Alla inlägg under september 2021
Antal: 25 stycken
Ingredienser:
250 g kesella (10%)
3 dl färskriven parmesanost
1 dl hackade hasselnötter
1 krm salt
½ krm cayennepeppar
Garnering:
3 skivor kavring
2 msk hackad gräslök
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom brödet och gräslöken.
Mixa kavring i en mixer och lägg på en tallrik tillsammans med gräslök.
Forma ostmassan till bollar och rulla dem i brödet.
Förvara i kylen fram till servering.
Antal: 2 formbröd
Jästid: 30 minuter.
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter.
Ingredienser:
40 g jäst
7 dl mjölk
1 tsk salt
4 1/2 dl grahamsmjöl (270 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader = fingervarmt, slå den över den smulade jästen och saltet i degbunke.
Tillsätt mjölet och rör om väl.
Degen skall ha lös konsistens.
Häll i formar, smorda och strödda med grahamsmjöl, och låt jäsa en halvtimma.
Grädda.
Antal: 2 scones
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2,5 dl laktosfri yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg.
Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.
Antal: 6 stora eller 12 normalstora
Ingredienser:
50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl blåbär
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret i en kastrull.
Rör ihop ägg och socker.
Tillsätt det smälta smöret och mjölk.
Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och salt.
Tillsätt mjölblandningen i smeten och rör den slät.
Fördela smeten i muffinsformar, som rymmer ca 1 dl om det är stora formar använd annars vanlig storlek på formarna, ställda på en plåt.
Toppa med blåbär.
Grädda mitt i ugnen ca 14 minuter om det är stora är det mindre formar så räcker det med ca 10 minuter.
Låt svalna på galler.
Pudra över florsocker och servera.
Antal: ca 24 stycken rutor
Ingredienser:
Kaksmeten:
5 morötter (ca 500 g)
3 dl majsolja
5 dl råsocker
5 dl vetemjöl (300 g)
2 tsk mald kanel
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 ägg
Frosting:
400 g naturell färskost
3 dl florsocker
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
100 g marsipan
lite röd och gul hushållsfärg
eventuellt morotsblast
Gör så här:
Kakan:
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och finriv morötterna.
Vispa ihop olja och socker.
Blanda mjölet med kanel, bakpulver, bikarbonat och salt.
Blanda ner mjölblandingen, ägg och morötter i oljan.
Häll smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter.
Låt den kallna.
Frosting:
Vispa ihop färskost, florsocker, smör och vaniljsocker.
Bred frostingen på kakan och skär kakan i portionsbitar.
Garnering:
Knåda ihop marsipanen med lite röd och gul färg så att den blir orange.
Forma till små minimorötter.
Lägg en morot på varje ruta och garnera eventuellt med lite morotsblast.
Antal: 1 bröd
Jäsning: ca 40 minuter och ca 30 minuter
Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl vatten
1 msk olja
3/4 msk salt
1 krm finstött kummin
10-12 dl matbrödsmjöl av vete (500-600 g)
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader, slå i oljan och häll över den smulade jästen.
Tillsätt salt och kummin.
Arbeta in mjölet i några omgångar tills degen känns smidig.
Låt jäsa ca 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.
Kavla ut till en rektangel, 30 X 50 cm, och rulla ihop den - börja i ett hörn - och forma till en giffel.
Lägg på smord plåt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Grädda i 200-225 grader.
Gräddningstid - tills giffeln är ljusbrun och knaprig - ca 25 minuter.
Efter gräddningen får giffeln svalna på galler utan bakduk.
Antal: 16 stycken
Jäsning: 45 minuter + 20 minuter
Ugn: 250 grader, 8-9 minuter
Ingredíenser:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 16 bitar.
Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.
Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.
Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Antal: 4 portioner
Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter
Ingredienser:
8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
Servering:
8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Skala och finhacka vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
Tillsätt grädden och parmesanosten.
Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Dela körsbärstomaterna i halvor.
Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.
Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
Servera gratängen direkt med pasta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|