll det hett över blandningen och rör samman.
Klicka ut smeten i småbrödsformar av papper.

Ställ dem på en plåt.
Grädda i ugnen ca 10 minuter.

Av Maria - 11 september 2021 06:15

Ingredienser:
250 g haricots verts

250 g sockerärter


Sås:

3 msk vitvinsvinäger

1 tsk senap

½ citron, saften

6 msk olja

2 klyftor vitlök

Salt

Peppar


Gör så här:

Blanda vinägrettsåsen, pressa i vitlöksklyftorna och ställ åt sidan.

Ansa och koka grönsakerna några minuter i lättsaltat vatten.

Tag upp dem med hålslev, kyl i iskallt vatten och låt dem rinna av.

Lägg upp grönsakerna, slå över vinägretten och servera.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - 10 september 2021 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 kycklingfiléer

1 ägg

1 msk dinkelsikt

½ dl polentagryn

1 dl riven parmesanost

½ dl finhackad salvia

Salt

Svartpeppar

Smör


Tomatsås:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 msk olivolja

1 burk krossade tomater

½ dl färsk hackad salvia

Salt

Svartpeppar


Svart bönsallad:

½ rödlök

1 gul eller röd paprika

1 liten squash

2 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

Vit balsamvinäger

4 dl kokta svarta bönor (ca 2 dl okokta)


Gör så här:

Börja med tomatsåsen: 

Skala och hacka lök, vitlök och paprika fint.

Hetta upp en kastrull med olivolja och bryn grönsakerna i några minuter.

Tillsätt krossade tomater och salvia.

Låt koka i ca 10 minuter.

Smaka av med salt och peppar.


Gör sedan bönsalladen: 

Skala och hacka rödlök fint.

Skär paprika och squash i tärningar.

Hett upp en stekpanna med olivolja och bryn lök och grönsaker i några minuter.

Strö över salt och svartpeppar och droppa lite vit balsamvinäger över.

Häll över allt i en skål och blanda med kokta bönor.

Ställ åt sidan.


Skär kycklingfiléerna i avlånga bitar.

Vispa ägget i en skål.

Blanda dinkelsikt, polenta, parmesanost, salvia, salt och peppar i en annan skål.

Doppa kycklingfiléerna i ägg och sedan i paneringen.

Hetta upp stekpanna med smör och stek filéerna gyllenbruna 5 minuter per sida.

Av Maria - 10 september 2021 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färska eller djupfrysta bär

2 dl matyoghurt

1-1,5 msk honung

färdiga pannkakor


Gör så här:

Tina de djupfrysta bären.

Halvera om de är stora.

Blanda yoghurten med honung.

Lägg ut pannkakorna och bred på yoghurten.

Lägg på bären och vik eller rulla ihop dem.

Av Maria - 10 september 2021 16:00

Ingredienser:
5 potatisar
4 morötter
1 gul lök
1 aubergine
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1,5 liter vatten
1 burk krossade tomater
3 dl röda linser
3 msk grönsaksfond
2 tsk paprikapulver
mineralsalt och svartpeppar


Gör så här:
Skala potatisen, morötterna och löken.

Skär potatisen och auberginen i små tärningar, skiva morötterna tunt och hacka löken.

Fräs löken tillsammans med den pressade vitlöken och auberginen i olivoljan i en stor kastrull några minuter.

Tillsätt potatisen, morötterna, vattnet, de krossade tomaterna, de sköljda linserna, fonden och paprikapulvret.

Koka upp och låt puttra på medelvärme i ca 20 minuter tills linserna och potatisen blivit färdiga.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Av Maria - 10 september 2021 07:45

Jäsning: 25 minuter

Ugn: 200 grader

 

Ingredienser:

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
½ dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

 

Gör så här:

Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.

Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg.

Spara resten av mjölet till utbakning.
Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.
Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.
Toppa pizzan efter tycke och smak, grädda i 200 grader varmluft tills den fått fin färg.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards