Alla inlägg under september 2021
Ingredienser:
1,7 kg nypotatis, till 4 personer
Salt
1 knippe dill
6 lövbiffar
Svartpeppar, grovmalen
Kaffegrädde
Gräddfil
1 knippe gräslök
1/4 gurka
Gör så här:
Skrubba nypotatisen och skär bort ev. skönhetsfläckar.
Koka potatisen i lättsaltat vatten med lite dillkvistar i ca 15-20 min.
Skölj och skiva gurkan.
Skölj och klipp gräslöken i mindre bitar.
Stek lövbiffarna någon minut per sida och krydda.
Servera lövbiffarna med nypotatisen, kaffegrädde, gurka, gräslök och en klick gräddfil.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 kycklingfiléer
½ paket sidfläsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör eller olivolja
3 msk ajvar relish (paprikapasta som finns att köpa på burk)
2 tsk torkad timjan
1½ liter hönsbuljong
1 dl dinkelmakaroner
1 dl kokta vita bönor
1 ask röda cocktailtomater
En näve haricots verts skurna i bitar
50 g färsk spenat
Salt
Svartpeppar
Dekoration:
Några kvistar färsk timjan
Gör så här:
Skär kycklingen och fläsket i mindre bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp en stor kastrull med lite smör eller olja och bryn kyckling, fläsk, lök och vitlök i några minuter.
Tillsätt ajvar relish och torkad timjan.
Häll på buljong och makaroner och låt koka i 10 minuter.
Tillsätt bönor, tomater, haricots verts och spenat och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Dekorera med färsk timjan.
Ingredienser:
1 tsk wasabipasta
½ citron, gärna obesprutad, skal och saft
1 msk Ljust Muscovadorörsocker
2 dl rapsolja
Gör så här:
Blanda samman wasabipasta, citron, muscovadorörsocker och olja.
Servera Wasabi-dressingen till fräsch grönsallad.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
200 g hasselnötskärnor
3 ägg
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj eller bröa en 1½ liters form väl.
Mal nötterna, att finfördela i matberedare eller i mixer ger inget bra resultat.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt nötter och bakpulver.
Rör ihop till en smet.
Häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
Antal: ca 50 kakor
Ugn: 175 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl extra fint vetemjöl
Fyllning:
2 dl hallonsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn smöret försiktigt i en stekpanna.
Låt svalna.
Rör samman smör och socker.
Blanda ner mjölet.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Forma 5 längder, skär dem i 10 bitar vardera.
Rulla bollar och lägg dem på plåtarna.
Gör en fördjupning med tummen i degen och klicka ner sylt.
Grädda i 5-7 minuter.
200 g mandlar (gärna rostade) och 1 krm salt i en matberedare och kör tills det blir smör.
Ingredienser:
1 liter spritade bondbönor
225 g skivade morötter
1 liter vatten
Salt
2 msk smör
4 msk mjöl
4 dl spad
2 dl mjölk
Socker
1½ msk hackad persilja
Gör så här:
Bönorna läggas i det kokande, saltade vattnet och få koka en kvart, varefter morötterna iläggas.
När grönsakerna äro kokta, upptagas de.
Smör och mjöl fräsas och spädas med spadet och mjölken.
Redningen får koka några minuter, grönsakerna iläggas och stuvningen får ett uppkok samt avsmakas.
Ingredienser:
1 msk strösocker
1 tsk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
½ tsk mald kanel
½ tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad och smulad mejram
2 tsk torkad och smulad oregano
1 tsk torkad och smulad timjan
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna i en burk.
Gnid in fisken med rub 15 minuter innan den skall grillas.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|