Alla inlägg under maj 2024

Av Maria - Fredag 3 maj 20:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

600 g halloumi eller svensk grillost

1 zucchini (ca 300 g)

2 msk färskpressad citronjuice

2 msk olivolja

2 krm salt

12 grillspett


Gör så här:

Blötlägg spetten om du använder träspett.

Skär halloumin i ca 2x2 cm stora bitar.

Hyvla zucchinin längsmed, gärna på mandolin.

Blanda zucchinin med citronjuice, olja och salt.

Vecka zucchiniskivorna och varva på spetten med halloumin.

Grilla runtom caa 5 minuter eller tills de får färg.

Av Maria - Fredag 3 maj 20:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1 kg laxfilé utan skinn

2 tsk mortlad rosépeppar

1 msk dijonsenap

1 riven vitlöksklyfta

½ dl olja

1 tsk salt

2 citroner

12 grillspett


Gör så här:
Blötlägg grillspetten om du använder träspett.

Blanda rosépeppar, senap, vitlök, olja och salt.

Skär laxen i ca 2x2cm stora bitar och blanda med marinaden.

Skiva citronerna så tunt det går.

Vik citronerna och varva med laxen på spetten..

Grilla runtom ca 5 minuter eller tills de får färg.

Av Maria - Fredag 3 maj 19:30

Antal: 6-8 bitar eller 12 skivor

Ugn: 180 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
50 g smör, laktosfritt

1 dl vispgrädde, laktosfritt

6 ägg

1 dl pofiber

1½ dl quinoamjöl

½½dl quinoaflingor

½ dl linfrö

2 tsk bakpulver

2 nypor salt

2 nypor kardemumma korn, grovmalen


Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smöret i kastrull på spisen eller i mikron.

Vispa ägg till en fluffig smet i ca 2 minuter.

Blanda i grädde i smöret och häll ned blandningen i äggsmeten.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.

Klä en form, 15 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.

Bred ut smeten, strö över lite quinoaflingor.

Grädda i ugnen i ca 30 minuter.

Testa med  en sticka i brödet, den ska inte vara kladdig.

Av Maria - Fredag 3 maj 07:30

Antal: 2 stycken


Ingredienser:

2 mjuka kakor tunnbröd

½ msk smör eller margarin

½ liter färska kantareller

1-2 msk finhackad lök

Smör eller margarin till stekning

Finhackad persilja

Salt

Peppar

Isbergssallat


Gör så här:

Smöra bröden.

Ansa svampen, dela de stora, och fräs den med löken i matfett 5-10 minuter.

Lägg i persilja efter smak, salta och peppra.

Strimla sallat att bottna med och fördela svampen över.

Rulla ihop och ät genast.

Tomat smakar gott till.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - Fredag 3 maj 05:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

8 dl mjölk

1½ dl mannagryn

½ tsk salt

2 ägg

2 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Koka upp mjölken, tag kastrullen från värmen och vispa ner gryn och salt.

Koka upp under omrörning och sjud ca 4 minuter under fortsatt omrörning.

Ta kastrullen från värmen.


Vispa ner ägg, socker och vaniljsocker.

Häll smeten i smord ugnsform och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 35 minuter.

Låt svalna något.

Servera med vaniljkesella och sylt.


Köksalmanack, 2011

Av Maria - Torsdag 2 maj 19:30

Ugn: 175 grader, 55-60 minuter


Ingredienser:

2 dl bovetemjöl

2 dl rårisflingor

½ dl hasselnötter

½ dl mandel

5 st torkade osvavlade aprikoser

2 msk linfröolja

2 msk solrosfrö

1½ tsk bikarbonat

En nypa salt

6 dl naturell yoghurt, laktosfri

Smör eller olja och sesamfrö i formen


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda samman alla ingredienser utom yoghurten som du blandar i sist.

Rör om ordentligt.

Smöra och bröa en avlång form med sesamfrön, ca 2 liter, och lägg smeten i formen..

Grädda i ugnen i ca 55-60 minuter.

Stick brödet med en sticka, stickan skall vara torr när du tar ut brödet.

Av Maria - Torsdag 2 maj 19:15

Ugn: 175 grader, 30 minuter


Ingredienser:
2 msk kokosfett

2 msk honung

1½ dl jordnötssmör, osötat i bitar

2 dl havregryn, ren havre

1½d dl mandelmjöl

250 g hallon, frysta eller färska


Till servering:

Kokosgrädde


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält kokosfett, honung och jordnötssmör i en kastrull på spisen.

Rör om.

Blanda ner havregryn och mandelmjöl.

Lägg hallonen i en kokossmord form.

Täck hallonen med blandningen.

Grädda i ugnen i 30 minuter.

Servera med kokosgrädde.

Av Maria - Torsdag 2 maj 19:00

Ingredienser:

400 g falukorv

ca 500 g vitkål

2 dl buljong

½ msk soja

½ msk salt

1 tsk dragon

1 tsk körvel

½ dl finhackad persilja


Gör så här:
Skär korv och kål i strimlor.

Koka upp buljong, soja och kryddor och lägg i korv och kål.

Rör om och låt allt sakta koka under lock tills kålen är nätt och jämt mjuk, ca 10 minuter.

Strö över persilja och servera ev med kokt potatis.


Köksalmanack, 1981

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards