Senaste inläggen

Av Maria - 24 maj 2024 10:00

Antal: 20 bitar

Ugn: 200 grader, ca 18 minuter + ca 10 minuter


Ingredienser:

Botten:

200 g smör
5 dl strösocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker 
3 dl vetemjöl
4 ägg

Kokostosca:
75 g smör
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
5,5 dl riven kokos [200 g]
 
Gör så här:
Botten: 
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bred ut smeten i en långpannan, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter (gör kokostoscan under tiden).
 
Kokostosca:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde.
Koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen.
Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter.
När kakan nästan är färdiggräddad, ta ut den från ugnen och bred på kokostoscan.
Grädda i ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
Ta ut och låt den svalna.
Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Av Maria - 23 maj 2024 09:00

Ingredienser:

Chokladbollssmet:

200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
8 dl havregryn
0,5 dl kaffe, starkt
 
Havrebollssmet:
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
5 dl havregryn
2 dl kokos
0,5 dl mjölk (smaksatt med oboy)
oboy

Topping:
riven kokos
kokoschips
färska blåbär
ätbara blommor
 
Gör så här:
Chokladbollssmet:
Vispa smör och socker pösigt.
Blanda i kakaon, vaniljsocker, havregryn och kaffe.
Blanda väl.
Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper.
 
Havrebollssmet:
Vispa ihop smör och socker, tillsätt sen havregryn, kokosflingor och oboy och blanda ordentligt.
Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper.

Montering:
Ta bort det översta bakplåtspappret från chokladbollssmeten och havrebollssmeten.
Lägg försiktigt över havrebollssmeten på chokladbollssmeten.
Rulla ihop ordentligt till en rulltårta.
Plocka bort bakplåtspappret och tryck fast kokosflingor, låt stelna i kylen.
Servering
Dekorera rulltårtan med kokosflakes, blåbär och blommor.
Skiva upp och njut!
Av Maria - 22 maj 2024 17:30

Antal: 1 bröd

Ugn: 200 grader, 45-60 minuter


Ingredienser:

4 dl filmjölk (eller yoghurt)
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser (eller fikon)
2 dl rågkross
2 dl havregryn (+ extra för dekoration) 

2 dl grovt rågmjöl
3 dl rågmjöl
1 dl solroskärnor
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk brödkrydda, malda


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader samt fodra en brödform som rymmer 2 liter med bakplåtspapper.
Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
Hacka aprikoserna och häll ner bitarna i bunken tillsammans med resten av ingredienserna.

Rör ihop till en smet. 

Fördela smeten jämnt i formen och strö över lite havregryn.
Grädda brödet mitt i ugnen i 45–60 minuter, det ska få fin färg.
Stjälp ut brödet ur formen, ta bort bakplåtspappret och låt brödet svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 21 maj 2024 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg delikatesspotatis
2 msk skånsk senap
1 dl majonnäs
1 msk persilja, hackad
ev 2-3 msk kapris 
ev rödlök, skivad
ev 2-3 rädisor, hackade


Gör så här:

Koka potatisen mjuk, häll sedan av vattnet och låt potatisen svalna.
Dela potatisen i lagom stora bitar och blanda med övriga ingredienser.

Av Maria - 20 maj 2024 17:15

Måndag:

Pasta á la carbonara:

Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.

Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.


Färsk frukt.


Tisdag:

Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.


Nykokt ljummen fruktkompott.


Onsdag:

Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.


Glass.


Torsdag:

Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.


Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.


Fredag:

Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.


Sorbet, frysdisken.


Lördag:

Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.


Fikon med valnötscreme:

Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.

Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.

Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.


Söndag:

Lax- och spenatpaj, blandad sallad.


Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.

Av Maria - 20 maj 2024 16:15

Måndag:

Spenatsoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.

Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.

Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.

Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.

Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.


Tisdag:

Broccoligryta med korv:

Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.

Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.

Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.

Häll ner i pannan och rör om.

Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.


Onsdag:

Bakad potatis:

Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.

Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.

Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.

Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.

Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.

Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.

Servera till potatisen.


Torsdag:

Ostgratinerad fiskfilé:

Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.

Salta och peppra, lägg i smord form.

Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.

Lägg 4 tomathalvor bredvid.

Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.

Koka 4 portioner pasta.

Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.

Lägg upp fisken portionsvis på pastan.


Fredag:

Färsbiffar med rödbeta och pasta:

Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.

Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.

Stek biffarna i lite smör.

Koka pastan.


Lördag:

Kycklingpaj med currysmak.


Söndag:

Schnitzel med fyllning.

Av Maria - 20 maj 2024 11:15

Måndag:

Pasta cabonara:

Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.


Knäckiga sesamkex.


Tisdag:

Karibisk kyckling:

Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.

Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.

Låt allt bli varmt.

Servera med basmatiris och limeklyftor.


Avokadokräm:

Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.

Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.


Onsdag:

Kinesisk karré:

Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.

Servera med ris, sötsur sås och ananas.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Bästa linssoppankryddigt knäckebröd med krämig getost.


Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.

Ät med kall blåbärskräm.


Fredag:

Fyllda paprikor:

Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.

Gratinera med riven ost i 225 grader.

Sallad och guacamole till.


Mandelkaka:

Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.

Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.

Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.

Sylt och grädde till.


Lördag:

Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.


Ugnsbakade fikon:

Kryssa toppen och ringla honung över.

Baka 10 minuter i 200 grader.


Servera med marsipankräm:

mascarpone rörd med riven mandelmassa.


Söndag:

Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.


Crème caramel.

Av Maria - 20 maj 2024 07:45

Måndag:

Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.


Risi frutti


Tisdag:

Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.


Fruktyoghurt.


Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.


Lätt ostkaka, hallonsylt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.


Färsk frukt.


Fredag:

Fiskgryta med morötter, saffran.


Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.


Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.


Glace au four:

Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.

Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.

Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.


Söndag:

Kyckling med ris och curry.


Päronhalvor med varm chokladsås.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards