Senaste inläggen
Ingredienser:
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
500 g krossat bovete
3 dl kokos
2 dl solroskärnor
1½ dl linfrön
2 dl pumpafrön
200 g blandade nötter, tex hasselnötter och mandlar
½ dl rapsolja
1 dl vatten
½ dl flytande honung
1 msk kanel
Gör så här:
Blötlägg bovetet i rikligt med vatten några timmar eller över natten.
Häll av vattnet och skölj bovetet.
Låt torka några timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda bovete, kokos, solroskärnor, linfrön, pumpafrön och grovhackade nötter i en skål.
Häll ut blandningen på en ugnsplåt.
Blanda olja, vatten och honung och häll över müslin.
Blanda runt på plåten och strö kanel över.
Rosta i ugnen ca 20 minuter eller tills müslin fått färg.
Blanda om då och då så att den inte bränns.
Förvara i tät burk och ät ½ dl till din naturella yoghurt på morgonen.
Antal: 1 bröd
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
1 dl mungbönor, torkade [90 g]
1 msk hel kummin
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl sötmandel
2 dl havregryn [70 g]
2 msk chiafrön
3 msk fiberhusk
2 tsk salt
3 dl vatten, kallt
1 msk honung
3 msk olivolja
Gör så här:
Skölj mungbönorna och lägg dem i blöt över natten eller minst 12 timmar.
Sätt ugnen på 175°C.
Häll av, skölj och låt mungbönorna rinna av väl.
Stöt kumminfröna i en mortel.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt mungbönorna och blanda runt.
Blanda vattnet med honung och olja och häll det över fröblandningen.
Rör till en deg, den ska vara ganska tjock.
Tryck ut degen i en bakpappersklädd brödform.
Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 1 timme.
Passa mot slutet så det inte blir bränt.
Låt brödet
svalna en kvart innan det stjälps upp.
Låt svalna på galler.
Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
500 g blandfärs
4 klyftor vitlök, finhackade
1 msk färsk ingefära, finhackad
3 msk japansk soja
2 msk sesamolja
3 msk ostronsås
1 msk kinesisk soja
3 dl crème fraîche
400 g vetenudlar
200 g sparrisbroccoli (bellaverde)
1 knippe gräslök, finhackad
1 msk rostade sesamfrön
neutral rapsolja, att steka i
svartpeppar
Gör så här:
Stek champinjoner i olja på hög värme tills de fått lite färg.
Tillsätt hackad lök i pannan och låt steka tills den blivit mjuk.
Lägg sen i vitlök, ingefära och färs som får steka tills färsen fått lite färg.
Häll på japansk soja, sesamolja, ostronsås, kinesisk soja samt crème fraiche.
Låt puttra ihop i några minuter. Smaka av med svartpeppar och ev mer soja.
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Låt broccolin koka med sista minuten.
Servera nudlarna med den asiatiska köttfärsåsen och broccolin, toppa med den finhackade gräslöken och sesamfrön.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gurka i bitar
2 avokado i bitar
1 gul lök i bitar
6 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk hackad koriander
En gnutta chilipasta
2 dl mellangrädde
Kesella
2 msk hackad gräslök
Gör så här:
Mixa gurka, avokado och lök till en grön massa.
Koka upp vattnet och rör ner gurkmassan, buljongtärningar, koriander, chilipasta och grädde.
Låt soppan koka någon minut.
Blanda kesella och gräslök, servera med en klick kesella i soppan.
Köksalmanack, 2011
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad.
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Måndag:
Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.
Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.
Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.
Tisdag:
Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Makrillgratäng:
Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.
Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.
Pressad potatis och sallad till.
Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.
Torsdag:
Ärter med fläsk.
Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.
Fredag:
Kyckling-allt-i-ett:
Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.
Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.
Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.
Chokladbiskvier.
Lördag:
Tomat- och sardellfisk:
Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.
20 minuter i 225 grader.
Ris och gröna ärter.
Söndag:
Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|