Alla inlägg under maj 2024
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
600 g halloumi eller svensk grillost
1 zucchini (ca 300 g)
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
2 krm salt
12 grillspett
Gör så här:
Blötlägg spetten om du använder träspett.
Skär halloumin i ca 2x2 cm stora bitar.
Hyvla zucchinin längsmed, gärna på mandolin.
Blanda zucchinin med citronjuice, olja och salt.
Vecka zucchiniskivorna och varva på spetten med halloumin.
Grilla runtom caa 5 minuter eller tills de får färg.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 kg laxfilé utan skinn
2 tsk mortlad rosépeppar
1 msk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
½ dl olja
1 tsk salt
2 citroner
12 grillspett
Gör så här:
Blötlägg grillspetten om du använder träspett.
Blanda rosépeppar, senap, vitlök, olja och salt.
Skär laxen i ca 2x2cm stora bitar och blanda med marinaden.
Skiva citronerna så tunt det går.
Vik citronerna och varva med laxen på spetten..
Grilla runtom ca 5 minuter eller tills de får färg.
Antal: 6-8 bitar eller 12 skivor
Ugn: 180 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g smör, laktosfritt
1 dl vispgrädde, laktosfritt
6 ägg
1 dl pofiber
1½ dl quinoamjöl
½½dl quinoaflingor
½ dl linfrö
2 tsk bakpulver
2 nypor salt
2 nypor kardemumma korn, grovmalen
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i kastrull på spisen eller i mikron.
Vispa ägg till en fluffig smet i ca 2 minuter.
Blanda i grädde i smöret och häll ned blandningen i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Klä en form, 15 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
Bred ut smeten, strö över lite quinoaflingor.
Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
Testa med en sticka i brödet, den ska inte vara kladdig.
Antal: 2 stycken
Ingredienser:
2 mjuka kakor tunnbröd
½ msk smör eller margarin
½ liter färska kantareller
1-2 msk finhackad lök
Smör eller margarin till stekning
Finhackad persilja
Salt
Peppar
Isbergssallat
Gör så här:
Smöra bröden.
Ansa svampen, dela de stora, och fräs den med löken i matfett 5-10 minuter.
Lägg i persilja efter smak, salta och peppra.
Strimla sallat att bottna med och fördela svampen över.
Rulla ihop och ät genast.
Tomat smakar gott till.
Köksalmanack, 1997
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
8 dl mjölk
1½ dl mannagryn
½ tsk salt
2 ägg
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Koka upp mjölken, tag kastrullen från värmen och vispa ner gryn och salt.
Koka upp under omrörning och sjud ca 4 minuter under fortsatt omrörning.
Ta kastrullen från värmen.
Vispa ner ägg, socker och vaniljsocker.
Häll smeten i smord ugnsform och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 35 minuter.
Låt svalna något.
Servera med vaniljkesella och sylt.
Köksalmanack, 2011
Ugn: 175 grader, 55-60 minuter
Ingredienser:
2 dl bovetemjöl
2 dl rårisflingor
½ dl hasselnötter
½ dl mandel
5 st torkade osvavlade aprikoser
2 msk linfröolja
2 msk solrosfrö
1½ tsk bikarbonat
En nypa salt
6 dl naturell yoghurt, laktosfri
Smör eller olja och sesamfrö i formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienser utom yoghurten som du blandar i sist.
Rör om ordentligt.
Smöra och bröa en avlång form med sesamfrön, ca 2 liter, och lägg smeten i formen..
Grädda i ugnen i ca 55-60 minuter.
Stick brödet med en sticka, stickan skall vara torr när du tar ut brödet.
Ugn: 175 grader, 30 minuter
Ingredienser:
2 msk kokosfett
2 msk honung
1½ dl jordnötssmör, osötat i bitar
2 dl havregryn, ren havre
1½d dl mandelmjöl
250 g hallon, frysta eller färska
Till servering:
Kokosgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält kokosfett, honung och jordnötssmör i en kastrull på spisen.
Rör om.
Blanda ner havregryn och mandelmjöl.
Lägg hallonen i en kokossmord form.
Täck hallonen med blandningen.
Grädda i ugnen i 30 minuter.
Servera med kokosgrädde.
Ingredienser:
400 g falukorv
ca 500 g vitkål
2 dl buljong
½ msk soja
½ msk salt
1 tsk dragon
1 tsk körvel
½ dl finhackad persilja
Gör så här:
Skär korv och kål i strimlor.
Koka upp buljong, soja och kryddor och lägg i korv och kål.
Rör om och låt allt sakta koka under lock tills kålen är nätt och jämt mjuk, ca 10 minuter.
Strö över persilja och servera ev med kokt potatis.
Köksalmanack, 1981
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|