Alla inlägg under april 2011

Av Maria - 14 april 2011 17:45

Antal: ca 8-10 personer


Ingredienser:

225 g smör

3½ dl ljusbrunt farinsocker

2 nektariner, skivade

150 g blåbär eller björnbär

1 lime

4 ägg

3½ dl vetemjöl

1 tsk malen kardemumma

Salt


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150°C. Smörj en låg gratängform (20x35 cm) med 2 msk smält smör och strö över ½ dl farinsocker.
  • Fördela frukt och bär jämnt i formen och riv det gröna skalet på limen över.
  • Pressa saften ur limen. Vispa 200 g smör med 3 dl farinsocker och limesaft till en lätt och luftig blandning. Vispa sedan i ägg, vetemjöl, kardemumma och en nypa salt. Fortsätt att vispa till en luftig smet. Häll smeten över frukten.
  • Grädda pajen 50 minuter tills den är gyllenbrun och har stelnat. Ta ur pajen ur ugnen och stjälp upp den på ett uppläggningsfat, gärna ett fyrkantigt. Servera pajen ljummen eller kall. Gott med vaniljglass till.
ANNONS
Av Maria - 13 april 2011 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6 dl kokt kamut (ca 3 dl före kokning), kamut finns i välsorterade hälsokostaffärer

1 broccolistånd

3 kokta rödbetor

2 msk olivolja

Salt

Peppar

1 dl riven parmesanost

50 g rostade pinjenötter


Gör så här:

  • Koka kamutkornen enligt anvisningarna på paketet (ca 40 minuter). Bryt broccolin i små buketer och skär rödbetorna små kuber. Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn broccolin in någon minut. Tillsätt kamutkornen och rödbetorna och blanda om tills allt blir varmt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på ett serveringsfat och strö över parmesanost och pinjenötter.
ANNONS
Av Maria - 12 april 2011 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 palsternackor

2 morötter

2 svartrötter

2 gulbetor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

½ msk spiskummin

1 tsk cayennepeppar

2 tsk torkad basilika

2 lagerblad

1 msk tomatpuré

1 liter grönsaksbuljong

1 burk kikärtor

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Skala och riv alla grönsaker grovt. Hetta upp en gryta och bryn grönsakerna i lite olja. Tillsätt kryddor och häll på buljong. Låt koka i 20 minuter. Häll i kikärtorna och smaka av med salt och peppar.
Av Maria - 11 april 2011 15:41

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 gul paprika

1 aubergine

1 msk solrosolja

3 dl sötpotatis i bitar

4 hela nejlikor

½ msk korianderfrön

½ msk curry

1 tsk gurkmeja

1 tsk chiliflakes

1 burk hela tomater

1 burk kokosmjölk

Saft av 1 lime

Salt

Svartpeppar

500 g laxfilé


Gör så här:

  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Skär paprika och aubergine i mindre bitar.
  • Hetta upp en gryta med olja och lägg i lök, grönsaker, sötpotatis och alla kryddor.
  • Bryn alltihop i några minuter och tillsätt sedan tomater och kokosmjölk.
  • Pressa limen och smaka av med salt och peppar.
  • Låt koka i 15 minuter.
  • Skär laxfilén i mindre bitar och tillsätt i grytan och sjud i ytterligar 3 minuter.
  • Servera grytan med en klick turkisk yoghurt.
  • Dekorera gärna med några kronblad från en ätlig blomma, tex ringblomma.
Av Maria - 10 april 2011 11:11

Antal: till ca 1½ kg fläskkött


Ingredienser:

½ dl färskpressad citronsaft

½ dl vitvinsvinäger

½ dl olivolja

½ dl cane syrup/rörsockersirap

4 rivna eller finhackade vitlöksklyftor

1 tsk sambal oelek

½ tsk mald svartpeppar


Gör så här:

  • Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
  • Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
  • Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
  • Låt ligga i kylskåp ett par timmar.
  • Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.
Av Maria - 9 april 2011 17:12

Antal: till ca 1 kg kycklingdelar


Ingredienser:

½ dl cane syrup/rörsockersirap

2 msk dijonsenap

4 msk vitt vin

4 msk olivolja

2 tsk paprikapulver

2-4 finhackade eller rivna vitlöksklyftor

1 röd finhackad chilifrukt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

  • Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
  • Lägg kycklingdelarna i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
  • Skaka om så att kycklingdelarna täcks av marinaden.
  • Låt ligga  i kylskåp i några timmar.
  • Skaka om påsen då och då under tiden kycklingen marineras.
Av Maria - 8 april 2011 17:30

Antal: ca 25 stycken


Ingredienser:

2 pkt halloumiost (á 250 g)

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

1 rödlök

2 msk olivolja

Svartpeppar

Eventuellt flingsalt


Material:

Träspett


Garnering:

Färsk timjan eller bladpersilja


Gör så här:

  • Skär halloumi, paprika och lök i mindre bitar. Hetta upp stekpanna med lite olivolja i och stek bitarna runt om. Strö på svartpeppar och eventuellt lite flingsalt.
  • Varva paprika, lök och ost på spett och lägg upp tillsammans med färska örter.
Av Maria - 7 april 2011 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 - 12 pilgrimsmusslor

1 msk olivolja

1 msk smör

Salt

Peppar

Saften av en ½ citron


Garnering:

2 msk finhackad rödlök

1 msk kapris

2 msk rostade pinjenötter

Röda vinbär

Citronrasp


Gör så här:

  • Hetta upp en stekpanna med olivolja och smör. Bryn musslorna hastigt runt om så att de får färg med inte blir genomstekta.
  • Strö på lite salt, svartpeppar och färskpressad citron.
  • Lägg musslorna på ett serveringsfat och toppa med rödlök, kapris, pinjenötter, röda vinbär och citronrasp.
  • Servera genast.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se