Direktlänk till inlägg 19 juni 2012

Jordgubbspaj med citronkräm

Av Maria - 19 juni 2012 14:30


Ugn: 200 grader, 20-23 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
½ tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
1 äggula


Fyllning:
1 dl lemon curd (citronkräm på burk)
2 dl vispgrädde
ca 1 liter jordgubbar
ev blad av citronmeliss eller raspat citronskal


Gör så här:

Den kakkrispiga pajbotten kommer bäst till sin rätt om man inte lägger i grädden och jordgubbarna alltför långt i förväg.

Själva pajskalet går dock utmärkt att göra en dag i förväg.

Arbeta hastigt ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och smör så att det smular sig i matberedaren.

Tillsätt äggulan och kör så att degen formas till en boll.

Platta ut degen och lägg den i plastfolie i kylen 30 minuter.

Kavla ut degen så att den räcker till en form 23–25 cm i diameter.

Välj en form med löstagbar kant om du vill ha pajen mer som en tårta.

Klä formen med degen, och sätt in formen ca 30 minuter i kylen.

Täck ovankanten på formen med en smal remsa aluminiumfolie så är det mindre risk att den sjunker ned vid gräddningen.
Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda pajskalet 20–23 minuter.

Ta bort folien efter cirka 15 minuter.

Låt pajbottnen svalna innan fyllningen läggs i.

Var lite försiktig när du fyller pajen, den får en ganska spröd kakkaraktär.

Vispa grädden och rör i citronkrämen.

Fyll pajskalet och täck med jordgubbar i halvor, kvartar eller skivor i ett vackert mönster.

Garnera med tunna strimlor av citronskal eller citronmeliss.




 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 19 juni 18:25

      Antal: 4 portioner   Ingredienser:5 dl kokt, kallt råris 3 msk vatten 2 msk olja 1 msk vinäger 2 tsk rivet apelsinskal 3 krm salt 1 krm peppar 600 g kokt,kall lax eller 500 g varmrökt lax 400 g färska eller djupfrysta ...

Av Maria - Onsdag 19 juni 06:30

Antal: 8 stycken Ugn: 175 grader, 15 minter   Ingredienser:3 ägg 1 dl havregryn 1 dl kokosmjöl ½ dl psylliumfrön 1½ tsk bakpulver Salt 25 g smör 6-8 soltorkade tomater 4 msk kesella 1½ dl fetaost   Gör så här: Vispa ägge...

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27
28
29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se