Senaste inläggen

Av Maria - 21 oktober 2024 16:15

Måndag:

Spenatsoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.

Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.

Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.

Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.

Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.


Tisdag:

Broccoligryta med korv:

Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.

Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.

Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.

Häll ner i pannan och rör om.

Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.


Onsdag:

Bakad potatis:

Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.

Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.

Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.

Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.

Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.

Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.

Servera till potatisen.


Torsdag:

Ostgratinerad fiskfilé:

Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.

Salta och peppra, lägg i smord form.

Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.

Lägg 4 tomathalvor bredvid.

Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.

Koka 4 portioner pasta.

Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.

Lägg upp fisken portionsvis på pastan.


Fredag:

Färsbiffar med rödbeta och pasta:

Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.

Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.

Stek biffarna i lite smör.

Koka pastan.


Lördag:

Kycklingpaj med currysmak.


Söndag:

Schnitzel med fyllning.

Av Maria - 21 oktober 2024 11:15

Måndag:

Pasta cabonara:

Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.


Knäckiga sesamkex.


Tisdag:

Karibisk kyckling:

Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.

Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.

Låt allt bli varmt.

Servera med basmatiris och limeklyftor.


Avokadokräm:

Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.

Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.


Onsdag:

Kinesisk karré:

Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.

Servera med ris, sötsur sås och ananas.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Bästa linssoppankryddigt knäckebröd med krämig getost.


Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.

Ät med kall blåbärskräm.


Fredag:

Fyllda paprikor:

Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.

Gratinera med riven ost i 225 grader.

Sallad och guacamole till.


Mandelkaka:

Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.

Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.

Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.

Sylt och grädde till.


Lördag:

Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.


Ugnsbakade fikon:

Kryssa toppen och ringla honung över.

Baka 10 minuter i 200 grader.



Servera med marsipankräm:

mascarpone rörd med riven mandelmassa.


Söndag:

Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.


Crème caramel.

Av Maria - 21 oktober 2024 07:45

Måndag:

Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.


Risi frutti


Tisdag:

Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.


Fruktyoghurt.


Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.


Lätt ostkaka, hallonsylt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.


Färsk frukt.


Fredag:

Fiskgryta med morötter, saffran.


Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.


Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.


Glace au four:

Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.

Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.

Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.


Söndag:

Kyckling med ris och curry.


Päronhalvor med varm chokladsås.

Av Maria - 21 oktober 2024 06:30

Måndag:

Mustiga soppan:

Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.

Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.

Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.


Tisdag:

Småländska potatisbullar:

Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.

Forma bullar och stek guldgula i lite smör.

Servera med lingon och stekt fläsk.


Onsdag:

Halstrad färsbiff:

Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.

Späd med 2 msk vatten.

Forma 8 biffar och stek i lite olja.

Servera med klyftpotatis och tomatsallad.


Torsdag:

Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.

Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.


Fredag:

Tortilla med korv


Lördag:

Fiskgratäng hollandaise:

Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.

Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.

Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.

Gör en sats potatismos.

Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.

Häll över hollandaisesåsen.

Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.

Strö över dill.


Söndag:

Parmesanpanerad kyckling med bulgursallad

Av Maria - 20 oktober 2024 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl röda linser
gul lök
vitlöksklyfta
potatis
½ selleri
röd paprika
½ blomkål
2 msk smör
1 tsk gurkmeja
½ citron
4 dl vatten
1 tsk salt

 

Gör så här:

Skölj och rensa linserna ordentligt.

Fräs lök, potatis och alla grönsaker i fettet i en vid gryta.

Tillsätt gurkmejan.

Häll över citronsaften och vattnet.

Tillsätt de röda linserna.

Koka under lock ca 10 minuter.

Rör om någon gång under tiden.

Smaka av med salt.

Strö på citronskal.

Av Maria - 20 oktober 2024 14:30

Antal: 24 stycken

Ugn: 200 grader, ca 8 minuter

Vila: ca 30 minuter i kylen


Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 dl havregryn

2 dl (120 g) vetemjöl

1 litet ägg


Mousse:
250 g rabarber

1 vaniljstång

2 msk röd outspädd saft, gärna rabarbersaft

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 dl kesella

12 jordgubbar

Ev. myntablad


Gör så här:

Rör smör, socker, havregryn och mjöl.

Rör i ägget och arbeta ihop till en deg.

Sätt ugnen på 200 grader.

Låt degen ligga i kylen ca 30 minuter.


Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 24 delar, tryck ut degen i 24 aluminiumformar.

Mjöla fingrarna om degen klibbar.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.

Låt kakorna kallna och stjälp dem ur formarna.


Skär rabarbern i skivor.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

Koka rabarber, saft, socker, vaniljstång och frön till en tjock kräm 5-10 minuter.

Låt kallna.

Hit kan man förbereda.


Vispa grädden hårt och blanda ner den och kesellan i rabarberkrämen.

Låt moussen stå i kylen till servering.

Klicka moussen i havreformarna och garnera med en halv jordgubbe och ev. myntablad.

Av Maria - 20 oktober 2024 12:30

Antal: 20 stycken

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

Botten:
200 g sötmandel
3 dl Florsocker
2 äggvitor


Kräm:
150 g smör
1½ dl Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk kakao
2 äggulor


Glasyr:
150 g choklad, ljus eller mörk, av hög kvalitet
2 msk kokosfett eller 1 msk olja


Gör så här:

Mal mandeln.

Blanda mandel och florsocker.

Tillsätt vitorna och arbeta samman till en slät smet.

Skeda upp smeten i småkaksformar.

Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter.

Låt kallna.

 

Rör smör och muscovadorörsocker smidigt.

Sikta ner kakaon och rör i äggulorna.

Fördela fyllningen på bottnarna.

Sätt in kakorna i frysen i 30 minuter.

Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad.

Doppa krämen på kakorna i den smälta chokladen.

Ställ i kylskåp för att stelna.

Förvaras i kylskåp.

Av Maria - 20 oktober 2024 09:45

Antal: 6-8 bitar

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + 35 minuter


Ingredienser:

4 dl mandelmjöl

1 dl riven parmesan

1 ägg

25 g kallt smör i bitar

ca 300 g broccolibuketter

3 dl grädde

3 ägg

Salt

Peppar

1 liten burk urkärnade svarta oliver

50 g ädelost


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Kör mandelmjöl, parmesan, ägg och smör snabbt i matberedare.
Platta ut degen i en form.
Om den känns för kladdig kan man fukta fingrarna med lite vatten.
Grädda i 10 minuter.
Förväll broccolibuketterna i saltat vatten ca 2 minuter.
Häll av vattnet och låt svalna.
Vispa ihop grädde och ägg med lite salt och peppar till äggstanning.
Fördela broccolin i det förgräddade pajskalet och lägg ut oliverna.
Smula ner ädelosten.
Häll över äggstanningen.
Grädda i ugnen ca 35 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards