Senaste inläggen

Av Maria - 23 december 2024 12:15

Måndag:

Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)


Färsk frukt.


Tisdag:

Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:

Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.

Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.


Semlor.


Onsdag:

Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.

Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.


Kräm på torkad frukt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.


Fruktsallad:

Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.

Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.

Hackade nötter över är gott och nyttigt.


Fredag:

Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.


Hirams plättar med iskall sylt:

Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.

Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.

Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned  äggsmeten.

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.

Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.

Hit går det att förbereda.

Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.

Pudersocker över och snabbservering.


Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.


Helens bästa äppelkaka.


Söndag:

Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.

Finstrimlad vitkålssallad.


Päronhalvor med kolasås och valnötshack.

Av Maria - 23 december 2024 09:00

Måndag:

Rotfruktsgratäng:

Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka.

Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form.

Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna.

Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen.

Grädda i 225 grader, ca 50 minuter.

Servera ev. med knaperstekt bacon.


Tisdag:

Fisk i folie:

Skiva en purjolök och hacka 4 tomater.

Fördela torskfilé, 100-125 g per person på fyra folieark.

Fyll på med purjolök, tomat och fördela 4 msk hackad basilika.

Blanda samman 3 msk smör med salt och citronpeppar.

Klicka det över fisken.

Tillaga i ugn, 225 grader, ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis.


Onsdag:

Röda soppan:

Koka 500 g hela tomater under ca 5 minuter i lättsaltat vatten.

Puréa dem sedan genom en sil.

Fräs 1 msk av vadera smör och mjöl i en kastrull.

Späd med 5 dl mjölk, lite i taget och koka under omrörning några minuter.

Rör i tomatpurén.

Koka upp och smaka av med salt, peppar, en gnutta socker  och lite riven muskot.


Torsdag:

Pasta med kassler:

Koka 4 portioner pasta och tina 2 dl gröna ärter.

Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar.

Börja med att fräsa lök och morötter i lite smör i en panna, tillsätt paprika och kassler.

Låt allt steka några minuter.

Blanda ner 2 msk chilisås i pastan.

Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.


Fredag:

Tunnbrödsrulle med kalkon.


Lördag:

Parmesanpaj.


Söndag:

Strimlad skinkschnitzel med ananas:

Strimla och bryn 400 g skinkschnitzel och 1 gul lök i 1 klick smör.

Krydda med 1 tsk salt, 1 krm parpikapulver, 1 krm ingefära och lite svartpeppar.

Blanda i 1 liten (200 g) bruk ananasbitar med naturell juice.

Späd med 2 dl köttbuljong ohc låt allt puttra ihop under lock ca 30 minuter.

Rör sist i 1 dl créme fraiche blandad med 1 msk vetemjöl, koka ett par minuter.

Servera med kokt ris och strimlad kinakål.

Av Maria - 23 december 2024 06:30

Måndag:

Mustiga soppan:

Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.

Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.

Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.


Tisdag:

Småländska potatisbullar:

Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.

Forma bullar och stek guldgula i lite smör.

Servera med lingon och stekt fläsk.


Onsdag:

Halstrad färsbiff:

Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.

Späd med 2 msk vatten.

Forma 8 biffar och stek i lite olja.

Servera med klyftpotatis och tomatsallad.


Torsdag:

Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.

Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.


Fredag:

Tortilla med korv


Lördag:

Fiskgratäng hollandaise:

Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.

Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.

Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.

Gör en sats potatismos.

Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.

Häll över hollandaisesåsen.

Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.

Strö över dill.


Söndag:

Parmesanpanerad kyckling med bulgursallad

Av Maria - 22 december 2024 13:45

Jäsning: 1 timme + 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Bullar:

50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
½ g saffran
1 ½ dl socker
1 tsk salt
1 tsk grovmalen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

 

Fyllning:
100 g smör
1 ½ dl farinsocker
2 tsk kanel
1 ½ dl torkade tranbär
1/2 dl mandelspån
Ett ägg till pensling
 
Glasyr:
4 dl florsocker
4 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Värm mjölk och smör till 37 grader.
Rör ut jästen i vätskan och blanda i saffran, salt, socker och kardemumma.
Tillsätt mjölet - lite i taget - använd bara så mycket så att degen blir smidig, men fortfarande kladdig. Låt jäsa under duk i en timme.
 
Kavla ut degen till en stor rektangel och bred ut blandningen av smör, farinsocker, kanel, tranbär och mandelspån över den.
Rulla ihop som en rulltårta och skär i 2 cm tjocka skivor.
Lägg bullarna intill varandra i en långpanna och låt jäsa under duk i ytterligare en halvtimme.
 
 
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.
Låt svalna och ringla över glasyren av florsocker, vatten och vaniljsocker.
Bryt i bitar och servera.
Bakat · Jul · Saffran
Av Maria - 22 december 2024 12:15

Ingredienser:

5 cl whisky
2 cl sockerlag
1 ägg
5 droppar bitters


Gör så här:

Torrskaka alla ingredienser för att bygga textur i drinken.
Skaka sedan drinken kall med is.
Dubbelsila upp i ett kylt cocktailglas och riv lite muskot på toppen.

Av Maria - 22 december 2024 07:15

Antal: 4 glas


Ingredienser:

Traditionell:
6 äggulor
1½ dl Rörsocker Strö
1½ dl mjölk
2-3 msk cognac


Alkoholfri:
Byt ut mjölk och cognac till;
2 dl mandelmjölk
skalet av 2/3 apelsin


Gör så här:

Vispa äggulor och socker till en krämig smet.

Häll i mjölken och smaksätt med cognac eller alkoholfri variant.

Vispa tills det blir skummigt.

Häll upp i glas om den ska vara kall eller värm på den i kastrull några minuter för att sedan häll upp i glas.

Skeda på lite skum och servera med lite rörsocker på toppen.

Testa gärna äggtoddyn med limoncello istället för cognac.

Av Maria - 22 december 2024 07:15

Ingredienser:

2 förp sill (minutsill)
1 granatäpple
2-3 bitar pomerans
50 g purjolök
1 kruka dill

2-3 lagerblad
1 chilifrukt (liten)
3 msk akvavit
10-15 svartpepparkorn


Gör så här:

Ta upp sillen ur sin färdiga 1-2-3 lag, spara lagen.

Skär den i små bitar om ca 1-2 cm.
Tvätta och strimla purjolöken.

Finhacka chili.
Hacka ner pomerans något.

Dela granatäpplet och pressa ut kärnor och saft.

(Man kan också dela granatäpplet i 4 delar och slå ut kärnorna med en träslev).

Blanda alla ingredienser i en skål och lägg i lagerblad och häll på akvavit.

Häll på den sparade 1-2-3 lagen.
Lägg upp i lämplig burk, förvara i kyl.

Av Maria - 21 december 2024 13:45

Jäsning: ca 30 minuter + 20 minuter


Ingredienser:

100 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
7 dl vetemjöl
ca 1 liter rapsolja till fritering
strösocker till garnering


Gör så här:
Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen.

Smula ner jästen och lös den i blandningen.

Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg.

Jäs under duk i cirka en halvtimme.

 


Dela degen i små bitar och rulla dem till runda bollar – som köttbullar i storlek ungefär.

Jäs i ytterligare 20 minuter under duk.

 


Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna (använd en termometer för att se till att den håller sig under 180 grader) och fritera bollarna i cirka en minut och vänd dem så att de får färg runt om.

Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards