Alla inlägg under maj 2023
Antal: 2 kransar
Jäsning: ca 4 timmar + 2 timmar
Ugn: 275 grader, 10 minuter + 30 minuter på eftervärme
Ingredienser:
25 jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
Ca 1,3 liter vetemjöl
Pensling:
Vatten
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma vattnet till fingervärme, 37 grader.
Häll lite av det över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt resten av vattnet och saltet..
Arbeta i grahams- och vetemjöl till en jämn och smidig deg.
Den ska vara ganska fast.
Täck över degbunken med plastfolie.
Låt degen jäsa ca 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl- eller svalskåp över natten.
Dela degen mitt itu.
Kavla ut varje del till en längd, ca 25*50 cm.
Rulla ihop den som en rulltårta.
Foga ihop ändarna så att en krans bildas.
Låt bröden jäsa på sval plats utan bakduk 2 timmar på smord plåt.
Skåra dem med rakblad.
Gräddning:
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 275 grader, 10 minuter.
Pensla bröden med vatten.
Stäng av ugnsvärmen och låt bröden eftergrädda ca 30 minuter så att skorpan blir hård och knaprig.
Vänd gärna bröden upp och ner efter halva tiden, så att de blir bruna på båda sidor.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
Brödet bör ätas dagsfärskt.
Låt kransarna ligga framme i rumstemperatur utan bakduk så att skorpan förblir knaprig.
Brödet går utmärkt att frysa in ca 9 månader.
Sprödvärm det i svag ugnsvärme.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, 10 minuter + 5 minuter
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g färska eller djupfrysta bär
2 dl matyoghurt
1-1½ msk honung
färdiga pannkakor
Gör så här:
Tina de djupfrysta bären.
Halvera om de är stora.
Blanda yoghurten med honung.
Lägg ut pannkakorna och bred på yoghurten.
Lägg på bären och vik eller rulla ihop dem.
Ingredienser:
2 dl ginger ale
1 dl äppelmust
4 cl kanellikör
Gör så här:
Blanda ginger ale med äppelmust.
Toppa eventuellt med en liten skvätt kanellikör.
Måndag:
Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.
Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.
Tisdag:
Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.
Aprikoskräm.
Onsdag:
Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.
Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.
Torsdag:
Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.
Fredag:
Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.
Peach Melba:
Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.
Lördag:
Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.
Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.
Söndag:
Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.
Måndag:
Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:
Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.
Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.
Semlor.
Onsdag:
Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.
Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.
Kräm på torkad frukt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.
Fruktsallad:
Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.
Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.
Hackade nötter över är gott och nyttigt.
Fredag:
Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.
Hirams plättar med iskall sylt:
Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.
Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.
Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned äggsmeten.
Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.
Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.
Hit går det att förbereda.
Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.
Pudersocker över och snabbservering.
Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.
Söndag:
Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.
Finstrimlad vitkålssallad.
Päronhalvor med kolasås och valnötshack.
Måndag:
Rotfruktsgratäng:
Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka.
Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form.
Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna.
Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen.
Grädda i 225 grader, ca 50 minuter.
Servera ev. med knaperstekt bacon.
Tisdag:
Fisk i folie:
Skiva en purjolök och hacka 4 tomater.
Fördela torskfilé, 100-125 g per person på fyra folieark.
Fyll på med purjolök, tomat och fördela 4 msk hackad basilika.
Blanda samman 3 msk smör med salt och citronpeppar.
Klicka det över fisken.
Tillaga i ugn, 225 grader, ca 20 minuter.
Servera med pressad potatis.
Onsdag:
Röda soppan:
Koka 500 g hela tomater under ca 5 minuter i lättsaltat vatten.
Puréa dem sedan genom en sil.
Fräs 1 msk av vadera smör och mjöl i en kastrull.
Späd med 5 dl mjölk, lite i taget och koka under omrörning några minuter.
Rör i tomatpurén.
Koka upp och smaka av med salt, peppar, en gnutta socker och lite riven muskot.
Torsdag:
Pasta med kassler:
Koka 4 portioner pasta och tina 2 dl gröna ärter.
Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar.
Börja med att fräsa lök och morötter i lite smör i en panna, tillsätt paprika och kassler.
Låt allt steka några minuter.
Blanda ner 2 msk chilisås i pastan.
Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.
Fredag:
Lördag:
Söndag:
Strimlad skinkschnitzel med ananas:
Strimla och bryn 400 g skinkschnitzel och 1 gul lök i 1 klick smör.
Krydda med 1 tsk salt, 1 krm parpikapulver, 1 krm ingefära och lite svartpeppar.
Blanda i 1 liten (200 g) bruk ananasbitar med naturell juice.
Späd med 2 dl köttbuljong ohc låt allt puttra ihop under lock ca 30 minuter.
Rör sist i 1 dl créme fraiche blandad med 1 msk vetemjöl, koka ett par minuter.
Servera med kokt ris och strimlad kinakål.
Måndag:
Mustiga soppan:
Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.
Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.
Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.
Tisdag:
Småländska potatisbullar:
Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.
Forma bullar och stek guldgula i lite smör.
Servera med lingon och stekt fläsk.
Onsdag:
Halstrad färsbiff:
Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.
Späd med 2 msk vatten.
Forma 8 biffar och stek i lite olja.
Servera med klyftpotatis och tomatsallad.
Torsdag:
Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.
Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.
Fredag:
Lördag:
Fiskgratäng hollandaise:
Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.
Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.
Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.
Gör en sats potatismos.
Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.
Häll över hollandaisesåsen.
Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.
Strö över dill.
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|