Alla inlägg under september 2021

Av Maria - 18 september 2021 05:45

Ingredienser:

2½ dl risgryn

3 msk smör

1 medelstor portion lök

0-75 g finskuren rökt skinka

Salt

Vitpeppar

Omkring 1¼ liter kokande vatten

(1 tsk currypulver)


Gör så här:

Risgrynen gnidas mellan en ren handduk, smöret brynes i en tjockbottnad kastrull och häri nedläggas grynen jämte den hackade löken för att bryna.
Mot slutet av bryningen iläggas de fint skurna skinktärningarna.
Under hela tiden omröres med träsked.
När grynen äro ljusbruna, påspädes det kokande lätt saltade vattnet (tag ej allt på en gång i händelse det ej behöves).
Riset får mycket sakta puttra under lock, tills grynen kännas mjuka, då anrättningen avsmaks.
(Man undviker att röra i riset).
Curry kan tillsättas och i stället för skinka 4-6 msk riven ost.
Serveras mycket varm.

Av Maria - 17 september 2021 17:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 175°C, ca 15 minuter


Ingredienser:

600-800 g färsk lax i bitar

200 g fetaost

1 dl pesto

Salt

Peppar


Pesto:

En stor näve färsk basilika

½ dl olivolja

1 dl riven parmesanost

1 dl pinjefrön

Salt

Peppar


Tabbouli:

400 g bladpersilja

8 körsbärstomater

½ medelstor gul lök

2 kvistar färsk mynta

1½ dl naket korn (även kallat Norden ris, delvis lilafärgat)

1 dl olivolja

1 dl pressad citron (eller efter smak)

½ tsk chilipulver

1 tsk salt


Gör så här:

Peston:

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna, mixa dem tillsammans med basilikan, parmesanosten, olivoljan. Tillsätt ett nyp vardera av salt och peppar.


Koka nakenkornet enligt anvisningarna på förpackningen.
Värm ugnen till 175°C.
Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.
Mosa fetaost och pesto och fördela på laxen.


Ugnsbaka i ugnen i 15 minuter.


Tabbouli: 

Hacka persilja, tomater, lök och mynta fint.

Blanda om i en bunke.

Rör ner resten av ingredienserna.


Servera sedan tabboulin och laxen.

Av Maria - 17 september 2021 16:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 8-10 minuter


Ingredienser:

3 bananer

8 ark filodeg

4 msk hasselnötskräm

2 msk smält smör eller magarin


Till servering:

Vaniljglass


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala bananerna och skär dem i sneda skivor.

Lägg en fuktig kökshandduk över filodegen så den inte torkar.

Gör en rulle i taget.

Fördela bananskivorna i kortändan på 4 dubbla filoark.

Lägg en msk hasselnötskräm på varje bananhög.

Vik in kanterna på degen och rulla ihop.

Pensla lite varefter med matfett.

Fäst genom att pensla en sista gång med matfettet.

Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.


Servera bananrullarna med vaniljglass.

Av Maria - 17 september 2021 08:00

Antal: ca 30-40 stycken

 

Ingredienser:

Mördeg:

5 dl (300 g) mjöl

100 g smör

100 g margarin

1 msk socker

 

Maräng:

2 äggvitor

3 dl socker

 

Gör så här:

Mjöl, socker, smör och margarin arbetas tillsammans och kavlas till en rektangel, 60x20 cm, som är ca ½ cm tjock.
Man kan kavla ut degen direkt på bakbord, men då går det åt en del extra mjöl eftersom degen ska rullas precis som när man gör kanelbullar.


Till marängen vispas äggvitan till hårt skum.

Därefter tillsätter man sockret i en stråle under fortsatt vispning.

Vispa länge tills det blir en tjock, seg massa.

Äggviteblandningen bres på mördegen, som sedan rullas ihop.


Skär rullen i ca 1½ cm breda bitar.

Lyft försiktigt över dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 150°C i ca 25 minuter.

De kan gärna eftertorkas i ugnen om marängen är "seg".

Av Maria - 17 september 2021 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1-2 morötter

1 stor klyfta vitkål, ca 200 g

1 burk ananas, ca 400 g

1 dl lätt crème fraiche

1 krm salt

Peppar


Gör så här:

Skala och riv morötterna grovt.

Strimla vitkålen fint.

Skär ananasen i bitar.

Rör upp crème fraiche, krydda och blanda ner övriga ingredienser.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - 17 september 2021 05:45

Ingredienser:

1 liter rensade bär (t.ex. hallon och vinbär)

4 dl vatten (knappt)

2 dl socker

4 äggulor

10 blad gelatin (därav några röda)

4 dl tjock grädde

2 msk punsch (eller madeira)


Gör så här:

Bären kokas hastigt sönder med hälften av vattnet, varpå de noga passeras.
Det passerade får koka upp med sockret.
I resten av vattnet, som upphettas, smältes det förut i  kallt vatten doppade och sedan sönderklippta gelatinet.
I en kastrull vispas gulorna, punschen och den något avsvalnade bärmassan.
Blandningen vispas kraftigt över elden, tills den är kall då det avsvalnade, men ännu flytande gelatinet noga iblandas.
Grädden vispas till hårt skum och nedröres varsamt i krämen, som nu hälles i en större vattenspolad och sockerbeströdd form, som får stå mycket kallt 5 timmar.
Strax före serveringen uppstjälpes fromagen på fat.

Av Maria - 16 september 2021 19:00

Ingredienser:

100 g smör

100 g socker

1 msk kanel

1 ägg

1  tsk hjorthornssalt

Mjöl


Gör så här:

Smör och socker röras, tills massan blivit vit.
Sedan tillsättes kanelen och ägget.
Så mycket mjöl iröres, som fodras för att få en lös deg.
I mjölet blandas hjorthornssaltet.
Degen utkavlas tunt på bakbordet.
Kakorna uttagas med stjärnmått.
Gräddas i varm ugn.

Av Maria - 16 september 2021 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g fläskfilé

Smör

Salt

Vitpeppar

3 små vitlöksklyftor

4 schalottenlökar

200 g soltorkade tomater

3 dl grädde

1 broccolistånd


Gör så här:

Skiva fläskfilén och stek den i smör.
Salta och peppra.
Finhacka vitlök och strimla lök och tomater.
Tillsätt vitlök och lök och låt bryna i någon minut.
Häll i grädden och tomaterna och låt koka ihop i ca 10 minuter.
Skär broccolin i buketter, lägg i buketterna och låt koka i ytterligare 2 minuter.


Servera med en tomat- och grönsallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards