Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g falukorv
2 dl buljong
2 paket djupfrysta sopp- eller sommargrönsaker, ca 500 g
Persilja, hackad
Gör så här:
Dra skinnet av korven och skär den i strimlor.
Koka upp buljongen.
Lägg i grönsakerna och koka dem enligt anvisningen på paketet.
Lägg i korven då 5 minuter av koktiden återstår.
Strö hackad persilja över.
Servera med tex kokt potatis och sås av gräddfil + gräddfil, potatis- eller rotmos och senap.
Bonniers nya kokbok, 1982
Antal: 8-10 portioner
Ingredienser:
500 g laxfilé (med skinn)
½ dl salt
½ dl strösocker
10 kryddpepparkorn
1 liten kanelstång
½ tsk riven muskot
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 stjärnanis
5 hela nejlikor
Gör så här:
Mortla eller mal (i elektrisk kryddkvarn) kryddpeppar, kanel, stjärnanis och nejlikor till en fin kryddmix.
Blanda med svartpeppar, riven muskot, salt och socker.
Gnid in detta på laxens köttsida och lägg den med skinnsidan nedåt i en liten form som noga plastas in.
Låt stå i kylen i 24 timmar.
När laxen är färdiggravad klarar den sig ca 1 vecka i kylskåp, men den går som sagt även bra att frysa in.
Ska man grava lax måste man frysa in den i ett dygn, antingen innan man gravar eller efter.
Ingredienser:
225 g frysta lingon
1 päron, skalat och rivet
3/4 dl syltsocker
1 kanelstång
Gör så här:
Koka lingon, päron, syltsocker och kanelstång på medelvärme ca 10 min.
Låt marmeladen kallna.
Tips!
Lingonmarmelad med päron och kryddad med kanel passar perfekt med en bit ost på en liten bit knäckebröd.
Måndag:
Pasta med grön ärtpesto:
Mixa 3 dl kokta ärter, 1 dl riven parmesan, 1 dl olivolja och 1 dl rostade och saltade solrosfrön.
Blanda med nykokt pasta och ringla över extra olivolja.
Krämig fruktyoghurt.
Tisdag:
Rödbetor, ugnsbakade i klyftor med olja och flingsalt.
Servera på salladsbädd med getost, honung, gurka och solrosfrön.
Chokladsemla - lite kakao och florsocker i grädden och mörk chokladhack i mandelmassan.
Onsdag:
Cornflakesstekta laxnuggets, pommes frites och apelsin- och ingefärsmajo.
Mixa 4 dl frysta blandade bär, ½ dl socker och 3-4 dl crème fraiche. Fördela i glas, servera genast.
Torsdag:
Färsfyllda kåldolmar med sky, lingon och kokt potatis.
Passionsfrukt och hallon.
Fredag:
Frasiga smördegsknyten med späda skott och sallad till med avokado, sparris och blandade bönor.
Ugnsstekta bananer:
Dela bananer på längden, lägg i ugnsform.
Pensla med lönnsirap och limesaft, stek ca 10 minuter i 225 grader.
Vispad grädde till.
Lördag:
Getost- och pestolasagne:
Varva lasagneplattor med kokta linser, avrunnen bladspenat, béchamelsås och rikligt med smulad getost och grön pestoröra.
Sås och riven gratängost överst, ca 25 minuter i 200 grader.
Mixa 1 liter snoppade jordgubbar med 1 burk sötad kondenserad mjölk.
Frys ca 2 timmar, rör om då och då.
Servera i små bägare.
Söndag:
Flygande Jacob:
Rensa en färdiggrillad kyckling och lägg i ugnssäker form.
Vispa grädde, blanda med chilisås och bre över kycklingen.
Fördela bananskivor och jordnötter över chiligrädden.
Gratinera ca 15 minuter i 175 grader.
Ris och sallad till.
Krustader fyllda med choklad-philadelphia, garnera med hallon.
Måndag:
Fiberbulle med salami och oliver:
Fördela tunt med smör på underdelen av 4 fiberrika bullar.
