Alla inlägg under mars 2022
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
3 buntar basilika
1 handfull mandel
1 vitlöksklyfta
1/2 citron, skalet
salt, vitpeppar
1/2-1 dl kallpressad rapsolja
1 pkt vegansk (vegetabilisk) smördeg
Gör så här:
Lägg allt utom oljan i en food processor och mixa.
Häll i oljan efter hand tills önskad konsistens.
Låt dra i en burk några timmar i kylen innan användning.
Rulla ut smördegen och bred pesto över hela.
Rulla ihop från kortänden och knip ihop rullen.
Skiva 1/2 cm-tjocka skivor och lägg på en plåt.
Baka i 10-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna, i 180C.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1/2 gul lök, finhackad
1 msk olivolja
600 g morötter, skalade och delade i mindre bitar
vatten
grönsaks- eller kycklingbuljong
1/2 dl grädde
salt, vitpeppar
1/2 knippe färsk koriander, hackad
Gör så här:
Stek löken mjuk i oljan i en kastrull, men utan att den tar färg.
Lägg i morotsbitarna och låt fräsa någon minut.
Häll på kokande vatten så det täcker, lägg i en nypa salt och koka tills morotsbitarna är mjuka (ca 15 minuter).
Häll av det mesta av kokvattnet men spara det.
Mixa morötterna och resten av vattnet till puré.
Tillsätt vatten tills du får en riktigt tjock soppa.
Koka upp igen.
Tillsätt buljong och grädde till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg i koriandern någon minut innan servering.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
2-4 skivor rökt skinka (beroende på storlek)
2 tsk dijonsenap
4 basilikablad
1 buffelmozzarella, skivad
salt, svartpeppar
smör till stekning
Gör så här:
Börja med att platta till kycklingfiléerna så de blir enklare att hantera.
Tex lägg dem på en skärbräda, täck med plastfolie och slå några slag med en brödkavel.
Skär sedan en fick i varje bröst, stor nog att få i en halv eller hel skiva skinka, rullad eller hopvikt.
Stek filéerna i smör så de får stekyta runt om.
Salta och peppra.
Lägg i en smord form med ‘fickan’ uppåt.
Bred på dijonsenap, lägg ett basilkablad på varje filé och täck med mozzarella.
Peppra.
Stek klart i ugnen ca 10-15 minuter i 200C.
Antal: 1-2 portioner
Ugn: 200 grader, minst 30 minuter
Ingredienser:
1/4 rotselleri, skalad
2 medelstora potatisar, skalade
3 skivor rökt bacon, strimlat
1/2 dl crème fraiche
1 dl grädde
salt, vitpeppar
en näve riven cheddar (eller reblochon)
Gör så här:
Skär potatis och rotselleri i tunna skivor.
Koka upp i saltat vatten och låt koka några minuter.
Låt rinna av. Stek baconet krispigt i ett stekjärn.
Smörj en mellanstor ugnsfast form och lägg i hälften av potatis- och rotselleriskivorna, strö över lite bacon och lite ost och lägg resten av rotfruktsskivorna ovanpå, strö över mer bacon och ost.
Blanda crème fraiche och grädde, salt och peppar och häll i formen.
Grädda i minst 30 minuter, 200C eller tills gratängen känns mjuk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl grädde
ca 200 g (1/2 burk) dulce de leche
2 gelatinblad
Gör så här:
Lägg gelatinet i blöt.
Låt grädde och dulce de leche koka upp under omrörning i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen.
Rör tills gelatinet smält.
Låt gräddblandningen svalna lite innan du häller upp i fyra dessertskålar.
Låt stelna i kyl i minst 2 timmar.
Ingredienser:
1 kg björnbär
1/2 kg Syltsocker
1 msk vatten
Smaksättning:
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.
Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.
Låt koka i 5-7 minuter.
Skumma.
Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 förrättsportioner
Ingredienser:
2 schalottenlök, finhackade
1 msk olivolja
600-700 g jordärtskockor, skalade
vatten
2 tsk kycklingfond
1/2 dl matgrädde
salt, vitpeppar
Toppning:
Smörstekta kantareller med salt och peppar, samt lite färsk hackad schalottenlök.
Gör så här:
Stek löken mjuk i oljan utan att den tar färg.
Tillsätt skockorna och låt fräsa i någon minut, slå på hett vatten så det täcker.
Salta.
Låt koka upp och koka tills skockorna är ordentligt mjuka.
Häll av ca hälften av kokvattnet, men spara det.
Puréa resten med stavmixer eller blender.
Tillsätt grädden och tillräckligt med kokvatten för att konsistensen ska bli lagom.
Smaka av med fond, salt och peppar.
Koka upp och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
750 g broccoli, inkl stjälkar, skuret i småbitar
vatten
6-7 dl hemmagjord kycklingbuljong
1/2 dl vatten
1 1/2 dl matgrädde
75 g Stiltonost
salt, vitpeppar
Gör så här:
Koka broccolin mjuk i vatten och en nypa salt.
Häll bort kokvattnet.
Tillsätt buljongen och mixa soppan slät.
Tillsätt vatten, grädde och koka upp.
Smula ner osten och låt den smälta under omrörning.
Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|