Direktlänk till inlägg 25 februari 2014

Rosenbladstårta

Av Maria - 25 februari 2014 21:15




Antal: 8 bitar

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

Botten:

150 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 ägg

1 tsk rosenvatten

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk nystött kardemumma

1 tsk bakpulver


Fyllning:

200 g vit choklad

200 g naturell cream cheese

25 g smör

1 dl florsocker

2 tsk rosenvatten

½ liter färska jordgubbar

50 g mandelspån


Garnering:

2 dl vispgrädde

Rosenblad eller marsipanrosor eller jordgubbar


Gör så här:

Börja med bottnen:

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt ägg och rosenvatten.

Blanda mjöl, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver och blanda ner också detta.

Rör till en slät smet.

Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter, känn med en sticka.

Vänta tills kakan svalnat något innan den stjälps upp.


Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad.

Tillsätt cream cheese, smör, florsocker och rosenvatten, vispa krämen slät.

Låt den svalna och tjockna.


Dela bottnen i två, fördela krämen över båda bottnarna.

Skiva jordgubbarna och täck undre bottnen, strö över mandelspånen.

Täck med den övre delen, kladdiga sidorna mot varandra.

Vispa grädden och täck tårtan med grädden.

Garnera med rosenblad eller med marsipanrosor och jordgubbar.


En romanistisk tårta med jordgubbar, vit choklad, kardemumma och rosenvatten - en ljuvlig kombination - garnerad med riktiga rosenblad!

Plocka blad från en nyponbuske eller från en buske i din (eller grannens) trädgård.

Men undvik rosor från blomsterhandeln, de är ofta besprutade.

Eller garnera istället med marsipanrosor eller jordgubbar.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards