Senaste inläggen
Måndag:
Risotto med avokado och bacon:
Koka upp 2 dl ris och 4 dl grönsaksbuljong, låt koka 10 minuter.
Tillsätt 1 rödlök i klyftor och 2 morötter i skivor.
Koka ytterligare 10 minuter.
Stek 1 paket bacon och skär det i små bitar (låt det rinna av på hushållspapper).
Skär 2 avokador i bitar.
Pressa citron över avokadon, salta och peppra den.
Blanda avokadon och bacon med riset.
Tisdag:
Lasagne med keso och grönsaksröra:
Skär 1 squash, 1 gul lök, 1 röd och 1 gul paprika i grova bitar.
Fräs dessa i 1 msk smör, tillsätt 1 bruk krossade tomater, 1½ msk grönsaksfond och drygt 1 msk basilika.
Smaksätt med salt och peppar och låt sjuda ca 10 minuter.
Varva 6-8 lasagneplattor, 1 burk keso (500 g) och grönsaksröran i en smord form.
Strö över 4 msk riven ost.
Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.
Onsdag:
Grillad korv med gurksallad:
Stek 4-8 kryddstarka korvar i grillpanna.
Koka under tiden 4 portioner pasta, häll av vattnet och håll pastan varm.
Servera med gurksallad som blandas av 1 liten färsk riven gurka, 1 dl gourmet kesella, 1 msk senap, 1 tsk honung och 1 tsk örtsalt.
Torsdag:
Linssoppa:
Fräs 1 gul lök i lite smör i en gryta.
Häll på 1 liter grönsaksbuljong.
Tillsätt 1 rå skalad potatis, skuren i bitar och 2 tsk timjan.
Koka i 10 minuter.
Tillsätt 3 dl välsköljda röda linser och ½ dl tomatpuré.
Koka soppan i 15 minuter och rör om lite så den blir simmig.
Pressa citron över soppan ock servera eventuellt med 1 klick lätt crème fraiche.
Fredag:
Lax special:
Skär 500 g laxfilé i 2 cm stora träningar.
Skala och hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta.
Fräs löken i 1 msk smör tillsammans med 1 förpackning saffran (½ g) i en låg vid kastrull.
Späd med 2 dl crème fraiche och 1 dl vitt vin eller fiskbuljong.
Låt det koka upp och smaksätt med lite salt.
Lägg i laxbitarna och låt dem sjuda tills fiskköttet är fast och ljust, 3-5 minuter.
Servera med pressad potatis.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Grönsakssoppa:
Koka upp 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar.
Lägg ner djupfrysta blandade grönsaker i soppan.
Blanda ner 2 slantade chorizokorvar.
Låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka.
Klipp över persilja.
Tisdag:
Makaronilasagne:
Blanda 2 burkar tomatkross med 2 pressade vitlöksklyftor, 1 köttbuljongtärning och 2 msk hackad färsk basilika.
Varva 400 g kokta makaroner med 2 skivade stekta auberginer, 200 g tärnad rökt skinka, tomatsåsen och 200 g riven ost.
Avsluta med tomatsås och riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.
Onsdag:
Citronfisk:
Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.
Lägg dem i en smord form och strö över 1 tsk salt.
Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.
Häll såsen över fisken och tillaga i 200 grader tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.
Servera med pressad potatis.
Torsdag:
Bakad potatis med kryddig keso:
Tvätta och halvera 6 potatisar och lägg halvorna i en form.
Pensla med olja.
Smaksätt med rosmarin, salt och peppar.
Baka i ugnen i 225 grader ca 30 minuter.
Blanda 1 burk keso med 2 msk hackad gräslök, 2 msk hackad basilika, citronpeppar och salt.
Servera med rårivna morötter.
Fredag:
Lördag:
Annorlunda sillgratäng:
Lägg 4 urvattnade salta sillfiléer i en smord form.
Fräs 3 hackade gula lökar i lite olja, blanda med 4 rårivna morötter, 3 syrliga äpplen, 4 msk tomatpuré, salt och peppar.
Lägg blandningen över sillen och strö över ströbröd.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Söndag:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
520 g torskfilé
4 portioner basmatiris
1 hönsbuljongtärning
½ msk curry
Salt
Peppar
1 msk olja
1½ dl matlagningsgrädde
1 citron
2 morötter
65 g färsk babyspenat
Gör så här:
Tina fisken.
