Alla inlägg under augusti 2013
Antal: ca 35 stycken
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g smör
1 dl råsocker
1 tsk vaniljpulver
½ dl rapsolja
½ tsk hjorthornssalt
1 dl rårismjöl
1 dl pofiber
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör smör, socker och vaniljpulver smidigt.
Tillsätt oljan lite i taget under omrörning.
Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen.
Arbeta in resten av mjölet och pofiber.
Rulla små kulor av degen.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt kakorna kallna på plåten.
Antal: 12 stycken
Ugn: 175 grader, 18-20 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl, 300 g
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl solrosolja
2 msk honung
125 g blåbär, färska eller frysta
1 dl havregryn
Garnering:
2 msk rörsocker
Dessutom behövs:
1 muffinsplåt
Bakplåtspapper
Snöre
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.
Tillsätt olja och honung.
Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.
Vänd ner blåbär och havregryn.
Klä hålen i muffinsplåten med bakplåtspapper.
Fördela fyllningen däri upp till 2/3-delar.
Strö över lite rörsocker och grädda mitt i ugnen 18-20 minuter.
Ta ut muffinsen ur plåten och låt dem svalna.
Knyt ett litet snöre om varje före servering.
Mängd: ca 225 g
Ingredienser:
1-2 finhackade färska gröna chilipepparfrukter, urkärnade eller ej alltefter smak
1 liten färsk, finhackad jalapeñopeppar, urkärrnad eller ej alltefter smak
1 msk vitvin eller äppelvinäger
2 finhackade lökar
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk socker
3 msk hackad färsk koriander, mynta eller persilja eller blandade örter
Salt
Garnera med:
Blomma skuren av chilipeppar
Gör så här:
Lägg chilipepparn i en liten bunke (inte av metall) tillsammans med vinägern, rör om och sila av.
Häll tillbaka chilin i bunken och rör ner lök, citronsaft, socker och örter och tillsätt sedan salt efter smak.
Låt stå i rumstemperatur eller täck över och ställ kallt i 15 minuter.
Garnera med chiliblomma före servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl vatten
2 dl socker
2-3 kvistar färsk rosmarin
½ dl citronsaft
1 äggvita
½ liter färska hallon
Gör så här:
Koka upp vatten och socker med det mesta av rosmarinen.
Sjud i 5-10 minuter.
Låt svalna.
Ta upp rosmarinen som kokat med sockerlagen.
Rör i citronen.
Hacka den rosmarin som återstår och rör ner i sockerlagen.
Vispa äggvitan hårt och rör försiktigt ner i sockerlagen.
Ställ i plastbunke i frysen.
Kör med stavmixer efter ca en timme så att allt rörs om ordentligt.
Upprepa efter ett par timmar.
Servera med färska hallon.
Tips!
Citron innehåller stora mängder C-vitamin, frossa och njut!
En sorbet som passar lika bra mellan rätterna som till efterrätt.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
2 tsk pofiber
3 dl glutenfri mjölmix
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 tsk ljus sirap
100 g kallt smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Dela upp degen i två bitar och forma varje bit till en boll.
Rulla ut bollarna till två längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till längderna först med fingrarna och sedan med baksidan av en gaffel.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Skär upp längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar.
Låt kakorna svalna på plåten.
Antal: 20-25 stycken
Ugn: 200 grader, 10 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2½ dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2½ dl havregryn
3-4 tsk finmalen ingefära
2 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop smöret och sockret mjukt, tillsätt sedan ägget och vaniljsocket och blanda alltihop till en slät smet.
Vänd ihop havregryn, ingefära, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och rör sedan ner det i smörblandningen.
Forma degen till en avlång rulle på mjölat bakbord och dela rullen i 20-25 bitar.
Rulla varje bit till en liten boll i handen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper och platta till.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Låt kakorna svalna och förvara dem sedan torrt i en burk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gurka
2½ dl matlagningsyoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
½ röd chili, fint skuren
1 kruka koriander
1 msk pressad limejuice
Salt
Gör så här:
Skala gurkan och riv.
Pressa ut överflödig vätska (ta den rivna gurkan i handen och pressa ut vätskan).
Blanda med yoghurt, vitlök och chili.
Hacka koriandern och rör i tillsammans med limejuice.
Smaka av med salt.
Tips!
Chili gör under med immunförsvaret, så var generös.
Som tsatsiki, med pimpad med chili, koriander och lime. Gott till sallad eller wrap, men också bara till råa grönsaker eller på en bit bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 medelstor aubergine
4-6 msk olivolja
Saften av 1-2 citroner
4-6 msk tahini (sesampasta)
1-2 pressade vitlöksklyftor
Garnera med:
1 tsk sesamfrön
Gör så här:
Grilla auberginen i en varm grillpanna eller under förvärmd ugnsgrill tills skalet är svart och blåsigt och fruktköttet är mycket mjukt.
Vänd den ofta under tiden.
Flytta över till en skärbräda och låt svalna en stund.
Skär auberginen i två delar, gröp med en sked ur fruktköttet och lägg det i en skål.
Mosa det grovt med en gaffel.
Tillsätt olja, citronsaft, tahini och vitlök lite i taget.
Blanda väl och smaka dig fram till önskad smak och konsistens.
Häll över blandningen i en snygg skål och servera den rumstempererad.
Täck med plastfolie om den inte ska serveras omedelbart och ställ i kylskåpet.
Ta ut 30 minuter före användning.
Rosta sesamfröna strax före serveringen i en mycket het stekpanna i ett par sekunder.
Strö dem över dippsåsen som garnering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|