Direktlänk till inlägg 10 maj 2024

Mustig högrevsgryta

Av Maria - 10 maj 2024 08:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1,2 kg högrev
1 msk smör, att steka köttet i
1 msk rapsolja, att steka köttet i
2 morötter
1 palsternacka, stor 

1 gul lök, stor
3 klyftor vitlök
4 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
5 dl rött vin
3 kvistar färsk timjan
4 lagerblad
4 msk kalvfond, koncentrerad
2 msk grönsaksfond, koncentrerad
4-5 dl vatten (så det täcker grytan)
500 g steklök, små
250 g champinjoner, små
200 g sidfläsk, rökt (el. bacon)
salt
peppar
persilja (till garnering)


Gör så här:

Skär köttet i bitar och bryn det i en het stekpanna med smör och olja.
Krydda köttet med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.
Skär morötterna och palsternackan i grova bitar.

Skiva löken i 1 cm ringar och skiva vitlöken tunt.

Fräs allt i en stekpanna - inte i grytan! - och tillsätt tomatpurén och vetemjölet.

Rör så att allt blandar sig fint. 

Häll på vin, timjankvistarna och lagerbladen.

Koka upp och låt det puttra ca 5 minuter i stekpannan.


Häll sedan över allt i grytan med köttet.

Tillsätt fond och sedan vatten så att det täcker ingredienserna (det kan vara mer än 4-5 dl beroende på hur stor gryta du använder).
Låt köttet puttra i grytan tills det är mört, det tar ca 1-2 timmar.


Medan grytan puttrar kan du skala de små steklökarna och skiva champinjonerna grovt.
Tärna sidfläsket (eller strimla baconet) stek de i pannan.

När sidfläsket nästan är klart, tillsätt champinjonerna och de hela, små steklökarna.
Efter 1-2 timmar när grytan gått klart och köttet är mört tillsätt smålökar, svamp och bacon och låt puttra ytterligare 20-30 minuter.


Är grytan grytan vattnig, tillsätt lite maizenamjöl.

Är den för tjock, späd med utspädd buljong.
Servera med potatis eller ett gott lantbröd.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards