Alla inlägg under maj 2024

Av Maria - 11 maj 2024 14:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

800 g kycklinginnerfilé (eller vanliga filéer som du delar på längden)
smör, att steka i
salt
peppar
65 g babyspenat 
10 körsbärstomater
1 dl purjolök, finskuren
1,5 dl Västerbottensost
2 msk pinjenötter

Sås:
2 klyftor vitlök
3 dl vispgrädde
0,5 dl sweet chilisås
2 msk kycklingfond (koncentrerad)
1 dl crème fraîche
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano

Till servering:
kokt potatis, pressad
Sallad
salladsmix
körsbärstomater, halverade
fetaost
valnötter
olivolja
balsamvinäger
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och koka potatisen.
Salta och peppra kycklingfiléerna på bägge sidor.
Bryn dem runt om i smör i en stekpanna.
Lägg över dem i en ugnsform. 
Ansa, skölj och strimla purjolöken fint.
Skär tomaterna i häften.
Fördela purjo, spenat, tomater och pinjenötter över kycklingen.
Skala och finhacka löken.
Fräs vitlöken mjuk i smör en stekpanna, den ska inte ta färg.
Tillsätt sedan vispgrädde, sweet chilisås och kycklingfond.
Låt koka ihop.
Tillsätt crème fraiche, timjan och oregano.
Låt koka ihop och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över allt i formen och toppa med riven Västerbottensost.
Sätt in i ugnen ca 20 minuter tills den är varm rakt igenom och har gratinerats.

Häll av potatisen.
Pressa genom en potatispress.
Vänd ihop sallad och tomater.
Ringla över olivolja och balsamvinäger.
Toppa med smulad feta och valnötter.
Salta och peppra.
Servera gratängen med pressad potatis och sallad.
Av Maria - 11 maj 2024 13:30

Ugn: 175 grader, 17-20 minuter


Ingredienser:
Kakdeg:

150 g normalsaltat smör
164 g farinsocker, mjukt (eller ljus muscovado) [2,2 dl]
50 g ägg [1 st]
80 g vetemjöl [1,33 dl]
80 g dinkel, fullkorn [1,33 dl] 
2 g bakpulver [2 krm]
2 g salt [1,6 krm]
50-12 g choklad, hackad (valfri sort)
 
Tillbehör:
glass
 
Gör så här:
Kakdeg:
Vispa samman rumstempererat smör med farinsockret.
Tillsätt ägget och vispa smeten fluffig.
Tillsätt mjöl, bakpulver och salt.
Blanda ihop till en jämn deg. 
Blanda ner den hackade chokladen.
Låt degen vila i kylen i minst 1 timme.

Formning och bakning:
Bred ut kakdegen i en smorda springform, ca 23 cm i diameter.
Baka kakan på 175 grader utan varmluft i 17-20 minuter.
Tiden beror på ugn och hur du vill ha kakan.
Låt kakan svalna i 15-30 minuter, servera dem sedan varm med glass.
Av Maria - 11 maj 2024 08:45

Antal: 2 portioner


Ingredienser:
Halloumivåffla:

1 halloumiost
0,5 msk potatismjöl
smör, till gräddning
 
Topping:
1 avokado, tunt skivad
1 förp röd rom
0,5 rödlök, finhackad
0,5 dl smetana (eller crème fraiche)
färsk dill, till topping
ev citron, pressad
 
Gör så här:
Riv halloumin på den grova sida av rivjärnet.
Pudra över potatismjöl och blanda runt så mjölet fördelas jämnt i den riva halloumin.
Hetta upp våffeljärnet och smöra in båda sidorna.
Fördela hälften av den rivna osten i våffeljärnet (det ryms ungefär 0,5 halloumiost per våffla) och grädda precis som vanligt tills våfflorna är gyllene och krispiga.
Toppa med avokado, rom, smetana, rödlök, dill och eventuellt lite pressad citron.
Av Maria - 11 maj 2024 07:00

Antal: 8-12 stycken

Ugn: 180 grader, 18-20 minuter


Ingredienser:

400 g Philadelphia Light
75 g strösocker
2 ägg
12 oreos
50 g mörk choklad, smält


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
Rör ihop Philadelphia och socker.

Tillsätt ett ägg åt gången under omröring tills allt är ordentligt blandat.
Lägg ett Oreo-kex i varje muffinsform (12 små eller 8 stora muffinsformar) och häll blandningen över kexen.
Grädda i 18-20 minuter tills kakorna har stelnat.

Låt stå i kylskåp i 3 timmar.
Dekorera med smält choklad innan servering.

