Direktlänk till inlägg 13 januari 2012

Frön

Av Maria - 13 januari 2012 17:00




Frön:

Växternas frön och kärnor kan användas i matlagning och bakning på många olika sätt.

En del frön, som till exempel quinoa, är ett alternativ till ris eller pasta.

Andra frön, som vallmofrön och sesamfrön, används mer som dekoration och krydda.


Alfalfafrön:

Små näringsrika frön som framförallt används till groddning.


Amarantfrön:

Stärkelserika frön från Sydamerika och Indien.

Kallas även för inkavete.


Hirs:

Skalade hirsfrön används på samma sätt som ris.

Det finns även hirsflingor.


Linfrön:

Fiberrika frön som även innehåller omega-3-fettsyror.

Kan blandas ner i müsli, gröt eller bröd.

Linfrön innehåller vätecyanid och är inte hälsosamt i stora mängder.

Livsmedelsverket rekommenderar därför hela linfrön istället för krossade och inte mer än 1-2 matskedar per dag.


Quinoa:

Fröna kan användas som alternativ till ris, potatis eller pasta eller som ingrediens i sallader och grytor.

Kan även användas i bakning.


Vallmofrön:

Frön från vallmo.

Det finns blåa och vita vallmofrön.

Används som dekoration och krydda i bröd och kakor.


Sesamfrön:

Frön från en ört som odlas i Asien och Central- och Sydamerika.

Fröna används vid bakning och matlagning.

Av sesamfrön tillverkas sesamolja som används främst i asiatisk matlagning.

Det finns svarta och ljusa sesamfrön.


Solroskärnor:

Kärnorna har en mild nötsmak och kan användas i bröd, matlagning, sallader, müslil m.m

Rosta dem gärna.

Solroskärnor i en bröddeg med bikarbonat istället för jäst får grön färg.


Psylliumfrö:

Kallas även för loppfrön.

Innehåller gelbildande fibrer som påverkar matsmältningen positivt.

Fröna går genom kroppen utan att brytas ner.

Används i müsli, gröt och bröd.


Pumpakärnor:

Pumpakärnor kan användas i bröd, matlagning, sallader, müsli m.m

Rosta dem gärna.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards