Direktlänk till inlägg 24 september 2013

Apelsin- och whiskyglaserad lax med saltrostad rosmarinpotatis & tranbärschutney

Av Maria - 24 september 2013 11:45

4 personer 
 
Tranbärschutney 
 
225 g tranbär, jag använde ekologiska tranbär från Polarica
2 dl hackat äpple 
0,5 dl äppelcidervinäger 
0,5 dl farinsocker (smaka av med mer) 
1 msk färsk ingefära, hackad 
1 kanelstång 
2 dl vatten
 
Blanda alla ingredienserna i en kastrull tillsammans med 2 dl vatten och låt det koka upp. När det kokat upp, sänk värmen och låt det sjuda tills tranbären spruckit och det tjocknat. Jag kokade min i cirka 25 minuter. 
Smaka av med mer socker, eventuellt lite flytande honung tills du tycker syrligheten är lagom. Jag tillsatte ungefär en 0,5 dl farinsocker till innan jag var helt nöjd med smaken. 
 
Rengör en burk med varmt vatten och häll på tranbärschutneyn i burken direkt när den är klar. Stäng locket och förvara den i kylskåpet. 
 
Apelsin- och whiskyglaserad lax
 
4 laxfiléer 
2 msk olja (att steka i) 
3 msk flytande honung 
5 msk whisky 
0,5 dl ljus soja 
0,5 dl apelsinjuice 
0,5 tsk cayenne
Salt & peppar 
 
Blanda samman flytande honung, whisky, soja, apelsinjuice och cayenne i en bunke. Lägg laxfiléerna i marinaden. Ställ in i kylskåpet så länge. 
 
Saltrostad rosmarinpotatis 
 
1 kg potatis, gärna två olika sorter i mindre storlek
2 msk olja 
1 msk flingsalt 
1 msk färsk eller torkad rosmarin 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Lägg potatisen i en bunke och häll olja ovanpå. Massera in oljan i potatisarna och strö sedan över flingsalt och rosmarin. Klä en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper och höll över potatisarna på pappret. 
 
Ugnsrosta i cirka 45 minuter. Skalet ska börjar skrynkla och insidan ska vara mjuk. Kolla med en sticka om de är klara! 
 
STEK LAXEN SÅ HÄR: 
 
När potatisen börjar bli klar i ugnen är det dags att steka på laxfiléerna. I en kastrull häll ner apelsin- och whiskymarinaden som laxen ligger i. Låt marinaden få koka upp och reducera ner till en glaze. 
 
Värm en stekpanna och häll ner en skvätt olja. Så fort stekpannan är lagom varm lägg på laxfiléerna och stek dem 3-4 minuter på varje sida. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Lägg en klick tranbärschutney på en tallrik och lägg en nystekt laxfilé ovanpå. Ringla över glazen som du kokt ner av marinaden ovanpå laxen. Ät tillsammans med saltrostade rosmarinpotatisar och gärna en krispig grönsallad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards