Alla inlägg under maj 2024
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1,2 kg högrev
1 msk smör, att steka köttet i
1 msk rapsolja, att steka köttet i
2 morötter
1 palsternacka, stor
1 gul lök, stor
3 klyftor vitlök
4 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
5 dl rött vin
3 kvistar färsk timjan
4 lagerblad
4 msk kalvfond, koncentrerad
2 msk grönsaksfond, koncentrerad
4-5 dl vatten (så det täcker grytan)
500 g steklök, små
250 g champinjoner, små
200 g sidfläsk, rökt (el. bacon)
salt
peppar
persilja (till garnering)
Gör så här:
Skär köttet i bitar och bryn det i en het stekpanna med smör och olja.
Krydda köttet med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.
Skär morötterna och palsternackan i grova bitar.
Skiva löken i 1 cm ringar och skiva vitlöken tunt.
Fräs allt i en stekpanna - inte i grytan! - och tillsätt tomatpurén och vetemjölet.
Rör så att allt blandar sig fint.
Häll på vin, timjankvistarna och lagerbladen.
Koka upp och låt det puttra ca 5 minuter i stekpannan.
Häll sedan över allt i grytan med köttet.
Tillsätt fond och sedan vatten så att det täcker ingredienserna (det kan vara mer än 4-5 dl beroende på hur stor gryta du använder).
Låt köttet puttra i grytan tills det är mört, det tar ca 1-2 timmar.
Medan grytan puttrar kan du skala de små steklökarna och skiva champinjonerna grovt.
Tärna sidfläsket (eller strimla baconet) stek de i pannan.
När sidfläsket nästan är klart, tillsätt champinjonerna och de hela, små steklökarna.
Efter 1-2 timmar när grytan gått klart och köttet är mört tillsätt smålökar, svamp och bacon och låt puttra ytterligare 20-30 minuter.
Är grytan grytan vattnig, tillsätt lite maizenamjöl.
Är den för tjock, späd med utspädd buljong.
Servera med potatis eller ett gott lantbröd.
Antal: 6 portioner
Ugn: 250 grader, ca 4 minuter
Ingredienser:
2 dl lemon curd
250 g mascarpone
2 dl crème fraîche
2 msk citronsaft
40 g mjuk saltlakrits
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa samman lemon curd, mascarpone, crème fraîche och citronjuice till en slät mousse och häll upp i serveringsglas.
Ställ dem i kylen medan du gör flarnen.
Lägg bitar av lakritsgodis med stora mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in plåten mitt i ugnen ca 4 minuter tills godiset smält ut till flarn.
Ta ut plåten och låt flarnen svalna innan du lossnar dem och dekorerar moussen.
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 msk ljus sirap
3,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Dumle
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Nyp ihop alla ingredienser utom dumlen till en smidig deg.
Rulla ut degen till fingertjocka längder.
Dela dumlekolorna på mitten och tryck sedan ner dem på längden i kakdegen.
Kakdegen kommer att flyta ut ganska mycket i ugnen, så lägg dem inte för tätt på plåten.
Gräddas i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
Låt kakorna svalna en aning innan du skär dem i snitt.
Förvaras i en burk med lock.
Går även utmärkt att frysa in.
Rör smör mjukt och smidigt, smaksätt det med litet socker och konjak, rulla smöret till en rulle, som får ligga en stund i kylskåpet, så att den blir hård.
På varma, nygräddade, hoprullade pannkakor läggs en skiva av det kalla smöret, just då de ska serveras.
Husmoderns Köksalmanack, 1954
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
60 g strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g olivolja
200 g soyafraîche
100 g mandeldryck
50 g glutenfri mjölmix
50 g mandelmjöl
5 g vaniljsocker
ca 0,5 krm salt
500 g körsbär, tinade
florsocker (till servering)
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa socker, ägg och äggulor fluffigt.
Rör sedan i olja, soyafraîche och mandeldryck.
Tillsätt mjölmix, mandelmjöl, vaniljsocker och salt.
Blanda väl.
Häll upp smeten i smorda formar och tryck ner körsbären.
Grädda i 20-25 minuter.
Pudra med florsocker vid servering.
Antal: 8 små rårakor
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
2 gula lökar
1 msk smör
ca 500 g korv (länkkorv eller falukorv)
4 tomater
ca 0,5 dl senap (osötad t.ex dijonsenap)
200 g ost, riven (smakrik t.ex prästost)
2 dl grädde
salt
peppar
Gör så här:
Skala löken och skär den i grova bitar.
Stek löken i lite smör samt salta lätt.
Lägg löken i botten av en ugnsform.
Skiva korven och skär tomaterna i bitar.
Stek korven i lite smör om du önskar att få lite yta på den.
Stryk sedan korven med senap och lägg den ovanpå löken i formen.
Fördela tomaterna över korven och toppa med riven ost.
Häll slutligen grädden över.
Tillaga i ugnen på ca 180 grader tills osten har smält och fått fin färg, ca 20 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och servera gärna rätten med senapsrelish samt potatismos, eller en läcker sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g potatis, med skal
1 rödlök, finhackad
2 msk vinäger
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl buljong
6 msk matolja
2 msk kapris
persilja, finhackad
Gör så här:
Koka potatisen knappt mjuk med skalen på, häll av vattnet och låt potatisen svalna något.
Skala och skär den i skivor.
Lägg skivorna i en skål.
Blanda rödlöken med vinäger, salt, peppar, buljong och olja i en kastrull.
Låt det koka upp.
Häll den heta lagen över potatisskivorna och vänd dem försiktigt.
Strö kapris och persilja över.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|