Direktlänk till inlägg 2 april 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk kikärtor
1 burk/ca 400g (eller koka egna)
1 st aubergine
(1 = ca 250 g)
1 st zucchini (1 = ca 350 g)
2 st gul lök
2 st vitlöksklyfta
2 st morötter
2 st paprika, gärna röd
10 st torkade aprikoser
1 msk harissa (Smaka av, ta inte allt på en gång om du inte tycker om stark mat.)
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin, mald eller hel
4 msk konc fond, grönsaksfond eller kycklingfond. Tärning går säker också bra
4 dl vatten
1 dl olja, till stekning
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
(ev. 2 st kanelstänger för 4 port men kan uteslutas)
Till servering, om man vill:
½ dl bladpersilja, finhackad
Matyoghurt
Gör så här:
Skölj av kikärtorna och låt dem vila i ett durkslag så länge.
Skär auberginen och zucchinin i ca 2 cm stora tärningar.
Skala och dela morötterna på längden.
Skär dem i ca 1⁄2 cm tjocka skivor.
Skala och strimla lök och vitlök.
Dela, kärna ur och skär paprikan i klyftor. Dela aprikoserna.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna, traktörpanna eller i en gryta.
Lägg i grönsaker, gurkmeja och spiskummin. Stek ca 5 minuter, tills grönsakerna får lite färg.
Tillsätt harissa och stek någon minut till.
Tillsätt aprikoser, vatten, fond, (ev. kanelstänger, vi hoppade över dem) och sköljda kikärter.
Krydda med salt och peppar.
Låt småkoka under lock ca 20 minuter, beror lite på hur du vill ha kikärtorna.
Smaka av och krydda eventuellt upp mera.
Toppas eventuellt grytan med persilja vid servering.
En klick matyoghurt eller gräddfil är gott till.
Harissa är en nordafrikansk stark röd sås gjord på bland annat chilipeppar och vitlök, finns i de flesta mataffärer.
Kan nog ersättas med sambal oelek eller annan chilipasta.
Man kan även göra egen.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|