Av Maria - 11 maj 2024 06:00

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

300 g mjölkchoklad
20 dumlekolor
6 dl rice krispies (90 g)


Gör så här:

Grovhacka chokladen (om du inte använder chokladknappar) och smält chokladen över ett vattenbad: Lägg chokladen i en värmetålig bunke och placera bunken över en kastrull med en liten mängd sjudande vatten på botten.

Låt chokladen smälta och rör om då och då.


Eller smält chokladen i mikron:

Lägg chokladen i en värmetålig skål och mikra i 30-sekundersintervaller på medeleffekt tills chokladen har smält.

Rör om mellan intervallerna.


Dela varje dumlekola i 4 bitar och rör ner bitarna i chokladen tillsammans med rice krispies.

Blanda noga.
Klicka ut smeten i 12 lika stora högar på ett bakplåtspapper.

Låt stelna helt i kylen.

Av Maria - 10 maj 2024 14:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 100 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

700 g laxfilé (färsk)
1 dl gräslök, finhackad
4 msk svarta sesamfrön, rostade (eller vita)
1 knippe rädisa, i tunna skivor
flingsalt
 
Glaze:
1 dl ostronsås
1 dl sweet chilisås
1 tsk färsk ingefära, riven
1 klyfta vitlök, riven
1 tsk sesamolja
0,5 limefrukt, pressad saft

Grönsaker:
1 broccoli
1 blomkål (litet)
0,25 vitkål
1 klyfta vitlök, skalad
1 msk rapsolja, till stekning
2 msk japansk soja
 
Gör så här:
ätt ugnen på 100 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen.
Lägg laxen i en ugnsform och pensla med hälften av glazen.
Ställ in laxen i ugnen och låt stå tills den får en innertemperatur på 40°, det tar 15–20 minuter.
 
Ta ut och pensla med resterande glaze.
Toppa med gräslök, sesamfrön och rädisor.
Strö över lite flingsalt.
 
Bryt blomkål och broccoli i små buketter.
Skala broccolistammen och skiva i slantar.
Skär vitkålen i grova bitar.
Skiva vitlöken.
Stek grönsakerna på hög värme i 2–3 minuter.
Häll över sojan, rör runt och ta av från värmen.
Servera laxen och det gröna genast tillsammans med ångande varmt ris.
Av Maria - 10 maj 2024 14:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

500 g nötfärs (eller annan valfri färs, t ex vegofärs)
200 g fryst majs
1 röd paprika
1 gul lök
4 klyftor vitlök 
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
3-4 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
0,5 dl vatten
3 dl crème fraîche
150 g riven ost
olja, till stekning

Tomatsalsa:
4 tomater
1 röd chilifrukt (valfritt)
1 rödlök
1 klyfta vitlök
2 limefrukter
1 kruka färsk koriander
salt
peppar

Till servering:
nachochips
isbergssallad
 
Gör så här:
Skala och finhacka löken.
Dela, kärna ur och finhacka paprikan.
Hetta upp olja i en stor panna och stek löken tills den får färg.
Vänd i köttfärs och paprika, stek lite till.
Tillsätt riven vitlök, alla kryddor och tomatpuré.
Stek allting under omrörning i ca 4-5 minuter. 
Vänd i krossad tomat, majs och lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen småkoka under lock ca 15-20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll köttfärssåsen i en ugnsform.
Bred crème fraiche jämnt över hela färsen, ett sätt att få crème fraiche bredbar är att först lägga den i en liten skål och röra runt med sked, då blir den blir lite lösare i konsistensen.
Strö sedan över ost.
Tillaga i ugnen ca 15 minuter.

Tomatsalsa:
Skala och finhacka löken.
Dela, kärna ev ur (behåll kärnorna för mer hetta) och finhacka chilin.
Hacka tomater och koriander fint.
Lägg allt det hackade i en skål.
Riv i vitlök och pressa över limesaft.
Smaka av med salt och peppar.

Servering:
Servera gratängen med tomatsalsa, strimlad isbergssallad och nachochips.
Av Maria - 10 maj 2024 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Potatisdressing:
120 g olivolja
1 msk havssalt
2 msk rödvinsvinäger
50 g färsk bladpersilja, hackad
20 g färsk koriander, hackad 
4 klyftor vitlök, finhackade
1 röd chilifrukt, färsk, finhackad utan kärnor
svartpeppar (från kvarn)

Potatis:
900 g kulpotatis
3 msk rapsolja
 
Gör så här:
Potatisdressing:
Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en skål.
 
Potatis:
Skölj av de små potatisarna men behåll skalet på och lägg dem i en ugnsform.
Häll över olja och blanda.
Ställ in formen i ugnenoch låt gå i 40 minuter tills potatisen är klar.
Blanda sedan potatisen med dressingen i skålen - voilà - färdigt att servera!

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards