Senaste inläggen
Antal: 2-3 formbröd
Jästid: 10 minuter + 25 minuter
Ugn: 200 grader, ca 25 - 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
7 dl mjölk
50 g smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk rivet pomeransskal
12 dl grahamsmjöl (720 g)
5 - 6 dll vetemjöl (300 - 360 g)
1 1/2 dl russin
Gör så här:
Smält matfettet, häll på mjölken och värm till 37 grader.
Slå blandningen över den smulade jästen och rör om. Tillsätt salt, pomeransskal, grahamsmjöl och vetemjöl blandat med russin och arbeta degen smidigt.
Låt den jäsa 10 minuter.
Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den.
Forma till 2 eller 3 längder, lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa ca 25 minuter.
Grädda i 200 graders varm ugn ca 25 - 30 minuter.
Ugn: 175 grader, 20 minuter
Ingredienser:
3 ägg
2 dl Muscovadosirap
3 mogna bananer
2 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Vispa ägg och muscovadosirap pösigt.
Skala och mosa bananerna och vänd ner i äggsmeten.
Blanda samman övriga ingredienser och vänd ner i smeten.
Häll upp i muffinsformar och baka dem i 175 °C i 20 minuter.
Ingredienser:
1 gul lök
2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
3 krm chiliflakes eller 1 röd pepparfrukt
2 tsk garam masala
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
4 dl vatten
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald kummin
1 krm malen kanel
400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
2 msk limesaft
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Skala och pressa vitlöken.
Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten.
Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, kummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime. R
ör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter.
Smaka av med salt, peppar och curry samt chili.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, 15 minuter
Ingredienser:
150 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk ingefärssirap från den syltade ingefäran
1 tsk kanel
½ dl finhackad syltad ingefära
50 g finhackad mörk choklad
3 dl (180 g) vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör, socker och ingefärssirap i en skål och rör om med en gaffel tills det blir pösigt.
Blanda ner kanel, ingefära, choklad och vetemjöl.
Rulla bollar och platta ut dem något med fingrarna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
Rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g margarin eller smör
1 dl vatten
Gör så här:
Smörj och bröa en rund veckad eller slät hålform eller avlång bakform, ca 2 liter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smaksätt med citronskal.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.
Smält matfettet, häll i vattnet och koka upp det.
Rör ner det i smeten.
Häll den genast i formen.
Gräddning:
Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader.
Grädda 35-40 minuter.
Låt kakan svalna något innan den stjälps upp på galler och låt den gärna kallna under formen.
Förvaring:
Kakan är godast nybakad men håller sig bra 4-6 dagar i plastpåse på sval plats.
I frysen ca 6 månader.
Tips!
Minskar man sockret till 2 dl kakan luftigare konsistens.
Sockerkaka med apelsin eller vanilj:
Smaksätt smeten med rivet skal av 1 apelsin istället för citron.
Byt ut en del av vattnet mot apelsinjuice eller nypressad saft.
Citronskalen kan bytas mot 1-2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker.
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad.
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Måndag:
Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.
Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.
Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.
Tisdag:
Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Makrillgratäng:
Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.
Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.
Pressad potatis och sallad till.
Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.
Torsdag:
Ärter med fläsk.
Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.
Fredag:
Kyckling-allt-i-ett:
Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.
Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.
Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.
Chokladbiskvier.
Lördag:
Tomat- och sardellfisk:
Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.
20 minuter i 225 grader.
Ris och gröna ärter.
Söndag:
Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.
Måndag:
Mustiga soppan:
Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.
Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.
Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.
Tisdag:
Småländska potatisbullar:
Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.
Forma bullar och stek guldgula i lite smör.
Servera med lingon och stekt fläsk.
Onsdag:
Halstrad färsbiff:
Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.
Späd med 2 msk vatten.
Forma 8 biffar och stek i lite olja.
Servera med klyftpotatis och tomatsallad.
Torsdag:
Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.
Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.
Fredag:
Lördag:
Fiskgratäng hollandaise:
Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.
Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.
Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.
Gör en sats potatismos.
Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.
Häll över hollandaisesåsen.
Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.
Strö över dill.
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|