Direktlänk till inlägg 19 juni 2012
Ugn: 200 grader, 20-23 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
½ tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
1 äggula
Fyllning:
1 dl lemon curd (citronkräm på burk)
2 dl vispgrädde
ca 1 liter jordgubbar
ev blad av citronmeliss eller raspat citronskal
Gör så här:
Den kakkrispiga pajbotten kommer bäst till sin rätt om man inte lägger i grädden och jordgubbarna alltför långt i förväg.
Själva pajskalet går dock utmärkt att göra en dag i förväg.
Arbeta hastigt ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och smör så att det smular sig i matberedaren.
Tillsätt äggulan och kör så att degen formas till en boll.
Platta ut degen och lägg den i plastfolie i kylen 30 minuter.
Kavla ut degen så att den räcker till en form 23–25 cm i diameter.
Välj en form med löstagbar kant om du vill ha pajen mer som en tårta.
Klä formen med degen, och sätt in formen ca 30 minuter i kylen.
Täck ovankanten på formen med en smal remsa aluminiumfolie så är det mindre risk att den sjunker ned vid gräddningen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet 20–23 minuter.
Ta bort folien efter cirka 15 minuter.
Låt pajbottnen svalna innan fyllningen läggs i.
Var lite försiktig när du fyller pajen, den får en ganska spröd kakkaraktär.
Vispa grädden och rör i citronkrämen.
Fyll pajskalet och täck med jordgubbar i halvor, kvartar eller skivor i ett vackert mönster.
Garnera med tunna strimlor av citronskal eller citronmeliss.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 |
17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | ||||
|