Direktlänk till inlägg 17 maj 2014
Antal: 25 bitar
Ugn: 175 grader, 15 minuter
Ingredienser:
Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl Rörsocker strö
3 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Vaniljsocker
6 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 krm salt
Baklavatopping:
150 g blandade nötter (valnötter, pistage, hasselnötter och mandlar)
1 tsk malen kanel
50 g smält smör
125 g filodeg
Sirap:
45 g vatten
50 g Strösocker
50 g Muscovadosirap zest från en apelsin
Gör så här:
Kladdkaka:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Baklavatopping:
Rosta nötterna i 5-10 minuter i en torr stekpanna.
Rör om hela tiden så att de bara får en gyllene yta.
Hacka alla nötter eller kör i en mixer.
Blanda nötterna med kanel.
Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form.
Strö nötblandningen över kladdkakan, lägg på ett filodegsark, pensla med smör och upprepa processen tills du har 4 penslade filodegsark.
Skär baklavalagret i lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Sirap:
Blanda vatten, socker och sirap i en kastrull.
Riv ner det yttersta skalet från apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.
Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan.
Låt baklavan stå till sig, gärna över natten.
Sedan är det bara att njuta!
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|