Lägg på sallad och skivor och 2 tomater.
Fyll på med 2 salamiskivor per bröd.
Skiva en knapp dl gröna oliver och fördela dem på salamin.
Lägg på andra halvan av baguetten.
Servera med sallad.
Tisdag:
Basilikapasta:
Fräs skivor av 1 squash, 2 slantade morötter och 2 dl broccolibuketter i 1 msk olivolja tills de är nästan mjuka.
Tillsätt 4 msk hackad persilja och 1 burk musslor (200 g).
Salta och peppra.
Blanda i 4 portioner kokt pasta och droppa över citron.
Onsdag:
Foliekokt torsk med hackat ägg:
Skär 600 g torskfilé i portionsstora bitar.
Ringla över lite flytande margarin.
Smaksätt med några droppar citron, salt och peppar.
Sätt in i ugn, 200 grader ca 15 minuter.
Hacka 1 kokt ägg och blanda det med 4 msk hackad dill.
Servera torsken med ägghacket och pressad potatis.
Torsdag:
Ugnspannkaka:
Skär 150 g rökt skinka i tärningar, hacka 1 gul lök.
Fräs skinka och lök i lite smör.
Vispa ihop 3 ägg med 4 dl mjölk och 1 msk vetemjöl.
Lägg skinkfräset i en form.
Häll över äggstanningen och grädda i 200 grader ca 25 minuter.
Servera med tomatsallad.
Fredag:
Kassler med ananas:
Lägg 8 skivor kassler i en smord form, smaksätt med 1 tsk mejram.
Lägg över 1 burk krossad ananas.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå ananasen.
Smaksätt med salt och peppar. Strö över 4 msk riven ost.
Sätt in i 225 grader ca 10 minuter.
Servera med ris och sallad.
Lördag:
Risotto med bacon, ärter, majs och paprika.
Måndag:
Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:
Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.
Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.
Semlor.
Onsdag:
Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.
Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.
Kräm på torkad frukt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.
Fruktsallad:
Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.
Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.
Hackade nötter över är gott och nyttigt.
Fredag:
Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.
Hirams plättar med iskall sylt:
Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.
Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.
Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned äggsmeten.
Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.
Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.
Hit går det att förbereda.
Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.
Pudersocker över och snabbservering.
Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.
Söndag:
Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.
Finstrimlad vitkålssallad.
Päronhalvor med kolasås och valnötshack.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
500 g kalvfärs
2 dl hasselnötter
1 dl ricottaost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta, kan uteslutas
½ tsk finhackad rosmarinblad
3-4 msk smör till stekning
Till servering och garnering:
1 rosmarinkvist, plockade blad
1 sats rårörda lingon
Gör så här:
Hacka hasselnötterna fint, men spara gärna lite grovhackade nötter till garnering.
Blanda ricotta med salt, peppar och vitlök i en bunke.
Blanda finhackade rosmarinblad och nötter.
Blanda i färsen.
Forma färsen till små köttbullar.
Stek i smöret i ca 3 minuter, i tre omgångar.
Efterstek utan lock ca 5 minuter, eller tills de är genomstekta.
Strö eventuellt över sparade nötter.
Toppa med rosmarinblad.
Servera med rårörda lingon.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
420 g färdig inlagd sill (5 minuters sill)
Sås:
2 msk svensk senap
1 msk mörk fransk senap
3 msk socker
1 msk rödvinsvinäger
1 msk kikkomansoja
1 msk vatten
4 msk finskuren färsk dill
1 msk finskuren gräslök
Salt
Nymalen vitpeppar
1½ dl rapsolja
1 dl filmjölk
Garnering:
Dill
Gräslök
Nyriven pepparrot
Gör så här:
Sås:
Blanda samtliga ingredienser utom rapsolja och filmjölk till sockret löst sig.
Rör ner oljan och sist filmjölken, krydda med nymalen vitpeppar och salt.
Låt sillen rinna av och blanda ner den i senapssåsen.
Låt dra och garnera med dill, skuren gräslök och nyriven pepparrot.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|