Alla inlägg under juni 2024

Av Maria - 27 juni 2024 06:45

Ingredienser:

3 ägg

120 g socker

125 g smör

120 g mjöl

En knivsudd hjorthornssalt

1-2 tsk stött kanel

Mandel

Russin


Gör så här:

Gulorna, socket, smöret och mjölet röres tills det blåsar sig, därpå tillsättes hjorthornssaltet, blandat med litet mjöl och kanelen, varefter de till skum vispade vitorna försiktigt iröras.
Smeten hälles i stekpanna och överst strör man russin och hela mandlar.

Av Maria - 26 juni 2024 20:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g grytbitar av nötkött

2 morötter

1 gul lök

2 stora nävar champinjoner

2 lagerblad

4 persiljekvistar

4 rutor 70% choklad

1 dl rött vin

4 msk tamarinsoja

1 msk lantbuljong

1½ dl vatten

Salt

Peppar


Servering:

Vinbär, från frysen eller rårörda lingon

Potatis


Gör så här:

Bryn köttet i en stekgryta.
Salta och peppra.
Skala morötterna och skär dem i bitar.
Fräs och lägg dem i grytan tillsammans med köttet.
Häll på buljong, tamarinsoja, vin, kryddor och lägg i chokladbitarna.
Låt småkoka i 10 minuter, skumma av.
Skala och skär löken.
Putsa och dela champinjonerna, lägg dem i grytan och låt sjuda i 10 minuter.
Servera med kokt potatis och vinbär som du tagit fram från frysen eller rårörda lingon.

Av Maria - 26 juni 2024 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g portionsbitar gösfilé eller hälléfile
½ tsk salt
1 msk olja

 

Sås:

skivade gula lökar
hackade vitlöksklyftor
citron, finstrimlat skal
dl vitvinsvinäger
1½ vatten
2 tsk mald koriander
2 tsk mald kummin
1 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
lagerblad
kryddpepparkorn
kryddnejlikor
1 krm peppar
½ tsk socker

 

Gult ris:

3 dl långkornigt ris
kanelstänger
kardemummakapslar
½ tsk gurkmeja
6 dl vatten
½ tsk salt
1 dl russin
1 msk smör eller margarin
1 krm socker

 

Gör så här:

Salta fisken.

Blanda alla ingredienser till såsen utom sockret och koka upp.

Sjud på svag värme tills löken är genomskinlig men inte överkokt.

Smaka av med socker.

Hetta upp matolja i en stekpanna och stek fisken cirka 2 minuter/sida.

Häll över såsen.

Servera med gult ris.

 

Gult ris:

Blanda ris, kryddor, vatten och salt.

Koka på svag värme under lock cirka 20 minuter.

Häll upp riset i ett durkslag och spola under rinnande vatten.

Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt russin, matfett samt en nypa socker.

Låt ånga upp under omrörning.

Av Maria - 25 juni 2024 20:30

Ingredienser:

2 liter jordgubbar

1 kg syltsocker


Gör så här:

Rensa och skölj bären.
Skiva eller mixa dem.
Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp.
Koka i 2 minuter.
Tag grytan från värmen, skumma noga.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och tillslut genast.
Förvara dem svalt.

 

Av Maria - 25 juni 2024 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 palsternackor

2 morötter

2 svartrötter

2 gulbetor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

½ msk spiskummin

1 tsk cayennepeppar

2 tsk torkad basilika

2 lagerblad

1 msk tomatpuré

1 liter grönsaksbuljong

1 burk kikärtor

Salt

Peppar


Gör så här:

Skala och riv alla grönsaker grovt.

Hetta upp en gryta och bryn grönsakerna i lite olja.

Tillsätt kryddor och häll på buljong.

Låt koka i 20 minuter.

Häll i kikärtorna och smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 24 juni 2024 18:00

Måndag:

Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.


Vaniljyoghurt och skivad banan.


Tisdag:

Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade soltorkade tomater.

Quinoa till med grovhackade oliver och färsk basilika.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Indisk linsgryta med kokos och salta mandlar.


Grapefrukt ringlad med honung.


Torsdag:

Lantpaté, cumberlandssås, syltlök, cornichons, rostad lök och gott bröd.


Smörstekt tärnat vitt bröd med socker och kanel.

Ät med friskt äppelmos och mjölk.


Fredag:

Dillfylld strömmingsflundra med skirat smör, potatispuré och rårörda lingon.


Mascarpone rörd med passionsfrukt och mörk chokladhack i små koppar.


Lördag:

Tomatsoppa med färskostklick och parmesanflarn:

Riv parmesanen grovt och lägg ut i små högar på bakplåtspapper.

Gratinera ca 7 minuter i 225 grader.


Smulpaj med vinteräpplen, björnbär och kardemumma.

Vaniljsås.


Söndag:

Asiatisk biffwok med ingefära, nudlar eller ris till.


Krokantparfait.

Av Maria - 24 juni 2024 15:00

Måndag:

Potatatispanna:

Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.

Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.

Fräs i ca 15-20 minuter.

Skiva 1 squash och låt den fräsa med.

Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.

Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.

Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.

Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.

Ät med sallad.


Tisdag:

Korv i spännande sällskap:

Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.

Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.

Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.

Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.

Låt alltsammans steka några minuter.

Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.

Häll röran över riset.


Onsdag:

Morotssoppa:

Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.

Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.

Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.

Ta upp grönsakerna med hålslev.

Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.

Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.

Strö över lite gräslök.


Torsdag:

Örtkryddad färslimpa:

Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.

Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.

Smaka av med salt och peppar.

Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.

Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).

Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.

Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.

Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.


Fredag:

Ljuvlig fisksoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.

Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.

Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.

Dekorera med räkor och dill.


Lördag:

Asiatisk kycklingwok.


Söndag:

Söndagsfilé med soltorkade tomater:

Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.

Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.

Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.

Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.

Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.

Späd eventuellt med lite vatten.

Av Maria - 24 juni 2024 12:00

Måndag:

Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)


Färsk frukt.


Tisdag:

Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:

Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.

Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.


Semlor.


Onsdag:

Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.

Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.


Kräm på torkad frukt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.


Fruktsallad:

Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.

Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.

Hackade nötter över är gott och nyttigt.


Fredag:

Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.


Hirams plättar med iskall sylt:

Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.

Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.

Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned  äggsmeten.

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.

Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.

Hit går det att förbereda.

Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.

Pudersocker över och snabbservering.


Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.


Helens bästa äppelkaka.


Söndag:

Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.

Finstrimlad vitkålssallad.


Päronhalvor med kolasås och valnötshack.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards