Direktlänk till inlägg 21 maj 2016
Antal: 14 stycken
Jäsning: 30-40 minuter
Ugn: 275 grader, 6-7 minuter
Ingredienser:
100 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst
1 l vatten
250 g margarin eller smör
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 l gramhamsmjöl
ca 2½ l vetemjöl
Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält fettet och tillsätt vattnet.
Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och rör om så den löser sig.
Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl ohc knappt 2½ l vetemjöl.
Mät mjölet genom att hälla från påsarna i litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. mer vetemjöl.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-40 minuter.
Arbeta sedan degen på bakbord.
Dela i 14 delar, som formas till släta bullar.
Kavla sedan bullarna till ½-1 cm tjocka runda kakor.
Nagga dem på båda sidor och stapla dem på varandra 3-4 stycken med bakduk emellan och låt dem jäsa.
Nagg kakorna på nytt och lägg dem på varma plåtar, en kakan på varje plåt.
Tryck med ett litet runt mått en skåra i mitten på varje kaka.
Det blir vackrare kakor då.
Tag inte bort rundeln i degen.
Grädda två plåtar åt gången i knappt 275 grader.
Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.
Efter ca 3 minuter skiftar man plåtarna och efter ytterligare 3-4 minuter är brödkakorna färdiggräddade.
Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.
Det går bra att baka tekakor av degen.
Det blir dubbelt så många, 28 stycken.
Degen kavlas ut centimeterstjock.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|