Koka riset i buljongen enligt anvisningen på förpackningen.
Dela fisken i ungefär 5 cm stora bitar och krydda med curry, salt och peppar.
Stek fisken ca 3 minuter på varje sida i oljan i en en stekpanna, slå på grädden mot slutet.
Skär citronen i klyftor.
Skala och skär morötterna i stavar.
Vänd ner spenaten i riset när det är klart.
Servera currytorsken med ris, morötter och citronklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 gröna, gula och röda paprikor
1½ liter vatten
2 tsk salt
½ dl äppelcidervinäger
½ tsk salt
2 krm svartpeppar eller vitpeppar
1 tsk dragon
1 tsk körvel
1½ dl matolja
Gör så här:
Dela paprikorna i fyra delar.
Ta bort kärnorna och det vita inuti.
Koka upp vatten med lite salt.
Lägg i paprikabitarna och förväll dem ca 3 minuter.
Häll av vattnet och låt paprikorna rinna av i durkslag.
Lägg dem sedan i en skål eller glasburk.
Blanda vinäger, salt, peppar, dragon och körvel i en skål.
Droppa ner oljan under vispning. Häll vinägretten över de varma paprikorna.
Ställ svalt ett par timmar.
Ingredienser:
250 g (4 dl) russin
10 fikon, torkade
10 aprikoser, torkade
1½ dl konjak eller apelsinjuice
250 g smör
1½ dl Farinsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl mandel, hela
1 dl hasselnötter, hela
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
Gör så här:
Skär frukterna i bitar, blanda med konjak eller juice i en skål och låt dra en timme.
Smöra och bröa en avlång 2-liters brödform.
Sätt ugnen på 175 °C.
Rör smör och farinsocker pösigt.
Rör i äggen, ett i sänder.
Tillsätt hälften av mjölet, hälften av fruktblandningen och därefter resterande ingredienser.
Blanda väl.
Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 1½ timme.
Låt svalna i formen i 10 minuter innan kakan stjälps upp.
Pudra över florsocker och servera fruktkakan i tunna skivor, gärna med ett glas sherry till.
Ingredienser:
8 cl tranbärsjuice
3 cl limejuice, färskpressad
4 cl gin, valfritt
3 cl Vit Sirap
is
Garnering:
2 msk Rörsocker Strö
1 tsk kanel
frysta lingon
kanelstång
Gör så här:
Blanda rörsocker och kanel i en skål.
Gnid lite lime längs kanten på glaset och doppa i socker- och kanelblandningen.
Fyll glaset med is.
Mät upp tranbärsjuice, limejuice, sirap, kanel och ev gin i en shaker.
Fyll på med is och skaka tills iskall.
Sila upp drinken i glaset och dekorera med frysta lingon och en kanelstång.
Mängd: ca ½ liter
Ingredienser:
4 dl avrunnen bär- eller fruktsaft
4 dl Gelésocker Multi
Gör så här:
Blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 30 sekunder.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda geléglas eller burkar.
Förslut.
Förvara kallt.
Smaksätt gärna gelén med lite sherry, portvin eller konjak.
Eller låt ett par kvistar örtkrydda som t ex mynta eller timjan koka med.
Antal: ca 30 stycken
Ingredienser:
100 g smör
5 dl vetemjöl
4 msk Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
5 tsk bakpulver
3 dl mjölk
3 äggulor
1/2 citron, gärna obesprutad, rivet skal
3 äggvitor
Smält smör att pensla munkpannan med, florsocker pudra över och en god sylt att doppa dem i
Gör så här:
Smält smör och låt svalna något.
Blanda samman alla torra ingredienser.
Vispa ner mjölk, äggulor och smält smör samt rivet citronskal.
Vispa äggvitor till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Hetta upp en munkpanna och pensla med lite smält smör.
Klicka i smet så att det nästan fyller fördjupningarna i järnet.
Snurra runt dem ett halvt varv och grädda vidare tills genomgräddade.
Tips:
Använd ett grillspett eller en gaffel.
Lägg de färdiga äppleskivorna på en tallrik med florsocker.
Pudra över rikligt med florsocker när alla är färdiga och doppa dem i en god sylt och avnjut!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|