Direktlänk till inlägg 17 maj 2014
Antal: 25 bitar
Ugn: 175 grader, 15 minuter
Ingredienser:
Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl Rörsocker strö
3 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Vaniljsocker
6 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 krm salt
Baklavatopping:
150 g blandade nötter (valnötter, pistage, hasselnötter och mandlar)
1 tsk malen kanel
50 g smält smör
125 g filodeg
Sirap:
45 g vatten
50 g Strösocker
50 g Muscovadosirap zest från en apelsin
Gör så här:
Kladdkaka:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Baklavatopping:
Rosta nötterna i 5-10 minuter i en torr stekpanna.
Rör om hela tiden så att de bara får en gyllene yta.
Hacka alla nötter eller kör i en mixer.
Blanda nötterna med kanel.
Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form.
Strö nötblandningen över kladdkakan, lägg på ett filodegsark, pensla med smör och upprepa processen tills du har 4 penslade filodegsark.
Skär baklavalagret i lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Sirap:
Blanda vatten, socker och sirap i en kastrull.
Riv ner det yttersta skalet från apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.
Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan.
Låt baklavan stå till sig, gärna över natten.
Sedan är det bara att njuta!
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|