Direktlänk till inlägg 17 maj 2014

Baklavakladdkaka

Av Maria - 17 maj 2014 05:30

Antal: 25 bitar

Ugn: 175 grader, 15 minuter


Ingredienser:

Kladdkaka:

300 g smör

4,5 dl Rörsocker strö

3 dl Mörkt Muscovadorörsocker

2 tsk Vaniljsocker

6 ägg

4,5 dl vetemjöl

1,5 dl kakao

2 krm salt


Baklavatopping:

150 g blandade nötter (valnötter, pistage, hasselnötter och mandlar)

1 tsk malen kanel

50 g smält smör

125 g filodeg


Sirap:

45 g vatten

50 g Strösocker

50 g Muscovadosirap zest från en apelsin


Gör så här:

Kladdkaka:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

Smält smöret i en kastrull och låt svalna.

Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.

Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.

Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.


Baklavatopping:

Rosta nötterna i 5-10 minuter i en torr stekpanna.

Rör om hela tiden så att de bara får en gyllene yta.

Hacka alla nötter eller kör i en mixer.

Blanda nötterna med kanel.

Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form.

Strö nötblandningen över kladdkakan, lägg på ett filodegsark, pensla med smör och upprepa processen tills du har 4 penslade filodegsark.

Skär baklavalagret i lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter.


Sirap:

Blanda vatten, socker och sirap i en kastrull.

Riv ner det yttersta skalet från apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.

Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan.


Låt baklavan stå till sig, gärna över natten.

Sedan är det bara att njuta!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards