Direktlänk till inlägg 2 april 2015

Marockansk kikärtsgryta

Av Maria - 2 april 2015 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 burk kikärtor
1 burk/ca 400g (eller koka egna)
1 st aubergine
(1 = ca 250 g)
1 st zucchini (1 = ca 350 g)
2 st gul lök
2 st vitlöksklyfta
2 st morötter
2 st paprika, gärna röd
10 st torkade aprikoser
1 msk harissa (Smaka av, ta inte allt på en gång om du inte tycker om stark mat.)

1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin, mald eller hel
4 msk konc fond, grönsaksfond eller kycklingfond. Tärning går säker också bra
4 dl vatten
1 dl olja, till stekning
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
(ev. 2 st kanelstänger för 4 port men kan uteslutas)


Till servering, om man vill:
½ dl bladpersilja, finhackad
Matyoghurt


Gör så här:

Skölj av kikärtorna och låt dem vila i ett durkslag så länge.
Skär auberginen och zucchinin i ca 2 cm stora tärningar.

Skala och dela morötterna på längden.

Skär dem i ca 1⁄2 cm tjocka skivor.
Skala och strimla lök och vitlök.

Dela, kärna ur och skär paprikan i klyftor. Dela aprikoserna.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna, traktörpanna eller i en gryta.

Lägg i grönsaker, gurkmeja och spiskummin. Stek ca 5 minuter, tills grönsakerna får lite färg.

Tillsätt harissa och stek någon minut till.
Tillsätt aprikoser, vatten, fond, (ev. kanelstänger, vi hoppade över dem) och sköljda kikärter.

Krydda med salt och peppar.
Låt småkoka under lock ca 20 minuter, beror lite på hur du vill ha kikärtorna.

Smaka av och krydda eventuellt upp mera.

Toppas eventuellt grytan med persilja vid servering.

En klick matyoghurt eller gräddfil är gott till.



Harissa är en nordafrikansk stark röd sås gjord på bland annat chilipeppar och vitlök, finns i de flesta mataffärer.

Kan nog ersättas med sambal oelek eller annan chilipasta.

Man kan även göra egen.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards