Senaste inläggen

Av Maria - 16 december 2024 14:15

Måndag:

Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.

Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.


Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.


Tisdag:

Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Makrillgratäng:

Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.

Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.

Pressad potatis och sallad till.


Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.


Torsdag:

Ärter med fläsk.


Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.


Fredag:

Kyckling-allt-i-ett:

Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.

Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.

Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.


Chokladbiskvier.


Lördag:
Tomat- och sardellfisk:

Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.

20 minuter i 225 grader.

Ris och gröna ärter.


Citruskaka.


Söndag:

Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.


Rågbrödsgröt med bär och grädde.

Av Maria - 16 december 2024 11:15

Måndag:

Pasta cabonara:

Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.


Knäckiga sesamkex.


Tisdag:

Karibisk kyckling:

Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.

Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.

Låt allt bli varmt.

Servera med basmatiris och limeklyftor.


Avokadokräm:

Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.

Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.


Onsdag:

Kinesisk karré:

Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.

Servera med ris, sötsur sås och ananas.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Bästa linssoppankryddigt knäckebröd med krämig getost.


Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.

Ät med kall blåbärskräm.


Fredag:

Fyllda paprikor:

Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.

Gratinera med riven ost i 225 grader.

Sallad och guacamole till.


Mandelkaka:

Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.

Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.

Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.

Sylt och grädde till.


Lördag:

Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.


Ugnsbakade fikon:

Kryssa toppen och ringla honung över.

Baka 10 minuter i 200 grader.



Servera med marsipankräm:

mascarpone rörd med riven mandelmassa.


Söndag:

Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.


Crème caramel.

Av Maria - 16 december 2024 08:15

Måndag:

Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.


Risi frutti.


Tisdag:

Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.


Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.


Onsdag:

Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.


Nyponsoppa med mandelbiskvier.


Torsdag:

Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.


Tunna pannkakor.


Fredgag:

Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.


Färsk frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:

Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli  (aioli - lätt variant) och gott bröd.


Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.


Söndag:

Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.


Strutar med glass och varm hjortronssylt.

Av Maria - 15 december 2024 12:00

Jäsning: 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 250 grader, 5-8 minuter


Ingredienser:

Bullar:

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl

 

Fyllning:
riven mandelmassa
 
Garnering:
1 vispat ägg
1 dl hackade mandlar
florsocker
vatten
 
Gör så här:
Smält smöret och blanda ner mjölken.
Värm till 37 grader.
Rör i den smulade jästen så att den löser sig och därefter socker, salt, kardemumma och så mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att arbeta.
Ett tips är att använda så lite mjöl det bara går och sedan fylla på vid utbakningen om det behövs istället.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
 
Dela i två delar.
Baka ut med mjöl och kavla till tunna fyrkanter.
Riv över mandelmassa och rulla ihop som en rulltårta.
Skär i två centimeter tjocka skivor och lägg i formar eller på smord plåt.
Jäs under duk i ytterligare 30 minuter och pensla med uppvispat ägg.
 
Grädda i 250 grader i 5-8 minuter.
Strö över de hackade nötterna.
Blanda vatten och florsocker till en lättrinnande glasyr och ringla över.
Av Maria - 15 december 2024 10:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:

1 ägg
1-2 msk florsocker
5 cl cognac


Gör så här:

Dela ägget.

Vispa gula och socker med sked direkt i glaset tills det tjocknat.

Späd eventuellt med konjak och fortsätt vispa.
Vispa vitan hårt med 1 tsk socker och toppa glaset med den.

Av Maria - 15 december 2024 09:00

Antal: 4 glas


Ingredienser:

75 cl vitt vin
2 dl Rörsocker Strö
2 kanelstänger
8 kryddnejlikor
1 pomeransskal


Garnering:
apelsinskivor


Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en gryta och värm under omrörning, men koka inte.

Sila och häll upp i glas.

Garnera med en apelsinskiva.

Av Maria - 15 december 2024 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk flytande honung
0,5 g saffran
3 dl vispgrädde
 
Topping:
pistagenötter
granatäpplekärnor
choklad (gärna vackra chokladägg)
 
Gör så här:
Vispa äggulor, socker, honung och saffran fluffigt.
Vispa grädden i en separat bunke och vänd sedan ner i äggvispet.
Häll glassmeten i glassmaskin eller häll över i en form och ställ i frysen i ca 4 timmar.
Servera glassen med hackade pistagenötter, granatäpplekärnor och eventuellt chokladägg.
Av Maria - 15 december 2024 06:45

Ingredienser:

2 förp bruna senapsfrön [2 x 28g]
4 msk honung
3 msk grädde
3 msk senapspulver
1 tsk salt
3 tsk vit balsamvinäger


Gör så här:

Täck fröna med vatten och låt dom dra 10-12 timmar, eller över natten.
Mortla eller mixa fröna till en grund så det blir en pasta för resten av senapen.
Lägg senaps ”pastan” i en skål och blanda med resterande ingredienser.

Lägg upp i lämpligt burk och låt den mogna i några dagar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards