Alla inlägg under september 2021
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till deg.
Används matberedare tillsätts allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar.
Rulla ut degen till 3 längder, lika långa som plåten.
Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och platta till dem lite.
Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.
Skär längderna i sneda, ca 2½ cm breda bitar. medan de är varma.
Antal: 25 stycken
Ugn: 225 grader, ca 10-12 minuter
Ingredienser:
ca 100 g chévreost
25 urkärnade dadlar
9 skivor bacon
tandpetare
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär bort kanterna på osten med en osthyvel.
Fyll dadlarna med osten med hjälp av en tesked.
Dela baconskivorna i 3 delar.
Linda bacon runt varje fylld dadel.
Fäst med en tandpetare.
Lägg dadlarna i en ugnssäker form.
Sätt formen mitt i ugnen 10-12 minuter.
Antal: ca 12 glas
Ingredienser:
1 flaska vinglögg, 750 ml
1 förpackning tranbärsdryck, 750 ml
2 apelsiner, saften
½ dl cointreau
ca 7 dl ginger ale
Till garnering:
2 apelsiner eller 4 clementiner
½ granatäpple
Myntablad
Mycket is
Gör så här:
Häll alla ingredienser utom ginger ale i en rymlig skål.
Förbered frukten till garnering.
Skiva apelsinerna och clementinerna.
Pilla ur kärnorna ur granatäpplet.
Hit går det bra att göra i förväg.
Lägg i apelsinskivor, granatäpplekärnor och is i sangrian precis före servering.
Toppa med ginger ale.
Ingredienser:
4 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
Gör så här:
Dela paprikorna och kärna ur dem.
Skär i klyftor, lägg på plåt och vänd dem i lite olja.
Rosta i ugn 225°C, 10-15 minuter.
Lägg paprikan i en plastpåse, låt svalna och skala den sedan.
Mixa paprikan, vitlök och olivolja.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6-7 kokta kalla potatisar
4 stora inlagda rödbetor
200 g rökt korv
2 dl lättmajonnäs
1 dl gräddfil
Garnering:
Dill
Citron
Gör så här:
Skär potatis och rödbetor i tärningar, strimla korven, lägg allt i en skål.
Blanda och vänd ner majonnäs och gräddfil.
Garnera med dill och citron.
Köksalmanack, 1997
Ingredienser:
1 litet rotselleri
Salt
Svartpeppar
½ msk vinäger
1 tsk fransk senap
2 dl olja
Gör så här:
Skala sellerin och skär det i fina strimlor ("Julienne" på köksfranska).
Koka hastigt upp strimlorna, låt dem rinna av och kallna.
Rör ihop salt, peppar, vinäger och senap.
Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning tills såsen tjocknar.
Vänd ner selleristrimlorna.
Köksalmanack, 1997
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 apelsin
2 dl tinade lingon
1/2 dl vatten
2 msk nyponpulver
Gör så här:
Skala apelsinen.
Kör lingon och apelsin i centrifugen, avsluta med vattnet.
Vispa ner nyponpulvret och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 ml crème fraiche
ca 70 g gräddädelost
Gör så här:
Låt crème fraichen puttra i en kastrull och smula ned osten.
Servera med generös mängd bellaverde.
Bellaverde är en grönsakshybrid, en mix mellan sparris och broccoli.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|