Alla inlägg under mars 2025
Ingredienser:
1 kg västeråsgurkor
Dillkronor, väl sköljda
½ dl tärnad pepparrot
½ dl salt
1 liter vatten
½ dl vassla, från ca 3 dl avrunnen filmjölk
Gör så här:
Välj små eller medelstora, fasta och färska Västeråsgurkor.
Syrade gurkor får god smak och mild sälta.
Skölj och borsta gurkorna rena med mjuk borste.
Stick några hål i varje gurka, t ex med en grov nål.
Koka lagen och låt den svalna till 25-30°C.
Blanda den gärna med vassla, som tillför mjölksyrabakterier.
Varva gurkorna med dillkronor och pepparrot i konservglas eller glasburkar med täta lock, till ca 4/5 av burkens höjd.
Lägg 2-3 dillkronor och 1/2-1 msk pepparrot i varje burk.
Häll på lag tills gurkorna är täckta och sätt på lock.
Låt stå i rumsvärme (18-20°C) i 10-14 dagar.
Ställ burkarna på en bricka, lagen kan pysa över under jäsningen.
Ställ sedan burkarna i kylskåp.
Gurkorna är färdiga att äta efter ytterligare 3-4 veckor.
Hållbarhet ca 1 år.
Antal: 3 stycken
Ingredienser:
25 g jäst
7 dl kallt vatten
2 tsk sat
ca 17 dl specialvetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ dl gräddfil
1½ dl majonnäs
½ dl heinz chilisås
5 droppar tabasco
1 tsk konjak
1 krm salt
½ krm vitpeppar
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en bunke.
Den perfekta salladsdressingen, passar också väldigt bra till räkor och skaldjur.
Antal: 8 personer
Ingredienser:
2 strimlade purjolökar
2 msk smör
250 g mild Gorgonzola
5 dl mellangrädde
ev salt och svartpeppar
Gör så här:
Antal: 50 stycken
Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
3/4 dl mandel (50 g)
5 bittermandlar
Pensling:
½-1 äggvita
Garnering:
Pärlsocker
Hackad mandel
Gör så här:
Skålla, skala och mal eller finfördela mandeln och bittermandeln i en matberedare eller mixer.
Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.
Blanda i mandeln.
I maskin:
Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.
Blanda allt till en deg.
Ta upp den bakbordet.
Knåda ihop den om det behövs.
För hand:
Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.
Gör en fördjupning i mitten.
Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.
Finfördela det med en kniv eller stekspade.
Arbeta snabbt samman degen.
Rulla ut degen i fingertjocka längder.
Lägg dem tätt intill varandra.
Pensla dem med lättvispad äggvita.
Strö på pärlsocker blandat med mandel.
Dela längderna i 3-4 cm långa bitar.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.
Låt kakorna kallna på galler.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 6 månader.
Tips!
Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.
I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.
Ingredienser:
6 gröna paprikor
6 röda paprikor
6 gula lökar, medelstora
1½ dl ättiksprit (12 %) + 3 dl vatten
2½ dl socker
1 msk salt
2 bitar muskotblomma
Gör så här:
Klyv, kärna ur och skölj paprikorna, skala löken.
Strimla paprikorna, grovhacka löken, i matberedare eller för hand.
Koka upp lagen.
Lägg i paprika och lök.
Koka upp och koka 3 min.
Lägg salladen i rena varma glasburkar, sätt genast på lock.
Förvara svalt.
Färdig att äta efter ca 1 dygn.
Hållbarhet ca 1 år men mister en del av sin fräscha färg vid lång förvaring.
Måndag:
Korvlåda:
Varva 4 portioner kokt pasta, t.ex skruvar, med 250 g tärnad mager falukorv, 1 tärnad grön paprika och 10 cm finhackad purjolök i en smörad form.
Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 2 dl riven ost.
Häll blandningen över och grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Servera med strimlad kinakål blandad med krossad ananas.
Tisdag:
Pasta med mustig tomatsås:
Tärna 250 g rökt fläsk, skala och finhacka 1 gul lök.
Bryn fläsk och lök i lite smör.
Tillsätt 1 burk krossade tomater och låt såsen sjuda i ca 30 minuter.
Krydda med 3 msk finhackad basilika och lite svartpeppar.
Koka 350 g tagliatelle.
Blanda pastan med såsen och servera med lite riven parmesan eller annan smakrik ost.
Onsdag:
Torskbiff med citronsmak:
Skär 400 g torsk i bitar och smaksätt med citronpeppar, salt och 4 msk hackad dill.
Forma till biffar.
Vänd dem i lite vetemjöl och stek i smör.
Servera med potatismos och gröna ärter.
Torsdag:
Ärtsoppa:
Blötlägg 400 g gula ärter i 1½ liter vatten och 1 tsk salt över natten.
Slå sedan bort vattnet.
Koka på nytt upp 1½ liter vatten och 1 tsk salt.
Lägg i ärter, 1 tsk timjan och 2 skivade gula lökar.
Skumma bort skalen som flyter upp.
Låt soppan koka ca 1½ timme eller tills ärterna känns mjuka.
Fredag:
Tunnbrödsrulle med lax:
Bred 2 msk gravlaxsås på 4 skivor mjukt tunnbröd.
Lägg på strimlad isbergssallad, ca 1 dl på varje bröd.
Skiva 6 potatisar och fördela dessa.
Skär 8 skivor rökt lax i bitar och lägg laxbitarna på potatisen.
Rulla ihop.
Lördag:
Asiatisk gryta.
Söndag:
Måndag:
Potatispanna:
Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.
Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.
Fräs i ca 15-20 minuter.
Skiva 1 squash och låt den fräsa med.
Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.
Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.
Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.
Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.
Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap:
Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.
Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.
Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.
Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.
Låt alltsammans steka några minuter.
Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.
Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa:
Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.
Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.
Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.
Ta upp grönsakerna med hålslev.
Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.
Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.
Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa:
Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.
Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.
Smaka av med salt och peppar.
Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.
Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).
Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.
Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.
Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.
Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.
Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.
Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater:
Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.
Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.
Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.
Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.
Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.
Späd eventuellt med lite vatten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|