Direktlänk till inlägg 19 juni 2012
Ugn: 200 grader, 20-23 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
½ tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
1 äggula
Fyllning:
1 dl lemon curd (citronkräm på burk)
2 dl vispgrädde
ca 1 liter jordgubbar
ev blad av citronmeliss eller raspat citronskal
Gör så här:
Den kakkrispiga pajbotten kommer bäst till sin rätt om man inte lägger i grädden och jordgubbarna alltför långt i förväg.
Själva pajskalet går dock utmärkt att göra en dag i förväg.
Arbeta hastigt ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och smör så att det smular sig i matberedaren.
Tillsätt äggulan och kör så att degen formas till en boll.
Platta ut degen och lägg den i plastfolie i kylen 30 minuter.
Kavla ut degen så att den räcker till en form 23–25 cm i diameter.
Välj en form med löstagbar kant om du vill ha pajen mer som en tårta.
Klä formen med degen, och sätt in formen ca 30 minuter i kylen.
Täck ovankanten på formen med en smal remsa aluminiumfolie så är det mindre risk att den sjunker ned vid gräddningen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet 20–23 minuter.
Ta bort folien efter cirka 15 minuter.
Låt pajbottnen svalna innan fyllningen läggs i.
Var lite försiktig när du fyller pajen, den får en ganska spröd kakkaraktär.
Vispa grädden och rör i citronkrämen.
Fyll pajskalet och täck med jordgubbar i halvor, kvartar eller skivor i ett vackert mönster.
Garnera med tunna strimlor av citronskal eller citronmeliss.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 |
17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | ||||
|