Direktlänk till inlägg 16 februari 2015
Måndag:
Oststuvad blomkål, skinka (rest) och stekt potatis:
Koka 1-2 fina blomkålshuvuden nätt och jämnt mjuka i rikligt med lättsaltat vatten.
Laga en vit sås på kålspad och gräddmjölk och smaksätt med riven ost, riven muskot och par msk majonnäs.
Lägg upp blomkålen i karott och häll såsen över.
Klicka på litet ketchup, strö över hackad persilja och servera tex till bräckt eller grillad korv med god senap och skalpotatis.
Apelsiner.
Tisdag:
Fisksoppa (av påsfabrikat).
Semlor med mjölk eller kaffe.
Onsdag:
Korv med tomatbönor:
Vita bönor i tomatsås är en god och billig konserv, som passar särskilt bra till falukorv och fläsk.
Koka eller stek korven och värm bönorna.
Krydda något mer, om det behövs.
Stekta tomatskivor är gott till och kokt potatis för dem som så önskar.
Äppelkompott.
Torsdag:
Spaghettigryta:
Beräkna för 4 personer, 4 hg färsk eller rimmat fläsk, 1 purjolök, 1 medelstor morot, 1/4 sellerirot och ca 1/4 kg spaghetti och en halv burk konserverade tomater.
Strimla och fräs fläsket i litet matfett i en kastrull och lägg i strimlade grönsaker.
Passera burktomaterna direkt ner i grytan, så slipper ni få med kärnorna.
Häll på ca ½ liter vatten, lägg i 1 msk koncentrerad tomatpuré, 1 lagerblad, 1 vitlöksklyfta, litet salt och vitpeppar och låt koka upp.
Bryt sönder spaghettin och lägg i den att mjukna 15 minuter.
Rör då och då med en gaffel så att spaghettin inte klibbar samman.
Smaka av och servera direkt ur grytan eller ur karott, gärna med riven ost til.
Lingon och flingor med mjölk eller fil.
Fredag:
Curryfisk med dill- & ägghack, kokt potatis:
Filéer av torsk, färska eller djupfrysta (som får tina först).
Salta och peppra filéerna och lägg dem i smord gryta eller form.
Pressa ordentligt med citron över fisken.
Smält så ca 50 g smör eller margarin, tillsätt ½ tsk curry, 1-2 hårdkokta, grovt hackade ägg och hackad färsk eller djupfryst dill - eller ta den pulvriserade, som finns på kryddglas - och häll smöret fräsande hett över fisken.
Täck med lock eller folie och låt fisken sjuda ca 15 minuter ovanpå spisen eller ca 20 minuter i 225 graders varm ugn.
Kokt ris och ärter till.
Nyponsoppa.
Lördag:
Köttfärs, stekt i ugn, kokt potatis, helstekt smålökar och sallad.
Nougatglass.
Söndag:
Lunch:
Kallskuren köttfärs (rest) med stekt potatis och stuvad spenat.
Middag:
Kokt höna med god sås.
Persikor med vispgrädde.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||||
|