Direktlänk till inlägg 17 maj 2014

Baklavakladdkaka

Av Maria - 17 maj 2014 05:30

Antal: 25 bitar

Ugn: 175 grader, 15 minuter


Ingredienser:

Kladdkaka:

300 g smör

4,5 dl Rörsocker strö

3 dl Mörkt Muscovadorörsocker

2 tsk Vaniljsocker

6 ägg

4,5 dl vetemjöl

1,5 dl kakao

2 krm salt


Baklavatopping:

150 g blandade nötter (valnötter, pistage, hasselnötter och mandlar)

1 tsk malen kanel

50 g smält smör

125 g filodeg


Sirap:

45 g vatten

50 g Strösocker

50 g Muscovadosirap zest från en apelsin


Gör så här:

Kladdkaka:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

Smält smöret i en kastrull och låt svalna.

Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.

Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.

Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.


Baklavatopping:

Rosta nötterna i 5-10 minuter i en torr stekpanna.

Rör om hela tiden så att de bara får en gyllene yta.

Hacka alla nötter eller kör i en mixer.

Blanda nötterna med kanel.

Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form.

Strö nötblandningen över kladdkakan, lägg på ett filodegsark, pensla med smör och upprepa processen tills du har 4 penslade filodegsark.

Skär baklavalagret i lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter.


Sirap:

Blanda vatten, socker och sirap i en kastrull.

Riv ner det yttersta skalet från apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.

Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan.


Låt baklavan stå till sig, gärna över natten.

Sedan är det bara att njuta!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards