Direktlänk till inlägg 10 maj 2024
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1,2 kg högrev
1 msk smör, att steka köttet i
1 msk rapsolja, att steka köttet i
2 morötter
1 palsternacka, stor
1 gul lök, stor
3 klyftor vitlök
4 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
5 dl rött vin
3 kvistar färsk timjan
4 lagerblad
4 msk kalvfond, koncentrerad
2 msk grönsaksfond, koncentrerad
4-5 dl vatten (så det täcker grytan)
500 g steklök, små
250 g champinjoner, små
200 g sidfläsk, rökt (el. bacon)
salt
peppar
persilja (till garnering)
Gör så här:
Skär köttet i bitar och bryn det i en het stekpanna med smör och olja.
Krydda köttet med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.
Skär morötterna och palsternackan i grova bitar.
Skiva löken i 1 cm ringar och skiva vitlöken tunt.
Fräs allt i en stekpanna - inte i grytan! - och tillsätt tomatpurén och vetemjölet.
Rör så att allt blandar sig fint.
Häll på vin, timjankvistarna och lagerbladen.
Koka upp och låt det puttra ca 5 minuter i stekpannan.
Häll sedan över allt i grytan med köttet.
Tillsätt fond och sedan vatten så att det täcker ingredienserna (det kan vara mer än 4-5 dl beroende på hur stor gryta du använder).
Låt köttet puttra i grytan tills det är mört, det tar ca 1-2 timmar.
Medan grytan puttrar kan du skala de små steklökarna och skiva champinjonerna grovt.
Tärna sidfläsket (eller strimla baconet) stek de i pannan.
När sidfläsket nästan är klart, tillsätt champinjonerna och de hela, små steklökarna.
Efter 1-2 timmar när grytan gått klart och köttet är mört tillsätt smålökar, svamp och bacon och låt puttra ytterligare 20-30 minuter.
Är grytan grytan vattnig, tillsätt lite maizenamjöl.
Är den för tjock, späd med utspädd buljong.
Servera med potatis eller ett gott lantbröd.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|